"Εγώ έφτιαξα τη Lady Gaga"

15.03.2010
Τάδε έφη Γουέντι Στάρλαντ (Wendy Starland). Η γυναίκα που ισχυρίζεται ότι μεταμόρφωσε τη Στέφανι Τζερμανότα (Stefani Germanotta) στο φαινόμενο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, με ένα απλό τηλεφώνημα.



Τάδε έφη Γουέντι Στάρλαντ (Wendy Starland). Η γυναίκα που ισχυρίζεται ότι μεταμόρφωσε τη Στέφανι Τζερμανότα (Stefani Germanotta) στο φαινόμενο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, με ένα απλό τηλεφώνημα.

Όχι και πολύ καιρό πριν, η άχαρη, στρουμπουλή, καστανή Στέφανι Τζερμανότα, παράτησε και το κολέγιο για να δουλέψει σε ένα γραφείο που την έφερνε πιο κοντά στον χώρο της μουσικής.

Και αν δεν είχε παίξει τον ρόλο της η Γουέντι Στάρλαντ, κανείς μας δεν θα γνώριζε σήμερα το εξωφρενικό, πλατινέ φαινόμενο της μουσικής βιομηχανίας που ακούει στο όνομα Lady Gaga.

Προτού παρατήσει τις σπουδές της για τον λαμπερό κόσμο της μουσικής, η Στέφανι υποσχέθηκε στον μπαμπά της ότι θα επέστρεφε στο σχολείο αν δεν κατάφερνε αυτό που ήθελε μέσα σε έναν χρόνο.

Τελικά, μία μόνο εβδομάδα πριν να λήξει η προθεσμία, έπεσε πάνω στην κυνηγό ταλέντων Γουέντι, η οποία τη μεταμόρφωσε από μια απλή "άοσμη" ντυμένη στα τζιν, τραγουδίστρια γκραντζ μπάντας στην κατακτήτρια των τσαρτ ντίβα που είναι σήμερα.

Μιλώντας αποκλειστικά στη "Mirror" η Γουέντι, τραγουδίστρια η ίδια, αποκαλύπτει πώς σύστησε τη Στέφανι στους σωστούς ανθρώπους βάζοντάς την στη σωστή τροχιά για την επιτυχία.

Επί 18 μήνες βοηθούσε την επίδοξη σταρ να γράψει τραγούδια και να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της. Την έβαλε ακόμη και να κάνει ντεκαπάζ στα μαλλιά της για να μην τη μπερδεύει κανείς με την Έιμι Γουάινχαουζ (Amy Winehouse).

Και όταν η προστατευόμενή της, 23 χρονών σήμερα, γνώρισε την επιτυχία έγραψε στην Γουέντι ένα... ζουμερό και αστείο ηλεκτρονικό μήνυμα με στόχο να ευχαριστήσει τη μέντορά της.

Η -τριπλά- νικήτρια των Brit Awards, Gaga, έγραφε: "Θα διακηρύξω την πίστη και την αιώνια ευγνωμοσύνη στην απίστευτη Γουέντι Στάρλαντ για το ότι με ανακάλυψε. Η Γουέντι Στάρλαντ άλλαξε τη ζωή μου. Η Γουέντι ήταν ο άγγελος που ολοκλήρωσε την υπόσχεση που είχα δώσει στον πατέρα μου, έναν χρόνο νωρίτερα, στα 19α γενέθλιά μου.
"Χωρίς τα εξαιρετικά αυτιά της Γουέντι, που μπόρεσαν να ακούσουν πίσω από τον σκληρό ήχο της μπάντας μου, χωρίς τα μάτια που μπόρεσαν να δουν μέσα από τα 7 κιλά που έπρεπε να χάσω τους επόμενους τρεις μήνες, και χωρίς την καρδιά για να μου φανερώσει έναν από τους πιο αξιόπιστους συνδέσμους της, μπορεί να μην είχα γίνει ποτέ η Lady Gaga.

"Δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο πτυχίο για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτού που η συγκεκριμένη γυναίκα έκανε στη ζωή μου και πολύ απλά δεν μπορώ να της αρνηθώ την αιώνια ευγνωμοσύνη μου. Ειρήνη, Αγάπη και Χορός Ντίσκο, Lady Gaga, κατά κόσμο απλά Στέφανι για τη Γουέντι".

Η 28χρονη Γουέντι, η οποία έχει δουλέψει με τον Μόμπι (Moby), τον Σον Πολ (Sean Paul) και πολλούς άλλους θυμάται: "Πρωτογνωριστήκαμε όταν εκείνη δούλευε ως μαθητευόμενη στην εταιρεία Famous Music Publishing. Είχα πάει εκεί για να δω το αφεντικό της Ίρβιν Ρόμπινσον (Irwin Robinson) και εκείνη μου είπε ότι αγαπούσε πολύ τη μουσική μου. Φαίνεται πως εκείνο τον καιρό άκουγε συνέχεια το τραγούδι μου με τίτλο 'Stolen Love'.

"Ήταν πολύ γλυκιά αλλά δεν ξεχώριζε από το πλήθος. Φορούσε συντηρητικά ρούχα γραφείου. Η δουλειά της ήταν να φωτοτυπεί δελτίου τύπου και η ίδια ήταν ενθουσιασμένη. Δεν ήταν με τίποτα αυτό που θα λέγαμε επαναστάτρια.

"Ένας απίστευτα επιτυχημένος παραγωγός δίσκων με τον οποίο συνεργαζόμουν, ο Ρομπ Φουσάρι (Rob Fusari), ο οποίος μάλιστα είχε δουλέψει και με την Μπιγιονσέ (Beyonce) και τη Τζέσικα Σίμπσον (Jessica Simpson), μου ζήτησε να του βρω μια νέα τραγουδίστρια. Ήθελε κάποια νευρική και διαφορετική από τις άλλες.

"Έψαξα παντού για οκτώ μήνες. Και μετά, ξαφνικά, ένα βράδυ στο 'Cutting Room' της Νέας Υόρκης όπου εμφανιζόμουν, ήρθε και με βρήκε η Στέφανι. Τραγούδησε εκεί με το συγκρότημά της και με ρώτησε αν τη θυμόμουν. Φορούσε τζιν παντελόνι και ένα T-shirt. Το συγκρότημά της ήταν απαίσιο, κατά τη γνώμη μου. Όταν όμως εκείνη άρχισε να τραγουδάει... κόλλησα. Είχε απίστευτη αυτοπεποίθηση, και κράτησε το κοινό κοντά της παρόλο που κατά τη γνώμη μου τα τραγούδια ήταν άσχημα.

"Την κράτησα παραπέρα όταν τελείωσε και της είπα ότι επρόκειτο να αλλάξω τη ζωή της για πάντα. Βγήκαμε έξω και τηλεφώνησα στον Ρομπ. Τον ξύπνησα. Με ρώτησε πως τη λένε και μόλις άκουσε το όνομά της, απάντησε ότι γέμιζε το στόμα του, ζητώντας να μην σπαταλάω τον χρόνο του. Έδωσα όμως το τηλέφωνο στη Στέφανι και μόλις την άκουσε για λίγο, άλλαξε γνώμη και συμφώνησε να τη συναντήσει".

Ο Ρομπ ήταν πολύ συγκρατημένος. Θυμάται: "Ήταν κάπως υπέρβαρη. Φορούσε κολάν, μια περίεργη μπλούζα και ένα καπέλο που θα μπορούσε να είναι του Πρινς (Prince) στο 'Purple Rain'. Σκέφτηκα 'Θα μπορούσε να είναι αυτή, αλλά ελπίζω να μην είναι'".

Όταν όμως η Στέφανι του τραγούδησε, λέει: "Σας λέω ότι ήταν καταπληκτικό. Είχα ακούσει μόνο 10 δευτερόλεπτα και έστελνα μήνυμα στο γραφείο μου, λέγοντας ότι χρειαζόμουν ένα καινούριο συμβόλαιο επειγόντως".

Η Γουέντι φυσικά ενθουσιάστηκε: "Η Στέφανι -και θα μείνει πάντα Στέφανι για μένα- ήταν ξετρελαμένη. Της είπα ότι θα γράφαμε καινούρια τραγούδια μαζί, ότι θα αλλάζαμε το όνομά της και το λουκ της.

"Περάσαμε σχεδόν ενάμιση χρόνο δουλεύοντας μαζί, και λίγο λίγο εξελίχθηκε. Το όνομα προέκυψε από brainstorming. Απορρίψαμε πολλές ιδέες και τελικά κρατήσαμε το Gaga από το τραγούδι των Queen ' Radio Gaga'.

"Στη συνέχεια, αρχίσαμε να αλλάζουμε τα ρούχα και το μακιγιάζ της. Για λίγο καιρό φορούσε πολύ μαύρο αϊλάινερ. Όμως, μετά την εμφάνισή της στο Lollapalooza ο κόσμος την μπέρδευε με την Έιμι Γουάινχαουζ, έτσι αποφασίσαμε να γίνει ξανθιά.

"Παράτησε και το συγκρότημά της. Η βιομηχανία της μουσικής είναι σκληρή και η Στέφανι χαιρόταν που άφηνε πίσω το παρελθόν της, μαζί και τον τότε φίλο της.

"Ήμουν εκεί όταν γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα Λουκ Καρλ (Luc Carl). Ήταν ένας ψηλός, όμορφος μπάρμαν και ντράμερ. Η Στέφανι λάτρευε την προσοχή που προκαλούσε.

"Μετά, η Gaga γνώρισε την DJ Lady Starlight και άρχισαν να εμφανίζονται μαζί. Η Starlight έπαιζε με τους δίσκους της και η Gaga τραγουδούσε. Σιγά σιγά το ύφος της άρχιζε να κατασταλάζει.

"Πολλοί άνθρωποι διεκδικούν την ανακάλυψη της Gaga και η αλήθεια είναι πως η Lady Starlight πρόσθεσε στη μαγεία της. Όμως εγώ την ξεχώρισα πρώτη. Σε αυτή τη δουλειά, τα πάντα έχουν να κάνουν με τις διασυνδέσεις. Ποιος ξέρει ποιον.

"Ο Ρομπ της είπε ότι με την εικόνα που είχε όταν τη γνώρισε δεν υπήρχε περίπτωση να της κάνει ποτέ συμβόλαιο. Είδε όμως πίσω από αυτή. Και είχε δίκιο.

"Η Στέφανι ήταν πάντα πολύ συγκεντρωμένη σε αυτό που έκανε. Της κλείσαμε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την Island/Def Jam αλλά για κάποιους λόγους, ακυρώθηκε γρήγορα. Μετά υπέγραψε με την Interscope και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι απλά ιστορία", ολοκληρώνει η Γουέντι.

Η Γουέντι δεν έχει δει την Gaga από τότε που εκείνη πέτυχε, αλλά λέει ότι έτσι είναι τα πράγματα στον χώρο τους και το ξέρει καλά.

"Είναι δύσκολη δουλειά και μόλις τα καταφέρεις, κάθε δευτερόλεπτο της μέρας στου είναι πολύ προγραμματισμένο", εξηγεί. "Γράψαμε πολλά τραγούδια μαζί. Κανένα βέβαια, δεν έχει εμφανιστεί στους δίσκους της. Ελπίζω όμως να γίνει και αυτό μια μέρα", συνεχίζει.