Τα ερωτικά φιλιά φέρνουν ευτυχία

18.02.2010
Τα παθιασμένα φιλιά μεταξύ των ερωτικών συντρόφων προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως η χαλάρωση και η ευτυχία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα παθιασμένα φιλιά μεταξύ των ερωτικών συντρόφων προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως η χαλάρωση και η ευτυχία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβανία έδειξε ότι η ανταλλαγή ερωτικών φιλιών προκαλεί την έκκριση ενός πολύπλοκου «κύματος» ορμονών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να νιώθουν, εκτός από έξαψη και μια γλυκιά χαλάρωση, και ένα αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας.

Το ερωτικό φιλί δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζαμε, αλλά προκαλεί ορμονικές αλλαγές και συναισθήματα που δεν είχαμε φανταστεί. Φαίνεται ότι με την επαφή των χειλιών των συντρόφων προκαλούνται μεταβολές στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης. Δεν αποκλείεται, πάντως, το «κλειδί» να βρίσκεται στο σάλιο, που περιέχει χημικές ουσίες που λειτουργούν ως «αγγελιαφόροι» του έρωτα.