Η δημόσια συγνώμη του Τάιγκερ Γουντς

22.02.2010
Πολύ συγκινημένος και ενώπιων αρκετών καλεσμένων, μεταξύ των οποίων η μητέρα του και στενοί συνεργάτες του, ο άσσος του γκολφ έκανε μια επίσημη τηλεοπτική εμφάνιση κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν λίγους μήνες όταν έγιναν γνωστές οι εξωσυζυγικές του σχέσεις, ζητώντας συγνώμη για την ανεύθυνη και εγωιστική συμπεριφορά του.


Πολύ συγκινημένος και ενώπιων αρκετών καλεσμένων, μεταξύ των οποίων η μητέρα του και στενοί συνεργάτες του, ο άσσος του γκολφ έκανε μια επίσημη τηλεοπτική εμφάνιση κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν λίγους μήνες όταν έγιναν γνωστές οι εξωσυζυγικές του σχέσεις, ζητώντας συγνώμη για την ανεύθυνη και εγωιστική συμπεριφορά του.

Με μια πραγματικά σκληρή αυτοκριτική διάθεση, ο Τάιγκερ Γουντς (Tiger Woods) άσσος του γκολφ εμφανίστηκε την Παρασκευή ζωντανά στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, όπου παραδέχτηκε τις απιστίες του και επιβεβαίωσε ότι επί 45 μέρες δεχόταν θεραπεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, αφού ζήτησε επανειλημμένα συγνώμη από την οικογένειά του, τους φίλους και τους θαυμαστές του, κατά τη διάρκεια της 13 λεπτών ομιλίας του, δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για την επιστροφή στο γκολφ, λέγοντας απλά ότι θα συμβεί "μια μέρα", πιθανότατα φέτος.

"Θέλω να πω στον καθένα σας, απλά και άμεσα: Λυπάμαι βαθύτατα για την ανεύθυνη και εγωιστική συμπεριφορά μου", είπε ο Γουντς, ξεκινώντας την ομιλία που έκανε μπροστά σε ειδικά επιλεγμένο κοινό. Στις πρώτες θέσεις των καθισμάτων, η μητέρα του, Κουλτίντα Γουντς (Kultida Woods), παρακολουθούσε το ξέσπασμα του γιου της με ιδιαίτερη συγκίνηση, μεταξύ φίλων, δημοσιογράφων και συνεργατών.

"Ήμουν άπιστος. Είχα εξωσυζυγικές σχέσεις. Απάτησα τη γυναίκα μου. Αυτό που έκανα δεν είναι αποδεκτό και είμαι ο μόνος που φταίει", παραδέχτηκε ταπεινά ο Τάιγκερ, μιλώντας κοιτάζοντας συχνά κατάματα την κάμερα. "Για όλα όσα έχω κάνει, ζητώ συγνώμη. Έχω να εξιλεωθώ για πολλά".

Η μέχρι πρότινος "ατσαλάκωτη" εικόνα του πιο ακριβοπληρωμένου αθλητή στον κόσμο, καταστράφηκε τελείως από το σκάνδαλο που ξέσπασε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, όταν ένα ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό έξω από το σπίτι του, υπήρξε η αφορμή για μια σειρά από αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή.

Του χρεώθηκαν σχέσεις με περισσότερες από 12 γυναίκες και ενώ ο ίδιος είχε παραδεχτεί τις "πομπές" του, δεν είχε μιλήσει δημόσια μέχρι τώρα.

Το δημόσιο ξέσπασμά του την Παρασκευή, ήταν η μεγαλύτερη τηλεοπτική απολογία από τότε που ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον (Bill Clinton) είχε παραδεχτεί την "ανάρμοστη" σχέση του με την Μόνικα Λιουίνσκι (Monica Lewinsky) το 1998. Η αναμετάδοσή του μάλιστα επηρέασε και τις οικονομικές αγορές αφού οι χρηματιστές στη Γουολ Στριτ σταμάτησαν τις συναλλαγές για να την παρακολουθήσουν.

"Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια, αλλά εγώ χρειάζομαι", είπε ο Γουντς. "Επί 45 μέρες, από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, δεχόμουν θεραπεία και καθοδήγηση για τα θέματα που αντιμετωπίζω. Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου. Αλλά έχω κάνει τα πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση", συνέχισε.

Ο Τάιγκερ είπε ότι κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας, η οποία τον ανέβασε στα πιο ψηλά σημεία της δόξας, άρχισε κάπου να χάνει το νόημα. "Σταμάτησα να ζω με τις αξίες που είχα μάθει να πιστεύω. Ήξερα ότι οι πράξεις μου ήταν λάθος, αλλά έπεισα τον εαυτό μου ότι οι συνηθισμένοι κανόνες δεν ίσχυαν για μένα. Έκανα λάθος, ήμουν ανόητος. Δεν παίζω με διαφορετικούς κανόνες, εγώ", τόνισε κάποια στιγμή.

Στη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας του, βρήκε ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με της αναφορές που ήθελαν τη γυναίκα του Έλιν (Elin) να του έχει επιτεθεί τη μέρα του ατυχήματος που πυροδότησε το σκάνδαλο στις 27 Νοεμβρίου.

"Θυμώνω που οι άνθρωποι κατασκεύασαν μια ιστορία σαν αυτή", είπε ο Γουντς. "Η Έλιν δεν με χτύπησε ούτε εκείνη τη νύχτα, ή καμία άλλη νύχτα. Δεν υπήρξε ποτέ κανένα επεισόδιο οικιακής βίας στον γάμο μας. Ποτέ. Η Έλιν στάθηκε με τεράστια αξιοπρέπεια σε όλη αυτή την περιπέτεια", συνέχισε.

"Ο κόσμος ζητά να μάθει αν θα είμαστε πάλι μαζί με την Έλιν. Ότι γίνει όμως, θα είναι καθαρά μεταξύ των δυο μας", τόνισε στη συνέχεια. Όπως μπορείτε να δείτε και στο απόσπασμα που συνοδεύει την είδηση, ο Τάιγκερ είπε ότι η πραγματική μεταμέλεια απέναντι στη σύζυγό του δεν έρθει σε μορφή λέξεων αλλά μέσα από τη συμπεριφορά του με τον χρόνο.

Επίσης, ο Γουντς απάντησε μάλλον με ασάφεια στους θαυμαστές του σχετικά με το πότε θα λήξει η "εξορία" την οποία επέβαλε ο ίδιος στον εαυτό του, λέγοντας: "Όντως θα επιστρέψω στο γκολφ μια μέρα. Απλά δεν ξέρω ποια ακριβώς θα είναι αυτή η μέρα. Δεν αποκλείω να είναι αυτό τον χρόνο. Όταν επιστρέψω, όμως, θα χρειαστεί να σταθώ με μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στο άθλημά μου".

Οι αντιδράσεις στα σχόλια του Γουντς ήταν ανάμεικτες, με μερικούς να χειροκροτούν και άλλους να τα προσπερνούν χαρακτηρίζοντάς τα ως μια "κυνική προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την εκπομπή, το 64% των τηλεθεατών, θεώρησε την απολογία του Τάιγκερ επαρκή.

Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος (George Stephanopoulos) του τηλεοπτικού δικτύου ABC χαρακτήρισε τα λόγια του Γουντς ως "μια από τις πιο αξιοσημείωτες δημόσιες απολογίες που έγιναν ποτέ από δημόσιο πρόσωπο". "Δεν άφησε τίποτα στο τραπέζι. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει σκεφτεί πολύ αυτό που έκανε", είπε συγκεκριμένα.

Αντίθετα, όμως, ο Ρικ Σερόνε (Rick Cerone), πρώην υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για τους New York Yankees, είπε στο CNN: "Αυτό που είδα εγώ, ήταν αλαζονεία. Βασικά επρόκειτο για μια διαφήμιση με μερικές πληροφορίες μέσα".