Πρίγκιπας Harry: Η δίκη κατά των ταμπλόιντ, ο βιολογικός του πατέρας και το τροχαίο της μητέρας του

Πρίγκιπας Harry: Η δίκη κατά των ταμπλόιντ, ο βιολογικός του πατέρας και το τροχαίο της μητέρας του
(Photo by Carl Court/Getty Images)
«Πόσο ακόμα αίμα θα λερώσει τα δάχτυλα τους προτού κάποιος μπορέσει να σταματήσει αυτή την τρέλα;». Αυτές ήταν μερικές από τις πρώτες λέξεις στην κατάθεση του πρίγκιπα Harry την Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, στη δίκη εναντίον των εκδοτών του βρετανικού ταμπλόιντ, The Daily Mirror. Η κατάθεση του έχει έκταση 49 σελίδες και δόθηκε στη δημοσιότητα και στα μέσα ενημέρωσης.

Είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που καταθέτει στο δικαστήριο από τον 19ο αιώνα. Έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ντυμένος με σκούρο κοστούμι, προσπερνώντας τα πλήθη των φωτογράφων και των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί έξω. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, κάθισε σε ένα κουτί με ξύλινη επένδυση στη γωνία. Ορκίστηκε στη Βίβλο και ο δικηγόρος του, David Sherborne, επιβεβαίωσε ότι θα τον αποκαλούσαν «Η Βασιλική Υψηλότης» κατά την πρώτη αναφορά και αργότερα ως «Πρίγκιπα Harry».

Τη Δευτέρα, ο πρίγκιπας επικρίθηκε επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για την έναρξη της δίκης, με τον δικαστή να λέει ότι έμεινε «λίγο έκπληκτος» από την απουσία του.

Στην κατάθεση του ο Harry περιέγραψε την εισβολή του Τύπου στη ζωή του και τις σχέσεις του, λέγοντας ότι οι ειδήσεις «έπαιξαν καταστροφικό ρόλο» καθώς μεγάλωνε. Στα εφηβικά του χρόνια, είπε ότι η «κακή» συμπεριφορά των ταμπλόιντ τον οδήγησε σε μια «κατακόρυφη πτώση».

Spare: Ο σαδιστής Κάρολος, η αλήθεια για την Καμίλα, η περιτομή, η κόντρα με την Kate και 10 ακόμη "βόμβες" που έριξε ο Harry στο βιβλίο του

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Ξεκινάς ως ένας κενός καμβάς, ενώ ψάχνουν να δουν τι είδους άτομο είσαι και τι είδους προβλήματα και πειρασμούς μπορεί να έχεις. Στη συνέχεια αρχίζουν να σε οδηγούν στο να παίξεις τον ρόλο ή τους ρόλους που τους ταιριάζουν περισσότερο και που πουλάνε όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα, ειδικά αν είσαι ο "εφεδρικός" στον "διάδοχο". Είσαι τότε είτε ο "πρίγκιπας playboy", ο "αποτυχημένος", ο "παραιτημένος" είτε στην περίπτωσή μου, ο "πανίβλακας", ο "απατεώνας", ο "ανήλικος πότης", ο "ανεύθυνος χρήστης ναρκωτικών" και η λίστα συνεχίζεται. Ως έφηβος και στις αρχές των 20 μου, κατέληξα να αισθάνομαι ότι έπαιζα με πολλούς τίτλους και στερεότυπα, κυρίως επειδή πίστευα ότι, αν τυπώνονταν αυτά τα σκουπίδια για εμένα και οι άνθρωποι τα πίστευαν, μπορεί κι εγώ επίσης να κάνω έγκλημα».

Ο Harry yποστήριξε επίσης ότι ορισμένοι συντάκτες και δημοσιογράφοι προκάλεσαν ακούσιο θάνατο - μια συγκαλυμμένη αναφορά στην καταδίωξη των παπαράτσι το 1997 στο Παρίσι, που οδήγησε στο τροχαίο όπου έχασε τη ζωή της η μητέρα του, πριγκίπισσα Diana.

Ο πρίγκιπας Harry κατέθεσε επίσης ότι πολλές εφημερίδες είχαν αναπαράγει μια φήμη ότι ο βιολογικός πατέρας του ήταν ο James Hewitt - ένας άντρας με τον οποίο η μητέρα του είχε σχέση μετά τη γέννησή του.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η απόδειξη ότι ο Harry είναι, όντως, γιος του Καρόλου

Τότε, λέει, δεν γνώριζε το χρονοδιάγραμμα της σχέσης. Σε ηλικία 18 ετών και έχοντας χάσει τη μητέρα του έξι χρόνια νωρίτερα, είπε ότι τέτοιες ιστορίες ήταν «επιβλαβείς, κακές και σκληρές». «Πάντα έμενα να αναρωτιέμαι για τα κίνητρα. Ήθελαν οι εφημερίδες να θέσουν αμφιβολίες στο μυαλό του κοινού ώστε να με εκδιώξουν από τη βασιλική οικογένεια;».

Ο δούκας του Sussex κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ελπίζει να είναι αυτός ο «κάποιος» που θα βάλει τέλος σε αυτό που αποκάλεσε «τρέλα» των πρακτικών των ταμπλόιντ στη Βρετανία.

Η αλήθεια είναι ότι η εποχή της παγίδευσης τηλεφώνων από ταμπλόιντ – που καταγράφηκε κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 - έχει τελειώσει σε μεγάλο βαθμό λόγω της κρυπτογράφησης τηλεφώνων ενώ οι βρετανικές εφημερίδες έχουν πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη διευθέτηση των αξιώσεων των θυμάτων. Αλλά δεν έχει γίνει ακόμη ένας δημόσιος απολογισμός για το ποιοι συντάκτες βρετανικών εφημερίδων γνώριζαν την πρακτική και με ποιο τρόπο έγιναν όλα αυτά. Αυτό έχει πει ο Harry ότι θέλει να κάνει.

Ο Harry είναι ένας από τους πολλούς ενάγοντες που μήνυσαν τους εκδότες της Mirror, την Mirror Group, επειδή χρησιμοποίησαν, όπως λένε, παράνομες μεθόδους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστορίες - συμπεριλαμβανομένης της παγίδευσης τηλεφώνου.

Ο πρίγκιπας κατέθεσε ότι η απόφασή του να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 οφειλόταν «σε μεγάλο βαθμό» λόγω της «συνεχούς εισβολής του Τύπου», προσθέτοντας ότι η προσοχή των ταμπλόιντ «είχε καταστροφικό αντίκτυπο» στην «ψυχική υγεία και ευημερία του ίδιου και της γεννημένης στις ΗΠΑ συζύγου του, Meghan, δούκισσας του Sussex. Κατηγόρησε επίσης τα ταμπλόιντ ότι είναι ρατσιστικά στην αντιμετώπιση της Μeghan.

Νομικοί αναλυτές λένε ότι για να πετύχει η αγωγή του Harry, δεν χρειάζεται μόνο να δείξει πώς επηρέασαν τη ζωή του τα ταμπλόιντ. Πρέπει επίσης να αποδείξει την υπόθεσή του: ότι το τηλέφωνό του παραβιάστηκε και ότι πληροφορίες ελήφθησαν παράνομα, από δημοσιογράφους ή ιδιωτικούς ερευνητές που προσέλαβε ο όμιλος της εφημερίδας Mirror.

Για το σκοπό αυτό, ο πρίγκιπας περιέγραψε το πώς άρχισε αρχικά να υποψιάζεται ότι τα φωνητικά του μηνύματα υποκλέπτονταν, αναφέροντας ότι τα άρθρα είχαν «αποσπάσματα αλήθειας».

Βασιλιάς Κάρολος – πριγκίπισσα Diana: Αυτοί ήταν οι πραγματικοί όροι του διαζυγίου τους

«Τα ταμπλόιντ δημοσίευαν τακτικά άρθρα για εμένα που ήταν συχνά λανθασμένα αλλά διανθισμένα με αποσπάσματα αλήθειας, τα οποία τώρα πιστεύω ότι πιθανότατα προήλθαν από υποκλοπές τηλεφωνητή και/ή παράνομη συλλογή πληροφοριών», είπε στη γραπτή του δήλωση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο. «Αυτό δημιούργησε μια εναλλακτική και παραμορφωμένη εκδοχή για εμένα και τη ζωή μου στο ευρύ κοινό», είπε.

Μετά την κατάθεση του, ο Harry εξετάστηκε από τον δικηγόρο της Mirror Group, έναν άνθρωπο που είναι γνωστός στους νομικούς κύκλους του Λονδίνου ως «το θηρίο στο δικαστήριο». Ο Andrew Green έχει μελετήσει εξονυχιστικά καθένα από τα 147 άρθρα εφημερίδων στα οποία ο Harry βασίζει τον ισχυρισμό του, αναζητώντας κενά στα επιχειρήματά του.

Οπότε, αναμένεται με ενδιαφέρον η έκβαση της δίκης και φυσικά η απόφαση των δικαστών.

Τελευταία τροποποίηση στις 07.06.2023 - 12:22