Όθωνας Μεταξάς: "Είμαι μαθητής στον έρωτα"

25.05.2010
Πολλές θα ζηλέψουν. Το να κάνεις βόλτα στον Υμηττό με μια πανάκριβη μοτοσικλέτα παρέα με τον Νο 1 γοητευτικό ηθοποιό, τον Όθωνα Μεταξά, τον Στέφανο από τη «Ζωή της άλλης», είναι εκπληκτικό.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Πολλές θα ζηλέψουν. Το να κάνεις βόλτα στον Υμηττό με μια πανάκριβη μοτοσικλέτα παρέα με τον Νο 1 γοητευτικό ηθοποιό, τον Όθωνα Μεταξά, τον Στέφανο από τη «Ζωή της άλλης», είναι εκπληκτικό. Ας είναι καλά ο Κώστας Στεφανής και το γύρισμα του «Traction», που θα δούμε αυτό το Σάββατο. Σ’ ένα διάλειμμα λοιπόν άνοιξα τα δικά μου... γκάζια για τις ερωτήσεις. Μιλήσαμε για ταχύτητα, έρωτα, συμβιβασμούς και αποχωρήσεις. Γιατί ο ηθοποιός μας ξεκαθάρισε τι τον έκανε να φύγει από τη «Ζωή της άλλης», όπως και το τι ζητάει από μια γυναίκα. Μηχανόβιες «Σταχτοπούτες» γκαζώστε, γιατί ο Όθωνας κρατάει ένα γυάλινο γοβάκι κι ένα κράνος...

Πίστευα ότι είσαι πολύ ήρεμος, αλλά, τελικά, τώρα που σε γνωρίζω νομίζω ότι είσαι αντιφατικό άτομο...

«Δεν έχεις άδικο. Είμαι γεμάτος αντιφάσεις. Π.χ., ενώ έχω πολλές φοβίες, κατά βάθος δεν φοβάμαι τίποτα».

Μήπως δεν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου;

«Είμαι πολύ αντιφατικό άτομο, αλλά γιατί θα πρέπει ένας άνθρωπος να είναι μονοδιάστατος; Τα ?θέλω? μας επαναπροσδιορίζονται, αναπροσαρμόζονται, αναθεωρούνται».

Έχεις πέσει ποτέ από τη μηχανή;

«Ναι, κι ευτυχώς φορούσα κράνος. Η συμβουλή μου είναι: ?Φοράτε πάντα κράνος?. Αλλά μετά το ατύχημα ξανανέβηκα στη μηχανή».

Ακόμα κι αν χτυπήσουμε με τις μηχανές, ανεβαίνουμε πάλι σε αυτές. Έτσι δεν συμβαίνει και στον έρωτα; Ενώ ξέρουμε ότι θα πονέσουμε, ξαναερωτευόμαστε?

«Ακριβώς. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω κανέναν από αυτούς που λένε ?προδόθηκα, πληγώθηκα και δεν ξαναερωτεύομαι?. Αυτός ο άνθρωπος που έχει δημιουργηθεί για να ερωτεύεται και να αγαπάει θα το κάνει πάντα με τον ίδιο τρόπο».

Εσύ;

«Εγώ είμαι ακριβώς έτσι. Ερωτεύομαι σπάνια, αλλά με τον ίδιο τρόπο. Πέφτω με τα μούτρα κάνοντας τα ίδια λάθη και ξεχνώντας την εμπειρία των προηγούμενων σχέσεων. Φέρομαι σαν να είμαι "μαθητής" στον έρωτα».

Ο ωραίος Όθωνας έχει κλάψει για μια γυναίκα, έχει πέσει στα πατώματα, έχει χτυπήσει την πόρτα της παρακαλώντας;

«Και έχει κλάψει και έχει πέσει στα πατώματα? Το να χτυπάω την πόρτα είναι λίγο. Το να τη σπάω και να μπαίνω μέσα πώς σου φαίνεται; Κι όμως, το έχω κάνει! (Γέλια.) Αυτά δεν είναι ακραία. Τα ακραία έχουν σχέση με το πόσο φτάνεις στα όρια τα συναισθήματά σου. Κι εννοώ στο κατά πόσο έχω δεθεί με μια κοπέλα παραπάνω απ’ ό,τι αντέχω».

Έχεις ερωτευτεί μια γυναίκα παραπάνω απ’ ό,τι άντεχες; Τα ξεπέρασες τα όριά σου;

«Ναι, έχει συμβεί κι αυτό».

Παρόλο που ζεις έντονα, κρατάς κρυφά τα συναισθηματικά σου. Δεν τα προβάλλεις σχεδόν καθόλου...

«Έως καθόλου θα έλεγα. Γενικά, δεν μου αρέσει να προβάλλω οτιδήποτε είναι "άλλοθι" για αυτοδιαφήμιση. Όσοι το κάνουν εκεί στοχεύουν. Να ανεβάσουν τις "μετοχές" τους στο χρηματιστήριο της σοουμπίζ. Εκτός αν είναι μια σχέση ζωής και αφού είσαι δημόσιο πρόσωπο, δεν μπορείς να την κρύψεις».

Όμως το κοινό, κυρίως οι γυναίκες, θέλουν να ξέρουν αν το είδωλό τους είναι ερωτευμένο...

«Μα θέλει να ξέρει επειδή έχει κανιβαλίστικη διάθεση και μόλις τελειώσει το... γεύμα, πού είναι αυτός; Το κοινό είναι τόσο γλυκό και υπέροχο, αλλά ταυτόχρονα είναι μεγάλος κανίβαλος και προδότης».

Πολύ σκληρό δεν είναι αυτό που λες για το κοινό;

«Σκληρό; Δεν είναι σκληρό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που το κοινό τούς κάνει θεούς και επειδή δεν παίζουν για δύο σεζόν στην τηλεόραση μετά δεν υπάρχουν; Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι σκληρό;».

Πολύ ρομαντική η απόφασή σου να φύγεις στις μέρες μας. Ίσως γι’ αυτό όταν κάποτε σε ρώτησαν τι θα ήθελες να αλλάξεις πάνω σου, είπες το ρομαντισμό σου...

«Ναι. Αλλά αυτή η επιτυχία είναι πλασματική και δεν είναι προσωπική. Θέλεις να σου αναφέρω δεκάδες ονόματα νέων ηθοποιών που ήταν σε σίριαλ και έκαναν επιτυχία και αυτή τη στιγμή ούτε ξέρουμε πού είναι; Εμένα δεν με αφορά αυτό. Δεν είχα αυτοσκοπό όταν τελείωσα τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου να βγω και να κάνω 60% θεαματικότητα και να μου μιλάει η κάθε κυρία και το κάθε κοριτσάκι στο δρόμο. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολύ κολακευτικό σε δεύτερο, τρίτο επίπεδο, εξαντλείται όμως μέσα σε 4 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που συμβαίνει και δεν του δίνω καμιά βαρύτητα. Κι αν ήταν -για να είμαι ειλικρινής - αυτοσκοπός μου ή κριτήριο όταν μπήκα στη δραματική σχολή στα 18 μου χρόνια, δεν είναι πια. Τώρα, αν αυτό ακούγεται ψωνίστικο, τι να πω?».

Με έχεις αφήσει άφωνη...

«Την αλήθεια λέω. Αυτό συνέβη γιατί είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Επειδή έχω κάνει ένα συμβιβασμό, το ότι πέτυχα στο ρόλο, αυτό θα το εξωραΐσει;».

Θεωρείς ότι έχεις κάνει συμβιβασμούς στα όνειρά σου;

«Σε μεγάλο βαθμό ναι. Τι να λέμε τώρα; Ψέματα; Το έκανα κυρίως για βιοποριστικούς λόγους».

Με την Ελπίδα (Ευδοκία Ρουμελιώτη) θα τα ξαναφτιάξετε μέχρι το τέλος της σεζόν;

«Ο Στέφανος χωρίζει την Ξένια (Αθηνά Οικονομάκου) και επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με την Ελπίδα, η οποία όμως κρατάει αντιστάσεις? Εκεί τελειώνει για φέτος».

Δεν θα μου ξεφύγεις όμως. Είσαι ερωτευμένος;

«Όχι, δεν είμαι».

Άκουσα ότι είσαι κατά του γάμου...

«Όχι, καλέ! Απλώς αναρωτιέμαι αν μπορούν να βρεθούν ισορροπίες για να έχει διάρκεια».

Έχεις σκεφτεί να κάνεις οικογένεια;

«Θέλω πάρα πολύ ένα παιδί. Δεν ξέρω αν θα είναι εντός ή εκτός γάμου. Θα ήθελα να το κάνω με τη γυναίκα που θα νιώσω ότι θα είναι σύντροφος και θα δώσουμε πραγματικά στο παιδί αυτό που θα έχει ανάγκη: αγάπη».

Τι πρέπει να έχει αυτή η γυναίκα; Ξέρω ότι είσαι «παλαιάς κοπής» άντρας. Πριν από λίγο καιρό, για να μην πάρουν την τσάντα μιας φίλης σου, αντιμετώπισες τον τσαντάκια και έσπασες το χέρι σου...

«Δεν είναι "παλαιάς κοπής" άντρας αυτό. Είναι ο άντρας εις τον αιώνα των αιώνων αμήν. Έτσι οφείλει να είναι ένας άντρας».

Όσο μιλάς μου θυμίζεις τον πρίγκιπα του παραμυθιού.

«Έχει σχέση με το ρομαντισμό που νιώθω. Άλλωστε, το λέω: "Θέλω τη Σταχτοπούτα μου". Την ψάχνω για να της φορέσω το γυάλινο γοβάκι».

Κι αν δεν ανεβαίνει σε μηχανή;

«Θα μάθει, αλλιώς δεν μπορεί να είναι η Σταχτοπούτα μου. Η δικιά μου Σταχτοπούτα θα καβαλάει μηχανή!».

Οι θαυμάστριες θέλουν όμως να ξέρουν αν είσαι δεσμευμένος ή ελεύθερος...

«Πιστεύω ότι τις θαυμάστριες τις ιντριγκάρει περισσότερο αν ανήκει κάποιος κάπου και θέλουν να τον διεκδικούν. Πάντως, εγώ ποτέ δεν έχω εκθέσει τα προσωπικά μου. Δεν θέλω να απασχολώ με τέτοια πράγματα. Αυτά είναι ταχείας καύσεως και δεν αφορούν κανέναν. Είναι αφελείς και ανόητοι όσοι τα τροφοδοτούν και εκτιμούν τον εαυτό τους πολύ λίγο. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός ηθοποιός που να το κάνει αυτό. Αυτοί που το κάνουν είναι ?ανθυποηθοποιοί...».

Έμαθα ότι ήταν δική σου απόφαση να αποχωρήσεις τη δεύτερη σεζόν από τη «Ζωή της άλλης». Γιατί;

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο μόνος λόγος που έφυγα είναι γιατί δεν μπορούσα να υποστηρίξω το ρόλο μου. Κι αυτό έχει να κάνει με τη φύση των ρόλων στα μεξικάνικα σίριαλ, που είναι καρτουνίστικοι και μονοδιάστατοι και εξαντλούνται πάρα πολύ γρήγορα. Εξαντλήθηκε, λοιπόν, ο ρόλος μου. Γι’ αυτό άλλωστε το σίριαλ στο εξωτερικό κράτησε μόνο 4 μήνες. Το καθημερινό είναι "μεγάλο σχολείο" και μου έδωσε πολλά. Θα ήταν ανήθικο αν έφευγα για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Το σταμάτησα γιατί δεν με πήγαινε παραπέρα ως ηθοποιό. Δεν είχα "άλλοθι" καλλιτεχνικό».

Ακούστηκε ότι δεν τα βρήκατε στα οικονομικά...

«Δεν είναι αλήθεια. Για τα λεφτά είχα συμφωνήσει από το Νοέμβριο, που αποφασίστηκε ότι θα πάει και δεύτερη σεζόν».