Έχεις ξυπνήσει το πρωί και το πρόσωπό σου φαίνεται λίγο πιο "πρησμένο" από το κανονικό; Ίσως αυτό να έχει να κάνει με την κατακράτηση υγρών, ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά και μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Αν σε απασχολεί και θες να μάθεις πώς μπορείς να το περιορίσεις, διάβασε παρακάτω για να καταλάβεις τι το προκαλεί και ποιες είναι οι λύσεις.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο;
Η θέση του ύπνου και η διάρκεια
Για πολλούς, το πρήξιμο το πρωί είναι φυσιολογικό και συμβαίνει όταν το σώμα συγκρατεί υγρά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν κοιμάσαι σε μια θέση που πιέζει το πρόσωπο (όπως μπρούμυτα), μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Επίσης, το αν κοιμηθείς λιγότερο ή παραπάνω από το κανονικό μπορεί να το επηρεάσει. Το καλό νέο είναι ότι το πρήξιμο συνήθως υποχωρεί όταν σηκώνεσαι και αρχίζεις να κινείσαι.
Το μακιγιάζ και λάθος αφαίρεσή του
Αν κοιμάσαι με το μακιγιάζ, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα γύρω από τα μάτια και το πρόσωπο. Για να το αποφύγεις, φρόντισε πάντα να αφαιρείς το μακιγιάζ σου πριν πέσεις για ύπνο. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου.
Η διατροφή σου
Ορισμένα φαγητά, ιδιαίτερα αυτά με πολύ αλάτι, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου προκαλεί δίψα, κάνοντάς σε να πίνεις περισσότερα υγρά, τα οποία όμως δεν αποβάλλονται από το σώμα μέσω της ούρησης και καταλήγουν να συγκεντρώνονται στο πρόσωπο. Ειδικά το βράδυ, αν καταναλώσεις φαγητά πλούσια σε αλάτι, είναι πιθανό να ξυπνήσεις με πρησμένο πρόσωπο.
Η κατανάλωση αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση. Αν και το αλκοόλ προκαλεί αυξημένη διούρηση, το σώμα αντιδρά συγκρατώντας υγρά, με αποτέλεσμα το πρήξιμο, ειδικά στο πρόσωπο.
Η μηνιαία περίοδος
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και η περίοδος είναι γνωστοί παράγοντες που προκαλούν κατακράτηση υγρών. Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση του κύκλου, το πρήξιμο στο πρόσωπο είναι συνήθως προσωρινό και συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές του σώματος.
Μια λοίμωξη στα ιγμόρια
Σε περίπτωση που πάσχεις από ιγμορίτιδα, το πρήξιμο στο πρόσωπο το πρωί μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα ιγμόρεια σου είναι φλεγμονώδη. Εκτός από το πρήξιμο, μπορεί να νιώθεις πόνο στο πρόσωπο, πονοκέφαλο και συμφόρηση στη μύτη.
Πώς να αντιμετωπίσεις το πρήξιμο στο πρόσωπο
Βελτίωσε τις συνήθειες ύπνου σου
Αν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι σε άβολες θέσεις, όπως μπρούμυτα ή με το κεφάλι χαμηλά, δοκίμασε να αναπτύξεις νέες, πιο ξεκούραστες στάσεις. Επίσης, φρόντισε να έχεις μια κανονική διάρκεια ύπνου.
Φρόντισε την καθαριότητα του προσώπου σου
Πριν κοιμηθείς, πρέπει να αφαιρείς πάντα το μακιγιάζ σου και να κάνεις ένα καλό καθαρισμό του προσώπου σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν δερματικές αντιδράσεις και να μην προκαλέσεις ερεθισμούς ή φλεγμονές.
Μείωσε τα αλμυρά φαγητά
Προσπάθησε να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλατιού το βράδυ, καθώς αυτό αυξάνει τη συσσώρευση υγρών στο σώμα. Αντικατέστησε τα πλούσια σε αλάτι φαγητά με ελαφρύτερες επιλογές, όπως φρούτα και λαχανικά.
Περιόρισε το αλκοόλ
Αν θέλεις να αποφύγεις το πρήξιμο το επόμενο πρωί, περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα αργά το βράδυ. Αν όμως πιεις, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση.
Χρησιμοποίησε παγωμένες κομπρέσες
Αν το πρόσωπό σου είναι πρησμένο, μπορείς να πλύνεις το πρόσωπό σου με κρύο νερό για να μειώσεις το πρήξιμο. Αν έχεις πρησμένα μάτια, δοκίμασε να κάνεις κομπρέσες με χρησιμοποιημένα σακουλάκια τσαγιού ή χαμομήλι για να μειώσεις τη φλεγμονή και να ανακουφιστείς.
Το πρήξιμο του προσώπου το πρωί μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά συνήθως είναι κάτι προσωρινό που μπορείς να ελέγξεις με τις σωστές συνήθειες. Αν παρατηρήσεις ότι το πρόβλημα παραμένει ή επιδεινώνεται, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό για να αποκλείσεις άλλες αιτίες.