Ντομάτα σε χάπι!

18.02.2010
Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι φυσικό συμπλήρωμα φτιαγμένο από ντομάτες, αν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να αποτελέσει «ασπίδα» κατά της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι φυσικό συμπλήρωμα φτιαγμένο από ντομάτες, αν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να αποτελέσει «ασπίδα» κατά της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το χάπι ντομάτας περιέχει ενεργό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, τη λυκοπένη, που μπλοκάρει τη χοληστερόλη LDL, που αποφράσσει τις αρτηρίες.

Το χάπι, που παρασκευάστηκε από εταιρεία βιοτεχνολογίας της Βρετανίας, λανσάρεται σαν συμπλήρωμα διατροφής, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Ωστόσο, ο καθηγητής Peter Weissberg από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας δήλωσε ότι πρέπει να περιμένουμε να αποδειχτεί κλινικά ότι το προϊόν προσφέρει οφέλη πριν αρχίσουμε να το παίρνουμε.

Εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος και αρκετές κλινικές δοκιμές μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις. Μέχρι τότε συμβουλεύει τους καρδιοπαθείς ή όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να λαμβάνουν τα φάρμακα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και να προσπαθούν να αποκομίσουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής τρώγοντας πολλά φρούτα αλλά και λαχανικά.