Αξίζει να δεις...

14.01.2008
Κι αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο θεατρικός απολογισμός φέρνει στη μνήμη αυλαίες και χειροκροτήματα, αλλά και παραστάσεις που συζητήθηκαν

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου


Κι αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο θεατρικός απολογισμός φέρνει στη μνήμη αυλαίες και χειροκροτήματα, αλλά και παραστάσεις που συζητήθηκαν για την εκκεντρικότητά τους και πρόσωπα που τόλμησαν να βάλουν για άλλη μια φορά τη σφραγίδα τους σε θεατρικές δουλειές, που το κοινό τις αγκάλιασε ή τους γύρισε την πλάτη.

Στα περίπου 200 αθηναϊκά χειμερινά θέατρα πολλές είναι οι παραστάσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού. Επισημαίνουμε ποιες αξίζει να δείτε για να κάνετε ποδαρικό στη νέα χρονιά με μια παράσταση αξιώσεων!

Το απόλυτο γυμνό της χρονιάς που πέρασε
Η αποκάλυψη του περασμένου καλοκαιριού ήταν η νεαρή Στεφανία Γουλιώτη, που αν και έμεινε ολόγυμνη στην Επίδαυρο για τις ανάγκες της «Ηλέκτρας» του Στάιν, κατάφερε όχι μόνο να μην προκαλέσει το κοινό, αλλά να το κάνει να παραληρεί με το ταλέντο της. Το είχε διαβλέψει ο αξέχαστος Νίκος Κούρκουλος ότι αυτή η κοπέλα είναι γεννημένη ηθοποιός, και δεν έπεσε έξω. Δεν είναι λίγο 22.000 θεατές να υποκλίνονται μπροστά σου! Όσο για τη Στεφανία, που τη χαρακτηρίζουν το ήθος και η σεμνότητα, αρκέστηκε να πει: «Τη στιγμή της αποθέωσης ήταν σαν να έπαθα μπλακάουτ. Όταν θέλεις να συμβεί πάρα πολύ κάτι τέτοιο και το ονειρεύεσαι, η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα». Τι κι αν χαρακτηρίστηκε ως το απόλυτο γυμνό της χρονιάς; Όλοι υποκλίθηκαν στη μαγεία της σκηνής και στο ταλέντο αυτού του κοριτσιού, που σάρωσε στην κυριολεξία το αρχαίο θέατρο.

Το... Μπεν Χουρ
Αναμφισβήτητα ήταν ο «Ηλίθιος», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που ναι μεν είναι αριστουργηματικό έργο, αλλά και έξι ώρες καθισμένος στην καρέκλα δεν έλεγε. Δίκαια χαρακτηρίστηκε ως η παράσταση Μπεν Χουρ της χρονιάς, έστω και αν η ομάδα του Λιβαθινούήταν σπουδαία.

Κλασική τεχνολογία
Η «Ήμερη» στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων», εκεί που η τεχνολογία συναντά το κλασικό, στη συνταρακτική παράσταση με τον Λευτέρη Βογιατζή, συγκλόνισε το κοινό.

Το αριστούργημα
Αναμφισβήτητα είναι ο «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», τον οποίο ενσαρκώνει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο Θέατρο «Άλμα». Μαζί του η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Κατερίνα Μαραγκού και ο Γιώργος Μοσχίδης, σε ένα κλασικό ανέβασμα που συναρπάζει.

Το ρεκόρ
Το «Σεσουάρ για δολοφόνους» στο «Αποθήκη», που παρουσιάζεται για ένατη συνεχή χρονιά (!) και μπήκε και στο βιβλίο «Γκίνες». Θανάσης Αλευράς, Σύλβια Δελικούρα, Κώστας Ευριπιώτης, Άννα Κουρή, Θωμάς Παλιούρας και Αλέξανδρος Παρθένης (σ.σ.: στο θεατρικό του ντεμπούτο) κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθεί ο δολοφόνος, αλλά απ ό,τι φαίνεται δεν θα τον βρουν ούτε φέτος

Η παράσταση-σοκ
«Η Τέχνη του κυρίου Χάρμαν», στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων», σε σκηνοθεσία Μπέτυς Αρβανίτη, με τον Χρήστο Στέργιογλου να σοκάρει στο ρόλο ενός κατά συρροή παιδεραστή και δολοφόνου. Η τέχνη μιμείται τη ζωή

Η καλύτερη γυναικεία ερμηνεία
Η Νένα Μεντή σε ένα ρόλο-όνειρο ζωής ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, στο Θέατρο «Ιλίσια-Βολανάκης». Ένας συνταρακτικός μονόλογος ψυχής διανθισμένος με τα τραγούδια της μεγάλης στιχουργού.

Η καλύτερη ανδρική ερμηνεία
Ποιος άλλος; Ο Πέτρος Φιλιππίδης ως Ζήκος ο «Μπακαλόγατος» στο παντοπωλείο του κυρ-Παντελή που στήθηκε στο Θέατρο «Μουσούρη». Δεν είναι τυχαίο που για να βρεις εισιτήρια πρέπει να κλείσεις δύο εβδομάδες πριν. Και το καινούργιο θεατρικό στοίχημα του Φιλιππίδη κέρδισε τον πρώτο αριθμό και θα πάει και του χρόνου.

Οι τρέντι επιθεωρήσεις
«Το τρέντι θα σφυρίξει τρεις φορές» Δύο σφύριξε σίγουρα στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν», αφού ο Σταμάτης Φασουλής έκανε το θαύμα του. Τα ίδια και ο Σταμάτης Κραουνάκης, που με τη Σπείρα-Σπείρα του στην «Αθηναϊδα» μας δείχνει πόσο αγαπάει την επιθεώρηση. Καυστική σάτιρα για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Αν θέλετε κάτι πιο light, έχουμε και το «ΝΟΥΔΟΥ Fun Ρark» στο «Βέμπο», με τους «κλασικούς» του είδους Κώστα Βουτσά και Μάρθα Καραγιάννη.

Το πιο αχτύπητο δίδυμο
Ο Δάνης Κατρανίδης και ο Γιώργος Κέντρος, που στο Θέατρο «Μέλι» αναζητούν τη «Γυναίκα με τα μαύρα». Μια αληθινή δραματική ιστορία με πολύ σασπένς και αγωνία.

Η πιο ανατρεπτική παράσταση
«Φούστα Μπλούζα» των Παπαθανασίου - Ρέππα στο Θέατρο «Πειραιώς 131». Με την Ελισάβετ Μουτάφη στο ρόλο μιας τρανσέξουαλ, που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή όλων.

Η μεγάλη έκπληξη
Άργησε λίγο να ξεκινήσει, αλλά έκανε το μεγάλο «μπαμ» στο θέατρό της η Κάτια Δανδουλάκη. «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» των Ρήγα - Αποστόλου. Μαζί της οι Γιώργος Μαρίνος, Κατιάνα Μπαλανίκα, Κώστας Σπυρόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Γρηγόρης Σταμούλης, σε μια μουσική μαύρη κωμωδία που «σπάει» ταμεία.

Κατέβασαν «ρολά» πριν από την ώρα τους
Αν και πολύ ποιοτική, η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» της Αθηνάς Τσιλύρα στο Θέατρο «Βασιλάκου» δεν άντεξε τον ανταγωνισμό, όπως και η «Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια» της Τάνιας Τρύπη στο Θέατρο «Λαμπέτη», που κατέβηκε στις 30 Δεκεμβρίου. Κρίμα! Όσο για το «Πορτοκάλι, Λεμόνι, Αυγό, Καναρίνι» στο «Προσκήνιο» μας τελείωσε νωρίς, παρά τα εντυπωσιακά ταχυδακτυλουργικά κόλπα του.

Το θρίλερ
«Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου στο Θέατρο «Αθηνά», για πέμπτη σεζόν. Αν δεν σκιάζεστε με τα νεκροταφεία και τα φέρετρα, γιατί έχει πολλές τέτοιες σκηνές, τολμήστε το!

Το μιούζικαλ-χαρά της ζωής
«Δύο τρελοί τρελοί παραγωγοί» στο «Αλίκη», με την εκρηκτική Βίκυ Καγιά να «κλέβει» την παράσταση στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση με το παίξιμο και τα χορευτικά της. Μαζί της σε ρόλους-έκπληξη οι Γιάννης Βούρος, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί, Παύλος Χαϊκάλης, Αντώνης Λουδάρος, Παντελής Καναράκης και Απόστολος Γκλέτσος.

Οι πιο αισθησιακές παραστάσεις
Ποια άλλη από τη «Σαραντάρα και τον Πρωτάρη» στο Θέατρο «Βρετάνια». Βάνα Μπάρμπα και Άνθιμος Ανανιάδης με σέξι περιβολή. Το εντελώς γυμνό το απέφυγε η Βάνα ας έχουν και κάτι να φαντάζονται οι θεατές

Το ίδιο σέξι εμφανίζονται μόνο σε μία σκηνή η Μαριάννα Τουμασάτου και ο Αλέξανδρος Σταύρου στο έργο «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» στο Θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης» (σ.σ.: πρώην «Ριάλτο»). Έδεσαν στην τηλεόραση, στη ζωή και στο σανίδι και το κοινό τούς θέλει μαζί, γιατί έτσι τους αγάπησε στη «Βέρα στο δεξί».

Αυτοί που έφυγαν από κοντά μας
Πικρή γεύση μας άφησε το 2007, αφού μας πήρε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης: τον Βασίλη Φωτόπουλο, τον Νίκο Κούρκουλο, τον Σωτήρη Μουστάκα, τη Μαρία Μπονέλου, τον Νίκο Νικολαϊδη, τον Δημήτρη Καρέλλη, τον Φοίβο Ταξιάρχη, τον Τζίμη Μακούλη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η αυλαία του 2007 έπεσε με γέλιο και δάκρυ και ο καινούργιος χρόνος ήρθε με όνειρα και υποσχέσεις. Το τρίτο κουδούνι του 2008 μόλις χτύπησε