Μετά τον Πασχάλη ποιος έχει σειρά;

11.01.2008
Μιλήσαμε και με το διακεκριμένο και έμπειρο δικηγόρο κ. Θεόδωρο Μαντά, προκειμένου να αντιληφθούμε την πραγματική έκταση του «φαινομένου» αυτού.

1.500 αγωγές αναγνώρισης ή προσβολής πατρότητας

Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος
Μιλήσαμε και με το διακεκριμένο και έμπειρο δικηγόρο κ. Θεόδωρο Μαντά, προκειμένου να αντιληφθούμε την πραγματική έκταση του «φαινομένου» αυτού.

Πόσο συχνά απευθύνονται σε σας για την αναγνώριση ή την προσβολή πατρότητας;

«Σίγουρα δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζουν ορισμένοι. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο είχαν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας 900 αγωγές αναγνώρισης ή προσβολής πατρότητας. φέτος προβλέπεται ότι θα ξεπεραστούν οι 1.500 αγωγές μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής!».

Ποιο είναι το προφίλ αυτών που καταφεύγουν σε σας για να τους υπερασπιστείτε;

«Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι και καταφεύγουν στα δικαστήρια για να διαπιστώσουν την αφοσίωση του συντρόφου τους. Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περισσότερες αγωγές γίνονται ενώ το ζευγάρι είναι παντρεμένο. Και το πολύ μικρό 10% αυτών αφορά παιδιά εκτός γάμου»!

Γιατί ζητάει 4 εκατ. ευρώ η Ουρανία

Νίκος Αγαπηνός, συνήγορος της κ. Τουτουντζή

Τι ζητάει από εδώ και πέρα η κ. Ουρανία Τουτουντζή;

«Ζητάμε 4 εκατομμύρια ευρώ για τις δηλώσεις του κυρίου και της κυρίας Αρβανιτίδη. Το ποσό αυτό είναι για την ηθική βλάβη και τη συκοφαντική δυσφήμηση που υπέστη η πελάτισσά μου. Μιλάμε για κατάφορη κατασυκοφάντηση της εντολέως μου από το ζευγάρι Αρβανιτίδη. Καταθέσαμε ήδη ασφαλιστικά μέτρα για δέσμευση της περιουσίας του κ. Αρβανιτίδη. Ζητείται από το δικαστήριο η δέσμευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Υπάρχει το αίτημα της προσωρινής διατροφής του ανήλικου παιδιού, που ανέρχεται στο ποσό των 2.800 ευρώ το μήνα. Χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις τουλάχιστον από την πλευρά μας, η δικαιοσύνη τώρα καλείται να διαχειριστεί το θέμα».

Σημείωση: Μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και θα ληφθεί η απόφαση για την προσωρινή διατροφή του τρίχρονου ανήλικου αγοριού, ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν έχει δικαίωμα σύμφωνα με το νόμο να πουλήσει κανένα κομμάτι της περιουσίας που έχει αποκτήσει μαζί με τη γυναίκα του Αλίκη.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα ενός τεστ DΝΑ»

Σταμάτης Αλαχιώτης, γενετιστής

«Πρόκειται για μια απλή εξέταση, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει ψέματα. Είναι μια εξέταση απόλυτη, στην οποία δεν χωράει ίχνος ψεύδους και αμφισβήτησης από κανέναν. Στα τόσα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της γενετικής δεν έχει υπάρξει καμία περίπτωση όπου κάποιος να φτάσει να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα ενός τεστ. Μπορεί κάποιοι να αιφνιδιάζονται με τα αποτελέσματα που ακούνε, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Το τεστ DNA είναι αλάνθαστο και απόλυτο. Άλλωστε, η πολύπλοκη διαδικασία που ακολουθείται επιστημονικά επαναλαμβάνεται πέντε με επτά φορές, προκειμένου το αποτέλεσμα να διεξαχθεί με απόλυτη ακρίβεια και χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας».

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι της showbiz που έρχονται για το τεστ!»

Κωνσταντίνος Πάγκαλος, διευθυντής Διαγνωστικού Κέντρου Γενετικής, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής Πανεπιστημίου Παρισίων

Ο γιατρός ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκαν ο Πασχάλης και η Ουρανία Τουτουντζή για να υποβληθεί ο γνωστός τραγουδιστής στο τεστ πατρότητας, το οποίο διατάχθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση, μιλάει αποκλειστικά στο ΛΟΙΠΟΝ.

Τι αίσθηση σας άφησε τόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε με τον κ. Αρβανιτίδη όσο και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων;

«Καταλαβαίνω πως ο κ. Αρβανιτίδης είναι δημόσιο πρόσωπο. Θεωρώ όμως και αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη ότι η δημοσιότητα και οι δηλώσεις που είδαμε και ακούσαμε όλοι στις τηλεοράσεις και στα έντυπα ήταν εξαιρετικά υπερβολικές. Γιατί όλος αυτός ο πανικός με τις συνεντεύξεις και τα λόγια; Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι το κέντρο βάρους αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι το τρίχρονο μωρό και όχι πώς η μία πλευρά θα κατατροπώσει την άλλη. Εξάλλου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι scripta manent. Οτιδήποτε λένε μπορεί στο μέλλον να βλάψει ανεπανόρθωτα το παιδί».

Πόσο διαδεδομένο είναι το τεστ πατρότητας στην Ελλάδα του 2008 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

«Είναι σαφώς πιο διαδεδομένο και είναι συχνό το φαινόμενο κάποιος να αμφιβάλλει για την πατρότητα ενός παιδιού και να έρχεται σ' εμάς για να υποβληθεί στο τεστ».

Οπότε φαντάζομαι ότι ο κ. Πασχάλης Αρβανιτίδης δεν είναι η μοναδική «επώνυμη» περίπτωση που έχει έρθει σε εσάς...

«Σαφώς και όχι. Πολλοί επώνυμοι είναι αυτοί που έρχονται, αφού προηγουμένως διαπιστώσουν και εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ στα media. Γιατί να αποτελέσουν εξαίρεση oι διάσημοι;».

Γιατί θεωρείτε ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι έρχονται σε εσάς για τεστ πατρότητας;

«Γιατί η ελληνική οικογένεια έχει αλλάξει δραματικά. Τα διαζύγια έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα των διάφορων εξωσυζυγικών σχέσεων».

Η εξαίρεση στον... κανόνα
Ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος καμαρώνει για την πανέμορφη κόρη του Μαρία-Λουίζα Βούρου. Ο ηθοποιός νιώθει πατέρας της με όλη τη σημασία της λέξης, αν και το τεστ DNA που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αποφάνθηκε το εντελώς αντίθετο, ότι δηλαδή δεν είναι ο βιολογικός πατέρας της. Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις που έχουν κάνει και οι δύο, μετά από αυτό το γεγονός δεν έχει αλλάξει τίποτα ανάμεσά τους και εξακολουθούν να έχουν μια ζεστή και τρυφερή σχέση, αν και, σίγουρα, η διενέργεια του τεστ DNA αναστάτωσε τη ζωή τους και έφερε τα πάνω κάτω σε ένα θέμα που επί πολλά χρόνια θεωρούνταν δεδομένο! ΔΗΜΗΤΡΗς ΜΑΥΡΙΔΗσ