Νοικοκυρές σε απόγνωση;

01.03.2010
Πρωταγωνιστούν στη σοουμπίζ, αλλά και στις οικογένειές τους ως σύζυγοι και μητέρες. Ποιος είπε ότι καριέρα και οικογένεια δεν συνδυάζονται; Όταν υπάρχει καλή θέληση, όλα γίνονται, ισχυρίζονται επώνυμες κυρίες που ακροβατούν καθημερινά ανάμεσα στις οικογενειακές και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Πρωταγωνιστούν στη σοουμπίζ, αλλά και στις οικογένειές τους ως σύζυγοι και μητέρες. Ποιος είπε ότι καριέρα και οικογένεια δεν συνδυάζονται; Όταν υπάρχει καλή θέληση, όλα γίνονται, ισχυρίζονται επώνυμες κυρίες που ακροβατούν καθημερινά ανάμεσα στις οικογενειακές και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Και παρόλο που αρκετές φορές αισθάνονται σαν νοικοκυρές σε απόγνωση, ένα χαμόγελο από τα αγγελούδια τους είναι αρκετό για να τις αποζημιώσει.

Ντέσσυ Κουβελογιάννη
Ήταν επιλογή της να μεγαλώσει μόνη τα παιδιά της. Τώρα η Αντριάννα-Μικαέλα είναι 4 ετών και ο γιος της 6,5 μηνών. Όπως μας αποκάλυψε, δεν ήταν λίγες οι φορές που προκειμένου να τα καταφέρει όλα ξεπέρασε τα όριά της: «Έχω αισθανθεί άπειρες φορές νοικοκυρά σε απόγνωση! Υπήρξαν στιγμές που αναρωτήθηκα: "Και τώρα πού πάμε; Τι ήμουν, τι είμαι και τι θα είμαι; Πώς έχω γίνει έτσι;". Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται τις στιγμές αυτές στο μυαλό είναι κάτι παλιές νοικοκυρές στο Μπρονξ, οι οποίες έχουν 7-8 παιδιά, είναι με τα ρόλεϊ στα μαλλιά, το τσιγάρο στο στόμα και τα πιτσιρίκια τούς τραβάνε την ποδιά! Με φαντάζομαι έτσι, βάζω τα γέλια και ηρεμώ. Λέω στον εαυτό μου: Τουλάχιστον, δεν είσαι έτσι». Τι την αποζημιώνει για όλες τις προσωπικές στιγμές που θυσίασε; «Και μόνο η παρουσία των παιδιών μου με αποζημιώνει. Το γεγονός ότι θα πάω το βράδυ πάνω από 10 φορές στα κρεβάτια τους να τα χαϊδέψω και να τα φιλήσω με γεμίζει ξεκούραση και ας μην κοιμάμαι όλο το βράδυ και είμαι την άλλη μέρα, όπως λέω εγώ, πατσαβούρα. Είμαι μια ευτυχισμένη πατσαβούρα!».

Ντορέτα Παπαδημητρίου
Έχει δύο γιους, τον Διονύση 5 ετών και τον Φίλιππο 4 και, όπως παραδέχεται η ίδια, χρειάστηκε να παραμελήσει τη δουλειά της για να τα καταφέρει: «Δεν νομίζω ότι συνδυάζονται απόλυτα καριέρα και οικογένεια. Πάντα κάποιος μένει παραπονεμένος. Ήταν προσωπική μου επιλογή τον πρώτο καιρό να παραμελήσω τη δουλειά. Τώρα όμως που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα». Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αισθανθεί σαν νοικοκυρά σε απόγνωση: «Έρχονται στιγμές που θέλεις να κοπανήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, αλλά μαθαίνεις και προσαρμόζεσαι». Η μεγαλύτερη αποζημίωση έρχεται πάντα από τα δύο της αγγελούδια: «Μόνο αγάπη δίνεις και παίρνεις από αυτήν τη σχέση, και μάλιστα χωρίς όρους».

Μαρία Κορινθίου
Η κόρη της Ισμήνη είναι ήδη 15 μηνών. Η νεαρή ηθοποιός παραδέχεται ότι από τη στιγμή που έγινε μανούλα άλλαξαν οι προτεραιότητες στη ζωή της: «Προτεραιότητά μου πια είναι το παιδί και μετά η δουλειά. Όταν όμως υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να συνδυαστούν, με υποχωρήσεις και παραχωρήσεις βέβαια». Τι στερήθηκε η ίδια από τις προσωπικές της απολαύσεις; Μάλλον τίποτα σημαντικό: «Σαφέστατα αλλάζει η καθημερινότητά σου, αλλά δεν το θεωρώ θυσία αυτό. Είναι μια φυσική εξέλιξη. Η ζωή μου είναι πια αυτή κι έτσι μ’ αρέσει». Σαφώς και υπήρξαν στιγμές που ένιωθε ότι ζει στην απόλυτη τρέλα: «Όταν γέννησα, που δεν γνώριζα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω και πώς να λειτουργήσω, πελάγωνα χωρίς λόγο και αιτία και τα έβλεπα όλα βουνό. Τώρα πια έχω μάθει να τα κάνω όλα με το ένα χέρι!».

Φαίη Μαυραγάνη
Έχει μια κόρη, τη Λυδία, που είναι 5,5 ετών, ενώ σύντομα περιμένει και το δεύτερο παιδί της. Η γνωστή δημοσιογράφος θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να συνδυαστούν η καριέρα με την οικογένεια: «Μια γυναίκα που εργάζεται, αν δεν έχει βοήθεια, τουλάχιστον για τις ώρες που λείπει από το σπίτι, δεν μπορεί εύκολα να τα βγάλει πέρα. Ωστόσο, θεωρώ ότι η γυναίκα έχει από τη φύση της αντοχές και τρέχοντας λίγο παραπάνω τα καταφέρνει». Τι άλλαξε στην καθημερινότητά της από τη στιγμή που έγινε μανούλα; «Αυτό που άλλαξε τόσο για μένα όσο και για το σύζυγό μου είναι ότι δεν μπορούμε πια εύκολα να πηγαίνουμε σινεμά ή να βγαίνουμε το βράδυ έξω».

Νίνα Λοτσάρη
Μητέρα, σύζυγός και επαγγελματίας στην πρώτη γραμμή, που έχει μια κόρη 4,5 ετών, τη Νεφέλη-Δέσποινα. «Τα έχω καταφέρει μια χαρά και έχω βρει την ισορροπία ανάμεσα στα δύο μεγάλα θέματα της ζωής μου, την οικογένεια και μετά τη δουλειά μου». Ασχολείται η ίδια με το μεγάλωμα της κόρης της: «Αν δεν είμαι αρκετά μαζί της, δεν αισθάνομαι καλά. Επειδή όμως δεν είμαι η super woman, σαφώς κι έχω έναν άνθρωπο που με βοηθάει, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω σε όλες τις υποχρεώσεις μου». Τι έχει αλλάξει στη ζωή της; «Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και οι ώρες που κάνω πράγματα για τον εαυτό μου. Για παράδειγμα, φροντίζω να πηγαίνω στο γυμναστήριο όταν η κόρη μου είναι στο σχολείο. Προσπαθώ όμως να συνδυάζω και τη ζωή μου με τη ζωή της μικρής. Μπορεί δηλαδή να πάμε μαζί για ψώνια».

Ελένη Πετρουλάκη
Έχει 3 κόρες, τη Δωροθέα, την Άννα-Μαρία και τη Μίλα, και περιμένει την τέταρτη. Σούπερ μαμά αλλά και super woman, συνδυάζει άψογα καριέρα και οικογένεια. Η μέρα της αρχίζει πολύ νωρίς το πρωί, ετοιμάζοντας τα παιδιά για το σχολείο, συνεχίζεται στη δουλειά και ολοκληρώνεται με αγκαλίτσες και φιλάκια που ανταλλάσσουν με τις κόρες της λίγο πριν τις βάλει για ύπνο. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της, προσπαθεί να συνδυάζει τις δουλειές του σπιτιού με τη γυμναστική. Πώς; Την ώρα που σιδερώνει κάνει παράλληλα ασκήσεις για τα πόδια!

Τατιάνα Στεφανίδου
Αξίζει σίγουρα ο χρόνος που αφιερώνει στα παιδιά της, Νικόλα και Λυδία. Δεν δίστασε κάποια στιγμή να παραδεχτεί σε συνέντευξή της ότι νιώθει περήφανη για την οικογένειά της και για όσα έχει καταφέρει στη δουλειά της, νιώθει όμως και ένοχη για τις χαμένες στιγμές με τα παιδιά της. Η γνωστή παρουσιάστρια ξυπνάει νωρίς το πρωί για να ετοιμάσει τα αγγελούδια της για το σχολείο, ασχολείται με τη μαγειρική και γενικότερα της αρέσει να ασχολείται με το σπίτι. Όταν όμως τη ρωτάνε, παραδέχεται ότι είναι δύσκολος ο συνδυασμός καριέρας και οικογένειας.

Δέσποινα Βανδή
Εκτός από πολύ καλή τραγουδίστρια, είναι και σούπερ μαγείρισσα και τρελαμένη, φυσικά, με τα παιδιά της, Μελίνα και Γιώργο. Της αρέσει πολύ να τους μαγειρεύει, ενώ στον κήπο της καλλιεργεί λαχανικά, αφού θέλει να είναι σίγουρη ότι οι τροφές που φτάνουν στο τραπέζι είναι υγιεινές. Όταν τη ρωτάνε δε ποιες είναι οι ηρωίδες της, απαντάει: «Οι γυναίκες που εργάζονται σκληρά και ταυτόχρονα μεγαλώνουν παιδιά».

Κάτια Ζυγούλη
Η ζωή της άλλαξε κυριολεκτικά όταν ήρθε στον κόσμο η κόρη της Αναστασία, οπότε αποφάσισε να της δοθεί ολοκληρωτικά. Έξι μήνες ήταν κλεισμένη στο σπίτι, προκειμένου να είναι δίπλα της και να τη φροντίζει στους πρώτους μήνες της ζωής της. Φυσικά, δηλώνει πια ότι προτεραιότητα στη ζωή της είναι η κόρη της και η δουλειά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία της να κάνει γρήγορα και δεύτερο παιδί. Ως φανατική δε της κουζίνας, το πρώτο πράγμα που έφτιαξε μαζί με την Αναστασία ήταν κουλουράκια!