«Αυτά τα έξοδα περιορίσαμε!»

25.05.2010
H οικονομική κρίση επηρεάζει φυσικά όλους μας! Και αν κάποιοι δύσπιστοι υποστηρίζουν πως οι αιματηρές οικονομίες αφορούν μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εμείς τους αποδεικνύουμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι!

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

H οικονομική κρίση επηρεάζει φυσικά όλους μας! Και αν κάποιοι δύσπιστοι υποστηρίζουν πως οι αιματηρές οικονομίες αφορούν μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εμείς τους αποδεικνύουμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι! Επώνυμα πρόσωπα της μικρής οθόνης, του θεάτρου και του τραγουδιού μας εξηγούν πώς έχουν προσαρμόσει τα οικονομικά τους στα νέα δεδομένα και ποια έξοδα «έχουν μαζέψει».

Άντα Λιβιτσάνου: «Η χρονιά του Σκρουτζ»

«Είναι η χρονιά που όλοι διαβάζουμε Σκρουτζ Μακ Ντακ. (Γέλια.) Γενικά, δεν είμαι σπάταλη, αλλά έχω περιοριστεί σε ένα σύνολο πραγμάτων. Όλοι θα περιοριστούμε. Ούτως ή άλλως ήταν στο πρόγραμμα να γίνει».

Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Έκοψα  το ταξί»

«Καταρχήν έχω περιορίσει τη χρήση του κινητού. Αν και το τηλέφωνο είναι απαραίτητο εργαλείο στη δουλειά μας, πλέον δεν κάνω υπερβολικούς λογαριασμούς. Είναι πεταμένα λεφτά. Επίσης, ζητάω πλέον απόδειξη για τα πάντα. Παλιά δεν το έκανα, αλλά τώρα το κάνω. Σαφώς κι έχω περιορίσει τα προσωπικά μου έξοδα, όχι όμως τα χρήματα που δαπανώ για δώρα, φιλικές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Παλαιότερα για εξοικονόμηση χρόνου χρησιμοποιούσα ταξί. Πλέον έχω σταματήσει να το κάνω. Επίσης, ελέγχω πιο προσεκτικά τις αναγραφόμενες τιμές της βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων».

Γιώργος Σατσίδης: «Τέρμα τα ακριβά εστιατόρια»

«Έχω περιορίσει το φαγητό σε πολύ ακριβά εστιατόρια. Τόσο στην Ελλάδα όσο και όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό. Είναι πλέον περιττά έξοδα. Μιας και μπήκε το καλοκαίρι, θα σου πω ότι μέχρι στιγμής δεν έχω επισκεφθεί κάποια από τις ακριβές πλαζ της Αττικής, όπως έκανα παλαιότερα. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις εισιτήριο όταν στην Ελλάδα "και στην Αττική συγκεκριμένα" έχουμε τόσες ελεύθερες και πανέμορφες παραλίες».

Βάσια Λόη: «Συγκρίνω τις τιμές»

«Έχω μαζέψει τα έξοδά μου εδώ και αρκετό καιρό. Είμαι πολύ προσεκτική όταν πρόκειται να κάνω κάποιες προσωπικές αγορές για ρούχα και καλλυντικά. Πριν τις αποφασίσω, σκέφτομαι αν πραγματικά έχω ανάγκη αυτά που θέλω να πάρω. Παλαιότερα δεν το έκανα. Τώρα θα το σκεφτώ δύο, τρεις, μη σου πω και τέσσερις φορές! (Γέλια.) Επίσης, όταν πηγαίνω στα μαγαζιά, κάνω πολύ προσεκτική έρευνα αγοράς συγκρίνοντας τις τιμές αλλά και την ποιότητα των προϊόντων».

Χριστίνα  Αλεξανιάν: «Δεν έκανα  ποτέ υπερβολές»

«Είμαι πολύ συνετή στη ζωή μου και στα έξοδά μου. Δεν έκανα ποτέ υπερβολές. Κάποιοι προσαρμόζονται τώρα, εγώ το έκανα πάντα. Πιστεύω πως ποτέ δεν ήμουν υπερκαταναλωτική. Δεν θυμάμαι να έχω κάνει κάποιες υπερβολικές σπατάλες και τρέλες».

Μάνος Γαβράς: «Είμαι πολύ  προσεκτικός»

«Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όλοι ξέρουμε ότι τα έσοδα δεν αυξάνονται, οπότε μειώνεις τα έξοδα. Δεν ήμουν ποτέ σπάταλος, αλλά τώρα θα είμαι ακόμη πιο προσεκτικός. Θα προτιμήσω να πάω σε μέρη με πιο φιλικές τιμές. Τα ταξίδια μου θα είναι για λόγους δουλειάς και λιγότερο για λόγους αναψυχής. Πρέπει να επιμείνουμε στην ουσία των πραγμάτων και όχι στα υλικά αγαθά. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία για να φας έξω. Μεγαλύτερη σημασία έχουν οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν σε μια έξοδο για φαγητό ή ποτό».

Άντζελα Δημητρίου: «Ψάχνω τις ευκαιρίες»

«Για να είμαστε ειλικρινείς, οι πολυτέλειες σε έναν καλλιτέχνη δεν τελειώνουν ποτέ. Με την έννοια βέβαια ότι, π.χ., εμείς οι τραγουδίστριες πρέπει πάντα να είμαστε περιποιημένες και καλοντυμένες στην πίστα ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση που θα εμφανιστούμε. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι ακόμη και σε αυτό να περικόψεις κάποια έξοδα. Επώνυμα καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, εκτός του ότι έχουν μειώσει πολύ τις τιμές, διοργανώνουν τον τελευταίο καιρό και κάποια bazaar με πραγματικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, ένα ακριβό και βραδινό ρούχο που κοστίζει 2.000 ευρώ μπορείς να το βρεις ακόμη και στην τιμή των 100 ευρώ. Γενικά, τα καταστήματα έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους, ώστε ο κόσμος να ντύνεται ευπρεπώς χωρίς να αναγκάζεται να ξοδέψει μια περιουσία. Είτε είναι ανδρικό, γυναικείο ή ακόμη και παιδικό ντύσιμο. Και σας το λέω γιατί έκανα έρευνα αγοράς όχι μόνο για μένα, αλλά και για την κόρη μου και τα εγγόνια μου. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ήμουν ποτέ ιδιαίτερα σπάταλη ή προκλητική με την έννοια ότι είχα αγάπη για πολύ ακριβά αυτοκίνητα ή σκάφη αναψυχής. Βέβαια, δεν θα στερήσω από την οικογένειά μου και τον εαυτό μου το καλό φαγητό ή κάποιες μικρές χαρές της καθημερινότητας».

Νίκη Κάρτσωνα: «Όχι άλλα περιττά έξοδα»

«Έχω περιορίσει τα πάντα και φροντίζω να ξοδεύω τα απολύτως απαραίτητα. Δεν ψωνίζω όπως πριν. Παλαιότερα έβγαινα έξω με μια πιστωτική κάρτα και έπαιρνα ό,τι ήθελα. Αυτό έχει αλλάξει και όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός οι προτεραιότητες στη ζωή σου αλλάζουν. Πρώτο σου μέλημα είναι οι ανάγκες του παιδιού, η καθημερινότητα και φυσικά το μέλλον του. Να σου πω την αλήθεια, με ευχαριστεί που έχω περιορίσει κάποια πράγματα, γιατί, όταν κάνω κάποιο "περιττό" έξοδο, το χαίρομαι περισσότερο. Η απληστία μάς είχε κάνει να μη χαιρόμαστε τίποτα. Οποιαδήποτε αγορά τη σκέφτομαι πλέον δύο και τρεις φορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνομαι μίζερη. Είναι κοροϊδία πλέον να πας σε ένα πολύ ακριβό εστιατόριο και να ξοδέψεις 500 ευρώ το άτομο. Ίσως αυτά δεν τα σκεφτόμασταν παλαιότερα. Δεν έχω περιορίσει βέβαια τα έξοδα της καθημερινότητας που κάνει κάθε οικογένεια».