Πρωταγωνιστεί σε μια παράσταση για το δικαίωμα στην άμβλωση σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Κυανιούχο κάλιο. Με προσωπική εμπειρία στο θέμα η Γωγώ Καρτσανά, η Αλίνα από την αγαπημένη σειρά "Το Σόι σου" βρέθηκε στην εκπομπή "Καλύτερα Αργά" κάνοντας μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα του δικαιώματος των γυναικών στην απόφαση της διακοπής μιας κύησης και κατά πόσο τα κράτη το σέβονται αυτό.
«Σίγουρα πάσχουμε στο κομμάτι της ενημέρωσης αλλά δεν πρέπει να σκεπάζουμε το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της η ίδια. Δεν θυμάμαι σε ποια χώρα είναι που πρέπει να αποφασίσουν τρεις γιατροί να έχει μια γυναίκα το δικαίωμα να κάνει άμβλωση» είπε αρχικά η Γωγώ Καρτσανά
-Είχατε αντιδράσεις για την παράσταση;
«Όχι ακόμα ευτυχώς»
-Εσύ είχε δεύτερες σκέψεις για να δεχτείς να κάνεις το έργο;
«Εγώ αρχικά έχω κάνει έκτρωση, οπότε ξέρω πάρα πολύ καλά το πως είναι και το έζησα πολύ τραυματικά. Την έκανα στην Αμερική όπου ζούσα τότε και στην πολιτεία, που ήμουν, επιτρεπόταν η έκτρωση. Για καλή μου τύχη υπήρχαν κλινικές για αμβλώσεις. Ήμουν φοιτήτρια στην Αμερική, οπότε είχα τότε το Obama Care που έχει βγάλει ο Ομπάμα, το οποίο σε κάλυπτε για επείγοντα περιστατικά.
Υπήρχε αυτή η ασφάλεια, η οποία με κάλυπτε, αλλά μάλλον δεν κάλυπτε αναισθησία.
Και δεν με ρώτησαν, οπότε έκανα την άμβλωση χωρίς αναισθησία. Δεν ήξερα ότι θα έμπαινα και δεν θα γινόταν αναισθησία, το οποίο ίσως ήταν για οικονομικούς λόγους, επειδή ακριβώς ήμουν φοιτήτρια και κάλυπτε το λιγότερο δυνατό. Δεν ρωτήθηκα για να έχω αναισθησία και να πληρώσω παραπάνω. Κάτι δηλαδή το οποίο ήταν ακραία τραυματικό, γιατί ο πόνος δεν περιγραφόταν. Ήταν απίστευτα επώδυνο.
Αυτό που κατάλαβα τότε ήταν πως έγινε για οικονομικούς λόγους. Τους έλεγα ότι πονούσα εκείνη τη στιγμή, 10 λεπτάκια υπομονή, τελειώνει η διαδικασία μου έλεγαν. Φυσικά πρέπει να ενισχύσουμε την ενημέρωση για την αντισύλληψη και στα αγόρια, όχι μόνο στα κορίτσια. Είναι τραυματικό πράγμα με ή χωρίς αναισθησία για όλες τις γυναίκες».