Έγραψε ιστορία η Κάθριν Μπίγκελοου

08.03.2010
Η σκηνοθέτης της ταινίας "The Hurt Locker" έγινε η πρώτη γυναίκα που βραβεύεται με το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας στην 82χρονη ιστορία του θεσμού.


Η σκηνοθέτις της ταινίας "The Hurt Locker" έγινε η πρώτη γυναίκα που βραβεύεται με το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας στην 82χρονη ιστορία του θεσμού.

Και για να γίνει η ιστορία πιο... πικάντικη, σημειώνουμε ότι η Κάθριν Μπίγκελοου (Kathryn Bigelow) κέρδισε αυτό το βραβείο αφήνοντας τον συν-υποψήφιό και πρώην σύζυγό της (!) σκηνοθέτη της ταινίας "Avatar", Τζέιμς Κάμερον (James Cameron) να το "φυσάει και να μην κρυώνει".

Συνολικά το πολεμικό δράμα που υπογράφει η 58χρονη δημιουργός κέρδισε έξι βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Ηχητικού Μοντάζ και Καλύτερης Μίξης).

Από την άλλη πλευρά, η πολυδιαφημισμένη τρισδιάστατη υπερπαραγωγή του Κάμερον -που βέβαια έχει κερδίσει τον τίτλο της πιο επιτυχημένης εισπρακτικά ταινίας όλων των εποχών- κέρδισε μόνο τρία αγαλματίδια (Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Καλύτερων Οπτικών Εφέ).

Καθώς άνοιγε τον φάκελο που θα φανέρωνε τον νικητή στη "μεγάλη κατηγορία" της σκηνοθεσίας, η Μπάρμπρα Στράιζαντ (Barbra Streisand) αναστέναξε δηλώνοντας "Καιρός ήταν!" και αμέσως διάβασε το όνομα της Κάθριν Μπίγκελοου.

Η επιτυχία του "The Hurt Locker" είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν κάποιος τη συνδυάσει με το γεγονός ότι υποσκέλισε το "Avatar" για τη δημιουργία του οποίου ξοδεύτηκαν περισσότερα από $300.000.000 (€220.000.000 περίπου).

Αυτή τη φορά, ο Κάμερον δεν κατάφερε να έχει το θεαματικό αποτέλεσμα που είχε το 19998 με τα 11 βραβεία του "Τιτανικού" του.

Η ταινία της Μπίγκελοου παρακολουθεί την πορεία μιας ειδικής ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών στο Ιράκ. Το κόστος παραγωγής της δεν ξεπέρασε τα $11.000.000 (περίπου €8.000.000) και η αλήθεια είναι ότι εισπρακτικά δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Κατάφερε όμως να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μελών της Ακαδημίας σε τέτοιο βαθμό που την ανέβασαν με τα βραβεία που της χάρισαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου για τη χρονιά αυτή.

Δεν αποκλείεται μάλιστα μερικοί από τους ψηφοφόρους να στράφηκαν εναντίον του Κάμερον θεωρώντας κάπως αλαζονικές τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα. Ο 55χρονος σκηνοθέτης είπε ότι δεν τον πείραζε να κερδίσει η πρώην γυναίκα του το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, θεωρούσε όμως ότι η Ακαδημία θα έπρεπε να δώσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο δικό του πόνημα για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο όλο τον κόσμο που δούλεψε τόσο πολύ γι' αυτό. Η Ακαδημία όμως είχε σαφώς άλλα στο μυαλό..

Αργότερα, η Μπίγκελοου είπε ότι ελπίζει να είναι η πρώτη από πολλές γυναίκες σκηνοθέτιδες που θα κερδίσουν το βραβείο Όσκαρ.

Η Μπίγκελου ήταν παντρεμένη με τον Κάμερον από το 1989 έως το 1991, και ήταν η τρίτη γυναίκα του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι σημαίνει για εκείνη η νίκη της σε σχέση με τον πρώην της είπε απλά: "Ήταν μια συγκινητική εμπειρία να είμαι στην ίδια κατηγορία με τον Κάμερον και με τους άλλους σκηνοθέτες", αποφεύγοντας όμως να κάνει κανένα συγκεκριμένο πιο προσωπικό σχόλιο.