«Πρωταθλητισμός» στις μετεγγραφές

31.03.2008
Ποιοι είναι οι Έλληνες «διεθνείς» της τηλεθέασης; Πόσες φορές έχουν μετακινηθεί και για ποιο λόγο; Πότε έχασαν και πότε κέρδισαν; Το ΛΟΙΠΟΝ θυμάται ευτράπελα και παρασκήνια από τις πολύκροτες μετακινήσεις των σταρ της ελληνικής τηλεόρασης.

από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Ποιοι είναι οι Έλληνες «διεθνείς» της τηλεθέασης; Πόσες φορές έχουν μετακινηθεί και για ποιο λόγο; Πότε έχασαν και πότε κέρδισαν; Το ΛΟΙΠΟΝ θυμάται ευτράπελα και παρασκήνια από τις πολύκροτες μετακινήσεις των σταρ της ελληνικής τηλεόρασης.

Νίκος Χατζηνικολάου
Το καλοκαίρι του 2003 ο τότε πανίσχυρος γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega αποφάσισε να φύγει για τον Alpha, όταν η διοίκηση του σταθμού του ανακοίνωσε τη δημιουργία ενημερωτικής ομάδας, η οποία θα έπαιρνε συλλογικά τις αποφάσεις για την πορεία του ενημερωτικού τομέα. Η αποχώρησή του από το σταθμό ήταν θέμα λίγων ωρών. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 ο δημοσιογράφος είχε επιβάλει πλήρως την κυριαρχία του στην Κάντζα. Τότε ήρθε και η μεγάλη ρήξη του με τον ιδιοκτήτη του καναλιού Δημήτρη Κοντομηνά. Το Πάσχα της ίδιας χρονιάς πήρε μετεγγραφή με σαφώς λιγότερα χρήματα και χωρίς κανένα διοικητικό τίτλο στο Alter, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Έλλη Στάη
Από πολύ νεαρή ηλικία η «σιδηρά κυρία» των ειδήσεων πρωταγωνίστησε στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζοντας μέχρι το 1989 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, με συμπαρουσιαστή μια περίοδο τον Τέρενς Κουίκ και αργότερα το δημοσιογράφο Σπύρο Χατζάρα. Αποχώρησε για τις Βρυξέλλες και το 1993 δέχτηκε πρόταση από την οικογένεια Αλαφούζου να αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ. Είναι αυτή που καθιέρωσε μαζί με τον Σταμάτη Μαλέλη τα τηλεοπτικά παράθυρα. Έπειτα από 3 περίπου χρόνια και ενώ ο σταθμός είχε πρόβλημα να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα έξοδα, πήρε μετεγγραφή για το Mega, όπου παρουσίαζε την εκπομπή «Ελλήσποντος», ενώ επόμενος σταθμός ήταν το Star, όπου ανέλαβε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, φέρνοντας όμως πολύ χαμηλά νούμερα τηλεθέασης. Το 1999 μετακόμισε στον ΑΝΤ1, όπου τον πρώτο χρόνο παρουσίαζε την εκπομπή «Με τα μάτια της Έλλης», ενώ από τον επόμενο χρόνο ανέλαβε και την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Το καλοκαίρι του 2006 η δημοσιογράφος αντάλλαζε εξώδικα με το κανάλι λόγω της επιθυμίας της διοίκησης να ενισχυθεί το δελτίο με την παρουσία του Νίκου Ευαγγελάτου. Η «σιδηρά κυρία» υποχώρησε και το «Ελλη - Νικό» δελτίο ήταν γεγονός τον επόμενο Σεπτέμβριο. Δεν κράτησε, όμως, για πολύ, καθώς ένα μήνα αργότερα η Στάη παραιτήθηκε. Επέστρεψε στο Mega ως σχολιάστρια του δελτίου και παρουσιάστρια της εκπομπής «Έλλη», για να αποχωρήσει και πάλι το ίδιο καλοκαίρι, αποδεχόμενη πρόταση του Δημήτρη Κοντομηνά για συμπαρουσίαση του κεντρικού δελτίου του Alpha με τη Μάρα Ζαχαρέα. Η σύμπραξη των δύο κυριών στο δελτίο δεν κράτησε ούτε ένα μήνα: η Ζαχαρέα κράτησε το δελτίο, ενώ η Στάη ξεκίνησε την παρουσίαση της εκπομπής «Ρersona Grata», η οποία όμως σημείωσε πολύ χαμηλά νούμερα τηλεθέασης. Το Δεκέμβριο του 2007 η Ζαχαρέα παραιτήθηκε από τον Alpha και από τα τέλη Ιανουαρίου η Έλλη Στάη ανέλαβε και πάλι τις τύχες του κεντρικού δελτίου.

Τατιάνα Στεφανίδου
Η 37χρονη παρουσιάστρια ξεκίνησε την καριέρα της στην ΕΡΤ, στο τμήμα διεθνών ειδήσεων, για να συνεχίσει στον ΑΝΤ1, αρχικά στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» και στη συνέχεια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ως συμπαρουσιάστρια του Τέρενς Κουίκ. Γνωρίστηκε με το σύζυγό της Νίκο Ευαγγελάτο και τον ακολούθησε στον Alpha, όπου αρχικά παρουσίαζε πρωινή εκπομπή και στη συνέχεια το «Γυάλινο τοίχο». Επόμενος σταθμός το Τempo. Μετά την κατάρρευση του οποίου συνέχισε στο Alter με το μεσημεριανό «Φύλλο και φτερό». Επέστρεψε πριν από το σύζυγό της στον ΑΝΤ1 για την παρουσίαση μεσημεριανής εκπομπής. Τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει με επιτυχία το απογευματινό talk show «Αξίζει να το δεις».

Ρούλα Κορομηλά
Πρόκειται αναμφισβήτητα για το θηλυκό Ριβάλντο της τηλεόρασης. Η πρώτη της μετεγγραφή από την κρατική τηλεόραση στον ΑΝΤ1 έγινε απόλυτα φυσιολογικά το 1991, όταν ανέλαβε την παρουσίαση του «Πρωινού καφέ». Λίγο αργότερα και μέσω του «Ciao ΑΝΤ1» έγινε η «βασίλισσα των σόου», που ανθούσαν εκείνη την περίοδο. Το καλοκαίρι του 1994 η Ρούλα έσπασε το συμβόλαιό της και μετακινήθηκε στο αντίπαλον δέος, το Mega, έπειτα από συμφωνία με τον τότε διευθυντή Τζώνυ Καλημέρη. Η δικαστική διαμάχη με τον ΑΝΤ1 με αφορμή τη μετακίνησή της διαρκεί μέχρι σήμερα. Μετά τις μεγάλες επιτυχίες της, όπως το «Μπράβο» και το «Καλώς ήρθατε», άρχισε η πτώση της τηλεθέασης, με αποτέλεσμα η Ρούλα να φύγει από το Mega. Μετά από ένα χρόνο αποχής από την τηλεόραση υπέγραψε συμβόλαιο με τον Alpha και παρουσίασε το πρωινό υπό τον τίτλο «Καλώς τους».

Οι τηλεθεάσεις δεν τη δικαίωσαν κι ο Γιάννης Λάτσιος δεν της ανανέωσε το συμβόλαιο. Ακολούθησε ένας χρόνος στο Star, πάλι για πρωινό, το «Όλε», και με τον Κώστα Φραγκολιά στο πλευρό της. Τελικά, επέστρεψε στον Alpha, όμως και πάλι από πλευράς τηλεθέασης τα concepts που ανέλαβε απογοήτευσαν. Φέτος παρέμεινε στον Alpha ως σύμβουλος προγράμματος και σύμβουλος της εκπομπής «ΤV stars, παρουσιάστε».

Νίκος Ευαγγελάτος
Η παρουσία του 41 ετών άνκορμαν στη μικρή οθόνη ξεκίνησε από καραμπόλα. Ανέλαβε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του υπό κατάρρευση ΣΚΑΪ στα μέσα της δεκαετίας του 90, μετά την παραίτηση της Έλλης Στάη, ενώ στα πρώτα δοκιμαστικά είχε κοπεί. Με ένα δελτίο καθαρά κοινωνικό και με τις οδηγίες του Σταμάτη Μαλέλη κατάφερε όχι μόνο να κάνει ανταγωνιστικό το δελτίο του σταθμού, αλλά να το φέρει στην πρώτη θέση της τηλεθέασης. Ο σταθμός άλλαξε χέρια και μετονομάστηκε σε Alpha και λίγο καιρό αργότερα ο Ευαγγελάτος αποχώρησε για το νεότευκτο Tempo του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες κατέρρευσε οικονομικά και έκλεισε. Ο Ευαγγελάτος και η ομάδα του πήγαν στο Alter. Αποχώρησε από το σταθμό το Πάσχα του 2005, ενώ τον επόμενο Σεπτέμβριο ο Κοντομηνάς τον άρπαξε στο παρά πέντε από το Mega. Στη συνέχεια και μετά την αποτυχία του Channel 9 συμφερόντων Κοντομηνά ο Ευαγγελάτος υπέγραψε στον ΑΝΤ1.

Ελένη Μενεγάκη
Το 1995 η 26άχρονη τότε Ελένη Μενεγάκη έγινε εν μία νυκτί «βασίλισσα της πρωινής ζώνης του ΑΝΤ1», όταν ο Μίνωας Κυριακού αποφάσισε να απομακρύνει την Πόπη Χατζηδημητρίου από το πρωινό πρόγραμμα. Η μετεγγραφή της Ελένης στον ΑΝΤ1 έγινε, όπως θα λέγαμε, «λάου λάου», καθώς μετά τη συμμετοχή της στο «Πρωινό κοκτέιλ» του Mega και τη «Μega Βanca» με τον Γιώργο Πολυχρονίου φρόντισε να ξεκινήσει τη συνεργασία της με τον ΑΝΤ1 με μια συμμετοχή στη σειρά του Κώστα Καρρά, «Πάτερ ημών». Στον ΑΝΤ1 παρέμεινε δέκα ολόκληρα χρόνια γεμάτα επιτυχίες, αν και τον τελευταίο χρόνο αμφισβητούνταν. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά έχασε την πρωτιά στην τηλεθέαση από τον «νέο» τότε Γρηγόρη Αρναούτογλου, ενώ ο σύζυγός της Γιάννης Λάτσιος αποχώρησε από τη διεύθυνση προγράμματος του ΑΝΤ1 για να αναλάβει λίγο καιρό αργότερα αυτήν του Alpha. Τελικά, η Ελένη το Σεπτέμβριο του 2005 ακολούθησε το σύζυγό της στο κανάλι της Κάντζας υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο, το οποίο λήγει φέτος το καλοκαίρι.

Ανδρέας Μικρούτσικος
Η τηλεοπτική καριέρα του ξεκίνησε στο Mega με την παρουσίαση του «Μεγάλου παζαριού». Σε μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε την παρουσίαση του πρωινού προγράμματος «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» και για πρώτη φορά το Mega είχε επιτυχημένη πρωινή ζώνη. Οι διαφωνίες του με τον τότε διευθυντή προγράμματος του σταθμού Τζώνυ Καλημέρη τον οδήγησαν στον ΑΝΤ1, όπου παρουσίαζε με μεγάλη επιτυχία το σκληρό reality «Επιτέλους μαζί», διάφορα σόου («Άντρες έτοιμοι για όλα» κ.ά.) και από το 2000 σχεδόν όλα τα live των realities του καναλιού («Βig Βrother», «Fame Story» κ.ά.). Μετά την πρόταση του Γιάννη Λάτσιου τον ακολούθησε το Σεπτέμβριο του 2004 στον Alpha, ενώ κουμπάρος στο γάμο του με τη Δήμητρα Ρουμπέση είναι ο ιδιοκτήτης του καναλιού Δημήτρης Κοντομηνάς.