Πάνος Κιάμος: Η οικογένεια πάνω απ’ όλα

09.04.2010
Βρίσκεται σε ένα σχήμα που αντέχει στην κρίση και το μαγαζί όπου εμφανίζεται μένει ανοιχτό πάνω από δύο ημέρες την εβδομάδα. Η νέα δουλειά του, το «Θα ζήσω για μένα», σημειώνει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία και το κομμάτι «Σφύριξα κι έληξες» ακούγεται παντού.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Βρίσκεται σε ένα σχήμα που αντέχει στην κρίση και το μαγαζί όπου εμφανίζεται μένει ανοιχτό πάνω από δύο ημέρες την εβδομάδα. Η νέα δουλειά του, το «Θα ζήσω για μένα», σημειώνει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία και το κομμάτι «Σφύριξα κι έληξες» ακούγεται παντού. Συνδυάζει το ρόλο του τραγουδιστή με εκείνον του οικογενειάρχη και, όπως λέει, τα καταφέρνει μια χαρά, ενώ σύντομα θα γίνει για δεύτερη φορά πατέρας. Αυτά κι αν είναι επιτυχία για τον Πάνο Κιάμο!

Κρίση είναι η λέξη που κυριαρχεί καθημερινά στο λεξιλόγιο του νεοέλληνα. Τελικά, περισσεύει κάτι για τη διασκέδαση;

«Είναι γνωστό πως τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι καθόλου ευχάριστα! Ωστόσο, ο Έλληνας έχει τη διασκέδαση στο αίμα του. Είναι τρόπος ζωής για εμάς και πάντα θα βρίσκουμε τρόπους να διασκεδάζουμε έστω και με λίγα χρήματα».

Είσαι σε ένα σχήμα που αντέχει και το μαγαζί είναι ανοιχτό πάνω από δύο βραδιές την εβδομάδα, που είναι ο κανόνας πλέον. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

«Πράγματι, τα περισσότερα νυχτερινά σχήματα δουλεύουν δύο βράδια την εβδομάδα. Νιώθω τυχερός που ο κόσμος με στηρίζει και μου δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζομαι τέσσερις φορές την εβδομάδα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας! Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου κάθε βράδυ! Είναι ο δικός μου τρόπος να λέω ?ευχαριστώ? σε όλο τον κόσμο που έρχεται και διασκεδάζει μαζί μας».

Εσείς οι τραγουδιστές μήπως πρέπει να βάλετε λίγο νερό στο κρασί σας;

«Σαφώς! Αποτελούμε μέρος της κοινωνίας και δεν μπορούμε να λειτουργούμε ανεξάρτητα από το σύνολο. Αν δεν κάνω λάθος, όλοι οι καλλιτέχνες έχουμε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Πώς σχολιάζεις την άποψη που λέει ότι δεν υπάρχει κρίση στη διασκέδαση, αλλά καλλιτεχνική κρίση;

«Όντως υπάρχει καλλιτεχνική κρίση. Υπάρχουν όμως και πολλές επιλογές για να περάσει κάποιος καλά. Ο κόσμος αποδεικνύει το παραπάνω με την παρουσία του σε συγκεκριμένους χώρους».

Τι ρόλο παίζει η σύζυγός σου στην επιτυχία σου;

«Η σύζυγός μου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν σου κρύβω πως η δουλειά μου είναι άκρως απαιτητική, με πολλές υποχρεώσεις. Είναι απαραίτητο για μένα να μπαίνω στο σπίτι και να ησυχάζω - αυτό ακριβώς μου προσφέρει η Ζαχαρούλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ κι εγώ με τη σειρά μου να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε τομέα της ζωής μου».

Τι περιλαμβάνει μια ημέρα σου;

«Γυρίζω από τη δουλειά στο σπίτι κατά τις 6:00-6:30 το πρωί. Είμαι σε υπερένταση, οπότε δεν μπορώ να κοιμηθώ. Περιμένω μέχρι τις 8:00 και ξυπνάω την κόρη μου για το γάλα της. Παίζουμε και ζωγραφίζουμε ?είναι η αγαπημένη της ασχολία προς το παρόν... μέχρι τις 10:00-11:00. Στη συνέχεια πέφτω για ύπνο και ξυπνάω το απόγευμα. Πίνω έναν καφέ με τη γυναίκα μου και παίζω πάλι με την κόρη μου για 2-3 ώρες. Κατόπιν ετοιμάζομαι για τη δουλειά, πηγαίνω στο μαγαζί και τα ξημερώματα επιστρέφω πάλι σπίτι μου».

Αναρωτιέμαι εάν θα ήθελες τα παιδιά σου να ακολουθήσουν το επάγγελμά σου...

«Θα ήθελα τα παιδιά μου να ακολουθήσουν το δρόμο που αυτά πραγματικά επιθυμούν! Εγώ με τη σειρά μου θα τα στηρίξω σε ό,τι κι αν θελήσουν να κάνουν, αρκεί να μου δείξουν πως αυτό πραγματικά θέλουν».

Έχεις ανεκπλήρωτα όνειρα;

«Θεωρώ ότι έχω εκπληρώσει πολλά όνειρά μου. Δεν θα ήθελα να είμαι αχάριστος και να ζητάω περισσότερα. Παρακαλάω μόνο ο Θεός να μην μου πάρει από αυτά που ήδη έχω».

Τελικά τι άνθρωπος είσαι;

«Θεωρώ ότι είμαι εργατικός, πεισματάρης και αισιόδοξος! Από την άλλη, είμαι ισχυρογνώμων και εγωιστής. Προσπαθώ να κρατάω τις ισορροπίες στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή χωρίς να υπάρχει η μία εις βάρος της άλλης. Πάνω απ’ όλα, όμως, είμαι αληθινός».

Τι ομάδα είσαι;

«Στηρίζω την ΑΕΚ, αλλά αγαπάω και τον Αθηναϊκό, γιατί μεγάλωσα στο Βύρωνα. Πρέπει να τονίσω όμως ότι είμαι φίλαθλος και όχι οπαδός. Στηρίζω κάθε ελληνική ομάδα που μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό, χωρίς καμία εξαίρεση».

Από πολλούς στη νύχτα έχω ακούσει μόνο καλά λόγια για σένα. Δεν ζητάς υπέρογκες αμοιβές και δουλεύεις περισσότερο καιρό από πολλούς άλλους συναδέλφους σου. Είναι θέμα τακτικής;

«Κάνω αυτό που αισθάνομαι και αυτό που επιβάλλει η λογική μου! Θέλω να πατάω γερά στα πόδια μου! Βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου και ακολουθώ το δικό μου δρόμο, όπως εγώ πιστεύω ότι είναι σωστό... Δεν μου αρέσει να ακολουθώ "πεπατημένες", αλλά να κάνω τις δικές μου επιλογές».

Αν ξεκινούσες την καριέρα σου από την αρχή, θα έκανες τα ίδια λάθη;

«Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε! Κι εγώ μέσα από τα δικά μου λάθη έχω μάθει και έχω φτάσει ως εδώ σήμερα ... είμαι αυτός που είμαι ακολουθώντας τη δική μου πορεία, με τα σωστά αλλά και τα σφάλματα. Λάθη θα γίνουν και στο μέλλον "είναι αναπόφευκτο", αλλά είναι απαραίτητα και αυτά».

Το χαμόγελό σου, που θεωρώ ότι είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν, είναι άμυνα ή τρόπος ζωής;

«Το χαμόγελο είναι τρόπος ζωής! Είμαι άνθρωπος αισιόδοξος! Πιστεύω στη θετική ενέργεια και τη θετική σκέψη».

Πώς μπορείς και συνδυάζεις το ρόλο του μπαμπά με εκείνον του πετυχημένου τραγουδιστή; Ποια είναι η χρυσή τομή;

«Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας συνδυάζουν το ρόλο του πετυχημένου επαγγελματία και το ρόλο του πατέρα. Προσωπικά προσπαθώ να κρατάω τις ισορροπίες, αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο τόσο στην εργασία μου όσο και στην οικογένειά μου. Είναι σημαντικό να είσαι απόλυτα δοσμένος σε αυτό που κάνεις κάθε στιγμή».

Και πώς προλαβαίνεις;

«Ο τραγουδιστής είναι ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα. Αν θέλεις να πετύχεις, πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να αφιερώσεις πολύ χρόνο. Στη ζωή μας, όμως, υπάρχουν και άλλοι ρόλοι. Οφείλουμε να μοιράζουμε σωστά το χρόνο μας, ώστε να κρατάμε τις ισορροπίες μας!».

Μπορεί να μας περιγράψεις το ρόλο του πατέρα σου; Τι είναι τελικά, ο μάνατζερ, ο σύμβουλος, η ασπίδα ή λίγο απ’ όλα;

«Ο πατέρας μου βρίσκεται στο πλευρό μου από την πρώτη μέρα που αποφάσισα να ακολουθήσω επαγγελματικά το τραγούδι. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σ’ εμένα από την αρχή και έχει ζήσει κάθε μου βήμα! Βρίσκεται δίπλα μου στα εύκολα και τα δύσκολα, στις χαρές και τις λύπες, στις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Δεν θα τον αποκαλούσα "μάνατζερ". Είναι πολλά περισσότερα! Όσον αφορά τη δουλειά συγκεκριμένα, θα έλεγα ότι είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συζητάμε και παίρνουμε από κοινού αποφάσεις».