Ο Ρομάν Πολάνσκι σε κατ' οίκον κράτηση

04.12.2009
Δύο λιμουζίνες με μαύρα τζάμια κατέφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής, 4 Δεκεμβρίου, στο σαλέ του Ρομάν Πολάνσκι και χάθηκαν μέσα στο υπόγειο γκαράζ. Ανάμεσα στους επιβάτες της ήταν και ο γαλλοπολωνός σκηνοθέτης, που αναμένονταν με αγωνία από την οικογένεια του.

Δύο λιμουζίνες με μαύρα τζάμια κατέφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής, 4 Δεκεμβρίου, στο σαλέ του Ρομάν Πολάνσκι στο Γκσάαντ και χάθηκαν μέσα στο υπόγειο γκαράζ. Ανάμεσα στους επιβάτες της ήταν και ο γαλλοπολωνός σκηνοθέτης, που αναμένονταν με αγωνία από την οικογένεια του.

Όπως ανέφερε προηγουμένως το Associated Press, τόσο τα παιδιά του, Έλβις, 9 ετών και Μοργκάν, 16, όσο και η γυναίκα του, ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ (Emmanuelle Seigner) κάθε τόσο εμφανίζονταν στα παράθυρα του σπιτιού, τα οποία ήταν στολισμένα με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, περιμένοντας να τον δουν να επιστρέφει στην οικογενειακή εστία. Δύο αστυνομικοί συνόδευσαν τον Έλβις σε έναν σύντομο περίπατο στον κήπο.

Από το βράδυ της Πέμπτης, μια ομάδα ιδιωτικών αστυνομικών φρουρούσε το σπίτι, ενώ νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής ένας από αυτούς άνοιξε τα παντζούρια. Τέσσερις αστυνομικοί με πορτοκαλί γιλέκα στέκονταν απ' έξω για να κρατούν σε απόσταση τους περίεργους και τους δημοσιογράφους, ενώ η αστυνομία είχε τοποθετήσει ερυθρόλευκες ταινίες ασφαλείας και έναν ξύλινο φράκτη για να οριοθετήσει την ευρύτερη περιοχή των περίπου δύο στρεμμάτων που ανήκουν στο σαλέ "Milky Way".

Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, η μεταφορά του Πολάνσκι είχε καθυστερήσει μέχρι τώρα, προκειμένου εκείνος να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις της κατ' οίκον κράτησης του, μεταξύ των οποίων η κατάθεση όλων των προσωπικών εγγράφων του και η πληρωμή εγγύησης 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διακοπή της χιονόπτωσης που επικρατούσε της προηγούμενες μέρες, διευκόλυνε την επιχείρηση, ενώ συνεργεία του δήμου έριξαν αλάτι στο δρόμο για να λιώσουν τον πάγο που είχε σχηματιστεί τη νύχτα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το βράδυ της Πέμπτης ο 76χρονος σκηνοθέτης είχε μεταφερθεί από τις φυλακές του Γουίντερθουρ σε απροσδιόριστο σημείο "για λόγους ασφαλείας" και τώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση στο Γκστάαντ μέχρι οι ελβετικές αρχές να αποφασίσουν αν θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, για την υπόθεση ασέλγειας με ανήλικη του 1977.

Στο διάστημα αυτό ο Πολάνσκι είναι υποχρεωμένος να φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης, ενώ θα μπορεί να κινείται στο κτήμα που περιβάλει το σπίτι του και να δέχεται ελεύθερα επισκέψεις. Αν αποπειραθεί να αφαιρέσει το βραχιόλι ή να απομακρυνθεί από την καθορισμένη περιοχή, τότε θα χτυπήσει ο συναγερμός που είναι εγκατεστημένος στο σπίτι και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Ο σκηνοθέτης του "Μωρού της Ρόζμαρι", του "Τσάιναταουν" και του "Πιανίστα" βρίσκεται υπό κράτηση στην Ελβετία, από τις 26 Σεπτεμβρίου, όταν συνελήφθη στη Ζυρίχη όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Οι αρχές του Λος Άντζελες θέλουν να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να καταδικαστεί μετά από 31 χρόνια φυγοδικίας.

Αρχικώς, ο Πολάνσκι είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό μιας 13χρονης, την οποία προηγουμένως είχε ποτίσει με αλκοόλ και ηρεμιστικά χάπια κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης μόδας και βαρύνονταν με έξι κακουργήματα, μεταξύ των οποίων βιασμός με τη χρήση ναρκωτικών, ασέλγεια σε ανήλικο και σοδομία.

Αλλά στη συνέχεια ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομη σεξουαλική συνεύρεση και σε αντάλλαγμα, ο δικαστής συμφώνησε να τον απαλλάξει από τις υπόλοιπες κατηγορίες και να τον στείλει για 90 μέρες στη φυλακή για ψυχιατρικές εξετάσεις.

Ο ψυχίατρος αποφυλάκισε τον γαλλοπολωνό Πολάνσκι μετά από 42 μέρες, αλλά ο δικαστής είπε ότι θέλει να τον ξαναστείλει για να ολοκληρώσει τις 90 μέρες.

Την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης της ποινής του, την 1η Φεβρουαρίου 1978, ο Πολάνσκι διέφυγε στη Γαλλία, η οποία δεν εκδίδει τους πολίτες της.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι ο δικαστής και οι εισαγγελείς κινήθηκαν παρατύπως στην υπόθεση του και τώρα οι δικηγόροι του πρόκειται να διεκδικήσουν την παραγραφή των κατηγοριών, σε ακρόαση που θα γίνει στην Καλιφόρνια μέσα στον Δεκέμβριο.