Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις

17.03.2010
Οι λέξεις μισθός, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδόματα, δάνεια, επιτόκια, spreads, έλλειψη ρευστού, λιτότητα αλλά και ο κύριος «Κουράγιο» Όλι Ρεν έχουν γίνει το θέμα συζήτησης παντού. Όπου βρεθούμε

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

<Οι λέξεις μισθός, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδόματα, δάνεια, επιτόκια, spreads, έλλειψη ρευστού, λιτότητα αλλά και ο κύριος «Κουράγιο» Όλι Ρεν έχουν γίνει το θέμα συζήτησης παντού. Όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε για αυτά μιλάμε. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να μη ρωτήσουμε και κάποιους επώνυμους για το πόσο έχουν σφίξει το ζωνάρι τους, αλλά και πώς αντιστέκονται στους πειρασμούς που εξάπτουν την καταναλωτική τους διάθεση. P>

Νάντια Μπουλέ: «Μείωσα τα περιττά έξοδα»
Η παρουσιάστρια Νάντια Μπουλέ, που πλέον δοκιμάζει την τύχη της και στο τραγούδι με επιτυχία, μιλώντας στο ΛΟΙΠΟΝ αποκάλυψε ότι προσπαθεί να κάνει οικονομία ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση.

«Καταρχήν δεν κάνω περιττά έξοδα. Προσπαθώ να κάνω πάντα οικονομία, όμως εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Αν χρειαστεί να αγοράσω κάτι, θα το κάνω. Απλώς δεν κάνω σπατάλες».

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Το ξανασκέφτομαι πριν αγοράσω κάτι»
Η λαμπερή παρουσιάστρια του «Πάμε πακέτο» μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για την οικονομική κρίση, που την έχει κάνει να είναι ακόμα πιο προσεκτική στις αγορές της, ενώ προσέχει πολύ τις τιμές ακόμη και στα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ.

«Εννοείται ότι είμαι πολύ πιο προσεκτική στις αγορές μου. Άλλωστε, το θέμα της κρίσης είναι κάτι που αφορά τους πάντες. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πια τη χαλαρότητα που είχα κάποτε όσον αφορά τα ψώνια μου. Δεν κατέβαινα ούτως ή άλλως συχνά στην αγορά λόγω έλλειψης χρόνου. Τώρα με την κρίση κάνω δεύτερες σκέψεις πριν βγω για ψώνια. Παλιά πήγαινα στο σούπερ μάρκετ και δεν κοιτούσα τις τιμές. Τώρα τα προσέχω όλα».

Νίκος Ψαρράς: «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει»
Ο γνωστός ηθοποιός άρχισε να συνειδητοποιεί τις αυξήσεις στις τιμές όταν επέστρεψε από την Αμερική.

«Ξοδεύουμε 50 ευρώ, που είναι περίπου 70 δολάρια, σαν να είναι 50 δραχμές! Δυστυχώς, είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης, αλλά με τους πιο μικρούς μισθούς. Πιστεύω ότι όλοι σκεφτόμαστε την οικονομική κρίση, επειδή βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με αυτή την είδηση και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Σκεφτόμαστε πού θα πάει αυτή η ιστορία... Εγώ, ευτυχώς, δουλεύω και τα πάω πολύ καλά».

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: «Είμαι πιο συγκρατημένη στα ψώνια»
Όπως μας είπε η Πηνελόπη, η οικονομική κρίση είναι ένα θέμα που την απασχολεί έντονα και την έχει κάνει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις αγορές της.

«Είμαστε όλοι προβληματισμένοι, καθώς δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει. Δεν κάνω περιττά έξοδα και δεν ψωνίζω πια χωρίς λόγο. Το θέμα είναι να ζούμε καλά, αλλά χωρίς σπατάλες. Λόγω της φύσης μας, όταν κάνουμε μια βόλτα στα μαγαζιά, θέλουμε να αγοράσουμε τα πάντα. Εγώ προσπαθώ να μη δημιουργώ έξτρα ανάγκες στον εαυτό μου. Για παράδειγμα, ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια».

Γιάννης Αϊβάζης: «Να έχουμε μέτρο»
Ο ηθοποιός και παρουσιαστής της «Παταγονίας» αποκάλυψε στο ΛΟΙΠΟΝ ότι δεν κάνει οικονομία μόνο τώρα, που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικά είπε:

«Δεν χρειαζόταν να έρθει η κρίση για να κάνω οικονομία. Πρέπει να έχουμε μέτρο και να προσέχουμε τη διαχείριση των οικονομικών μας τώρα που τα περιθώρια έγιναν πιο στενά».

Άννα Ανδριανού: «Δεν με πιάνει πανικός»
Η ηθοποιός και σεναριογράφος εξομολογείται ότι η οικονομική κρίση την κινητοποιεί ώστε να βρίσκει και άλλους τρόπους για να εξοικονομεί χρήματα.

«Δεν μπορώ να πω ότι κάνω οικονομία, απλώς είμαι πιο προσεκτική. Έχω θετική σκέψη και δεν πανικοβάλλομαι. Δεν κόβω μια ανάγκη όταν πρόκειται για κάτι που θέλω να το αγοράσω πολύ. Αν έχω χρήματα, θα το πάρω. Μπορώ και με τα πολλά, μπορώ και με τα λίγα. Δεν με πιάνει πανικός. Δεν φοβόμουν ακόμα και τότε που δεν είχα να πληρώσω το νοίκι μου, γιατί προσπαθώ να βρίσκω διεξόδους για δουλειές που θα μου αποφέρουν χρήματα. Δεν παγώνω στην ιδέα της κρίσης».

Τρύφωνας Σαμαράς: «Έκοψα τις βραδινές εξόδους»
Ο κομμωτής των επωνύμων Τρύφωνας Σαμαράς ξεκίνησε ήδη να παίρνει δραστικά μέτρα για να μειώσει τα περιττά έξοδα από το μηνιαίο του προϋπολογισμό.

«Έκοψα ήδη μια γραμμή κινητού που δεν χρειαζόμουν. Δεν είμαι πολυέξοδος γενικά ως χαρακτήρας, αλλά είμαστε άνθρωποι και μας αρέσει να κάνουμε κάποια πράγματα που μας ευχαριστούν και μας προσφέρουν χαρά. Εμένα μου αρέσει να ταξιδεύω. Αυτό δεν μπορώ να το κόψω, γιατί τα ταξίδια με ξεκουράζουν. Όμως, έχω κόψει τις πολλές βραδινές εξόδους. Δεν πηγαίνω συνέχεια στα μπουζούκια και έχω κόψει και τα πανέρια με τα λουλούδια!».

Κατερίνα Στανίση: «Είμαστε όλοι καλομαθημένοι κι αλίμονό μας»
Η αγαπημένη τραγουδίστρια παραδέχτηκε ότι έχει στην ντουλάπα της ρούχα που έχουν ακόμα τις ετικέτες επάνω τους και δεν έχει προλάβει να τα φορέσει. Με την οικονομική κρίση, όμως, αποφάσισε να σταματήσει τις άσκοπες αγορές ρούχων και αξεσουάρ, που μένουν αφόρετα στο ντουλάπι!

«Πρέπει όλοι να κάνουμε κράτει. Να μην αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και να μην κάνουμε σπατάλες. Είμαστε όλοι πολύ καλομαθημένοι και αλίμονό μας! Εγώ είμαι επιρρεπής στις αγορές ρούχων και καλλυντικών. Όμως, δεν πάω στα μαγαζιά, γιατί βλέπω ότι έχω ρούχα με τις ετικέτες ακόμα, τα οποία δεν φοράω, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν να φάνε».