Στο παρασκήνιο της δόξας

16.03.2010
Φώτα, στρας, λάμψη, δόξα και χρήμα. Ο θαυμαστός κόσμος της μόδας, που δεν είναι όμως πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Μοναξιά, άγχος και ανταγωνισμός φτάνουν πολλές φορές τους πρωταγωνιστές της στα όριά τους, ενώ τραγικά γεγονότα

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Φώτα, στρας, λάμψη, δόξα και χρήμα. Ο θαυμαστός κόσμος της μόδας, που δεν είναι όμως πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Μοναξιά, άγχος και ανταγωνισμός φτάνουν πολλές φορές τους πρωταγωνιστές της στα όριά τους, ενώ τραγικά γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα. Πρόσφατο θλιβερό γεγονός η αυτοκτονία του διάσημου σχεδιαστή Αλεξάντερ Μακ Κουίν. Ένας άνθρωπος που έδειχνε να τα έχει όλα, αλλά, όπως έδειξε η πορεία, δεν είχε τίποτα για να τον κρατήσει στη ζωή. Ο θάνατός του, όμως, δεν είναι ο μόνος που κρύβει μυστήριο...

Αλεξάντερ Μακ Κουίν: Δεν άντεξε τον πόνο
Ο 40χρονος σχεδιαστής Αλεξάντερ Μακ Κουίν έδωσε τέλος στη ζωή του λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της νέας κολεξιόν του στο Παρίσι. Τα αίτια αρχικά αποδόθηκαν στην κατάθλιψη, που τον είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο. Επηρεασμένος προφανώς και από το θάνατο της μητέρας του Τζόις, που πέθανε λίγες ημέρες νωρίτερα και την οποία λάτρευε ο σχεδιαστής, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια.

Μπορεί η εκπρόσωπός του Σαμάνθα Γκάρετ να μην αναφέρθηκε λεπτομερώς στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του, αλλά είναι δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη θρίλερ.

Ο Μακ Κουίν βρέθηκε το πρωί στο διαμέρισμά του στο Γκριν Παρκ και όταν έφτασε το ασθενοφόρο, ήταν ήδη νεκρός. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η φήμη του απογειώθηκε στο ξεκίνημα της περασμένης δεκαετίας με την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του ομίλου Γκούτσι. Το 2003 η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στη βιομηχανία του ενδύματος. Οι πελάτισσές του πολλές ανά την υφήλιο. Οι πιο διάσημες, όπως η Μαντόνα, η Ριάνα και η Lady Gaga, δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για το τραγικό τέλος που έβαλε στη ζωή του. Η Κέιτ Μος, που ήταν κουμπάρα στο γάμο του με τον Τζορτζ Φορσάιθ, απέφυγε να πει το παραμικρό.

Τραγικό παράδειγμα
Τρία χρόνια νωρίτερα μια στενή φίλη και συνάδελφος του Αλεξάντερ Μακ Κουίν, η Βρετανίδα εκδότρια και βασίλισσα του στυλ Ιζαμπέλα Μπλόου άφησε κι εκείνη με τραγικό τρόπο τα εγκόσμια. Είπε ότι θα πάει για ψώνια και την εντόπισε η αδερφή της, Λαβίνια Βέρνεϊ, λίγη ώρα αργότερα ημιθανή στο μπάνιο του σπιτιού της. Είχε καταπιεί ποσότητα ζιζανιοκτόνου φαρμάκου και παρόλο που τη μετέφεραν στο νοσοκομείο μία μέρα μετά εξέπνευσε. Ο θάνατός της είχε συγκλονίσει τον Μακ Κουίν, καθώς η 48άχρονη ήταν αυτή που τον ανακάλυψε και είχε παίξει μεγάλο ρόλο στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Τζιάνι Βερσάτσε: Τα πιθανά σεξουαλικά κίνητρα
Στις 15 Ιουλίου 1997 «έφυγε» από τη ζωή ο Τζιάνι Βερσάτσε έπειτα από πυροβολισμό που δέχτηκε στα σκαλιά της έπαυλής του στην παραλία του Μαϊάμι από τον κατά συρροή δολοφόνο Άντριου Κουνάναν, ένα από τα 10 πιο επικίνδυνα πρόσωπα στις λίστες του FBI. Ο υψηλά αμειβόμενος για τις υπηρεσίες του νεαρός άντρας κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία τεσσάρων ακόμη προσώπων, που θεωρήθηκαν ερωτικοί σύντροφοί του. Ένας 33χρονος αρχιτέκτονας, ένας 28άχρονος επιχειρηματίας, ένας 72άχρονος εκατομμυριούχος και ένας 45άχρονος επιχειρηματίας είχαν την ίδια μοίρα με τον κομψό σχεδιαστή.

Εκείνο το άτυχο πρωινό απολάμβανε το συνηθισμένο του περίπατο στο φημισμένο Ocean Drive. Ο δολοφόνος του 50χρονου σταρ της μόδας, που έχτισε την αυτοκρατορία του από το μηδέν, παραμόνευε και αφού τον πυροβόλησε, αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο λίγη ώρα αργότερα μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά από το σπίτι του σχεδιαστή. Ο Τζιάνι ήταν δεμένος με τα αδέρφια του Σάντο και Ντονατέλα και έγινε διάσημος παντού μέσα από τη δουλειά του, τις εντυπωσιακές δημιουργίες του και τις φιλίες του με celebrities, όπως ο Έλτον Τζον και άλλοι. Μετά το θάνατό του μια σειρά από φήμες και εικασίες για πιθανά σεξουαλικά κίνητρα συνόδευσαν την τέφρα του στο τελευταίο της ταξίδι στην περιοχή Cernobbio της Ιταλίας. Εκεί όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος της οικογενειακής περιουσίας των Βερσάτσε.

Μαουρίτσιο Γκούτσι: Η δολοφονία και η... εύθυμη χήρα
Το πρωινό της 27ης Μαρτίου 1995 ο Μαουρίτσιο Γκούτσι, εγγονός του ιδρυτή της τεράστιας δυναστείας, έπεφτε νεκρός στα μαρμάρινα σκαλιά των γραφείων του στο Μιλάνο. Είχαν προηγηθεί δύο πυροβολισμοί. Η αστυνομία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: ξεκαθάρισμα από πλαστογράφους των προϊόντων της εταιρείας, μαφιόζικη εκτέλεση από πιθανούς ανταγωνιστές ή κάποιο πρόσωπο-έκπληξη.

Όταν η έρευνα κατέληξε στην πρώην σύζυγό του, Πατρίτσια Ρατζιάνο, έλαμψε η αλήθεια! Είχε αναθέσει την εξόντωσή του σε πληρωμένους δολοφόνους. Η «μαύρη χήρα», που έπαιρνε 50.000 ευρώ κάθε μήνα ως αποζημίωση διαζυγίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 29 χρόνων. Η δήλωσή της την ημέρα της κηδείας του πρώην συζύγου της έχει μείνει ιστορική: «Ως άνθρωπος λυπάμαι, αλλά σε προσωπικό επίπεδο δεν θα έλεγα το ίδιο». Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ένταξή της στην οικογένεια των Γκούτσι τα υπόλοιπα μέλη δεν την είχαν δει ποτέ με καλό μάτι!