Είναι σχεδόν αδύνατο να βρίσκεσαι πάντα στο ίδιο μήκος κύματος με τους ανθρώπους που σε μεγάλωσαν, ειδικά καθώς μεγαλώνεις κι εσύ η ίδια. Αλλά εάν οι συγκρούσεις με τη μητέρα σου, σου φαίνεται να ξεπερνούν το φυσιολογικό και καταλήγουν να σε αφήνουν να αισθάνεσαι λυπημένη, αβοήθητη ή να κατηγορείς τον εαυτό σου, τότε οι δύο σας μπορεί να έχετε μια τοξική σχέση.
Μια τοξική σχέση βασίζεται σε θυμό, συναισθηματικό χειρισμό και άλλα αρνητικά και οδυνηρά συναισθήματα, αντί της αμοιβαίας υποστήριξης.
Έτσι, αν νομίζεις ότι μπορεί να έχεις μια τοξική σχέση με τη μητέρα σου, τότε διάβασε παρακάτω τα τέσσερα πιο κοινά σημεία.
Απαξιώνει τα αρνητικά συναισθήματά σου
Μπορεί να είναι δύσκολο να έχεις συμπόνια για τον εαυτό σου όταν η μητέρα σου πάντα φρόντιζε τις σωματικές σου ανάγκες αλλά αγνοούσε τις συναισθηματικές σου. Οι ψυχολόγοι μέσω πολλών μελετών έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που υπέφεραν από συναισθηματική κακοποίηση αντιμετώπισαν τα ίδια ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοκτονικών παρορμήσεων με τα παιδιά που είχαν βιώσει σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.
Η συναισθηματική παραμέληση από τις μητέρες μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες.
Πιστεύει ότι είσαι υπεύθυνη για την ευτυχία της
Μια μαμά που βάζει πάντα τον εαυτό της και τις δικές της ανάγκες πριν από αυτές της οικογένειάς της, δίνει ένα σημάδι τοξικότητας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένο και ανθυγιεινό για παιδιά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους από την ίδια τους τη μητέρα.
Ορισμένες τοξικές μητέρες βλέπουν τα παιδιά τους ως υποχρεωμένα για πάντα από το γεγονός ότι τα γέννησαν. Αισθάνονται ότι δικαιούνται να απαιτούν από τα παιδιά τους απεριόριστη υποστήριξη και εξυπηρέτηση. Αυτές οι μητέρες αναζητούν τη ρίζα της δυστυχίας τους και πιστεύουν λανθασμένα, ότι έγκειται στην άρνηση του παιδιού τους να υποκύψει σε κάθε μία από τις απαιτήσεις τους.
Δεν σέβεται τα όριά σου
Οι μητέρες των οποίων η τοξικότητα έρχεται με τη μορφή άρνησης να επιτρέψουν στα παιδιά τους μια ξεχωριστή ταυτότητα.
Η τοξική μητέρα μπορεί να αγνοήσει τα όρια με εχθρικούς τρόπους, όπως το να σε τιμωρήσει για τη λήψη αποφάσεων χωρίς αυτή. Αλλά μπορεί επίσης να αγνοήσει τα όρια με τρόπους που φαίνονται στοργικοί – όπως το να είναι πάντα δίπλα σου και να σου προσφέρει βοήθεια την ίδια στιγμή που έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα (είτε τη θέλεις εκεί είτε όχι).
Δεν αισθάνεται καλά αν δεν βρίσκεται στο επίκεντρο
Είναι ένας σεξιστικός μύθος ότι όλες οι μητέρες πρέπει να είναι τόσο αυτοθυσιαστικές και εγωιστικές που να μην νοιάζονται πλέον για τα δικά τους ενδιαφέροντα, απόψεις ή επιτεύγματα, όταν αποκτήσουν παιδιά. Αλλά αν η μητέρα σου είναι επικεντρωμένη στο να διασφαλίσει ότι όλοι την προσέχουν, σε βάρος του ενδιαφέροντος σε εσένα, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζεις μια τοξική σχέση.