Ευρυτανία-Μικρό και Μεγάλο Χωριό: Ζεστή, ορεινή αγκαλιά

03.12.2009
Δυο χωριά, μια ζεστή αγκαλιά για όλους όσοι θέλουν να τα αφήσουν όλα πίσω, να ξεχάσουν. Έστω για λίγο. Στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας μπορούν να συμβούν τα πάντα. Μικρά και μεγάλα θαύματα που μπορούν να μας θυμίσουν πώς είναι η πραγματική ζωή. Δυο χωριά για να επαναστατήσετε και ας είναι ακόμη και για ένα σαββατοκύριακο.

Από την Φωτεινή Σίμου

Δυο χωριά, μια ζεστή αγκαλιά για όλους όσοι θέλουν να τα αφήσουν όλα πίσω, να ξεχάσουν. Έστω για λίγο. Στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας μπορούν να συμβούν τα πάντα. Μικρά και μεγάλα θαύματα που μπορούν να μας θυμίσουν πώς είναι η πραγματική ζωή. Δυο χωριά για να επαναστατήσετε και ας είναι ακόμη και για ένα σαββατοκύριακο.

Το Μικρό και Μεγάλο Χωριό μας περιμένουν σε απόσταση αναπνοής από το Καρπενήσι. Εδώ η Ιστορία λέει ότι είχε έδρα ο Κολοκοτρώνης, ο Άρης Βελουχιώτης και στις σπηλιές των γύρω βουνών έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες κατά τον εμφύλιο. Σήμερα οι αγχωμένοι πρωτευουσιάνοι έρχονται με τα ακριβά τους τζιπ για να σβήσουν τους αστικούς εφιάλτες τους πίνοντας ελληνικό και ντόπιο τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεία παρέα με παλιούς αντάρτες. Χωρίς laptop και κινητά τηλέφωνα, αφού εδώ η επικοινωνία γίνεται αλλιώς...

Διαμονή

«Country Club Ελλάς»:
Τα παλιά αυθεντικά αντικείμενα «μεταμορφώνονται», όπως τα τραπέζια, που έχουν γίνει από παλιές πόρτες και παντζούρια αρχοντικών της Β. Ελλάδας. Η διακόσμηση των δωματίων συμπληρώνεται με γκραβούρες και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο πιο αυθεντικός, πάντως, «πίνακας» είναι οι μαγευτικές βουνοκορφές που περιβάλλουν το ξενοδοχείο. Διεύθυνση: Μικρό Χωριό, τηλ.: 22370-41570, www.hellascountryclub.gr , από 108 ευρώ το δίκλινο.

«Ανεράδα Inn»: Πρόκειται για έναν boutique ξενώνα. Εξωτερικά, γλάστρες με λουλούδια παντού, κιόσκι με αραχνοΰφαντες κουρτίνες και ίσκιο από μια σεβάσμια καρυδιά. Εσωτερικά, θα χαλαρώνετε πίνοντας το ποτό σας μπροστά στο τζάκι υπό το φως των κεριών και δοκιμάζοντας σπιτικές λιχουδιές. Τα δωμάτια παίζουν το καθένα με τη δική του χρωματική αρμονία, δημιουργώντας εντελώς διαφορετική αίσθηση. Διεύθυνση: Μεγάλο Χωριό, τηλ.: 22370-41479, www.anerada.com.gr , από 90 ευρώ το δίκλινο.

«Studio Ιβίσκος»: Θα νιώσετε σαν να επιστρέψατε στο πατρικό σας. Ο «Ήλιος«, η «Ανεμώνη» και ο «Υάκινθος», σε ανάλογη απόχρωση το καθένα, μας περιμένουν να μας φιλοξενήσουν. Το καθένα με διαφορετικό χρώμα, διακόσμηση και στυλ. Στο καθιστικό μπορείτε να χαλαρώσετε και να γίνετε μια παρέα με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους. Διεύθυνση: Μικρό Χωριό, τηλ.: 22370-41515, 6972555638, www.iviscos.gr , από 90 ευρώ.

Φαγητό

«Χρήστος»:
Στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε χωριάτικες πίτες με φύλλα ανοιγμένα στο χέρι, σκορδάτες πιπεριές στο φούρνο, αρνάκι λαδορίγανη με ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Διεύθυνση: Μικρό Χωριό, τηλ.: 22370-41454, από 15 ευρώ το άτομο.

«Ρίζωμα»: Θα είστε τυχεροί αν πετύχετε αγριογούρουνο στιφάδο, που θα έχουν φέρει οι κυνηγοί της περιοχής. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα απογοητευτείτε και με τον εξαιρετικό κόκορα κρασάτο, που συνοδεύεται με μακαρόνια al dente. Διεύθυνση: Νέο Μικρό Χωριό, τηλ.: 22370-41170, από 14 ευρώ το άτομο.

«Χωριάτικο Ζυγούρι»: Πίτες, φρεσκοκομμένες σαλάτες, ντόπια κρέατα, ψητά αλλά και μαγειρευτά: ζυγούρι στη γάστρα, αρνί λεμονάτο. Διεύθυνση: Νέο Μικρό Χωριό, τηλ.: 22370-41257, 12-15 ευρώ το άτομο.

«Η Χελιδόνα»: Όλα ψήνονται στα κάρβουνα. Στους τοίχους παλιά διαφημιστικά και αν ο ήλιος σας κάνει τη χάρη, καθίστε στην πλατεία με τις έξι βρύσες, οι οποίες σίγουρα θα σας ανοίξουν την όρεξη για το περίφημο κοκορέτσι, που πλέκεται από έμπειρα χέρια. Διεύθυνση: Παλαιό Μικρό Χωριό, τηλ.: 22370-41221, 6976912009, από 12 ευρώ το άτομο.

«Το γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη»: Το ταψί με το γαλακτομπούρεκο της κυρα-Παρασκευής αδειάζει τα σαββατοκύριακα μέχρι να πεις «κύμινο». Ταιριάζει τέλεια με τον ελληνικό που ψήνεται στη χόβολη. Αν έχει τελειώσει, δοκιμάστε και το εκμέκ. Διεύθυνση: Μεγάλο Χωριό, τηλ.: 22370-41339, 6973312138.

Τι άλλο να κάνετε
1. Ιππασία στις όχθες του Καρπενησιώτη, διασχίζοντας εντυπωσιακά γεφύρια (Trekking Hellas, τηλ.: 22370-25940).

2. Να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο Μεγάλο Χωριό και να κάνετε μια αναδρομή στην τοπική παράδοση.

3. Να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα από το Καρπενήσι: ελατόμελο από το «Σπίτι του Μελιού» (Ζηνοπούλου 15, τηλ.: 22370-24624), χωριάτικες χυλοπίτες και βότανα από το «Βελούχι» (τηλ.: 22370-25250), μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Λαϊκής Τέχνης (τηλ.: 22370-21026).

4. Μια βόλτα ως τα υπέροχα Άγραφα και την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

Πώς θα πάτε
To Καρπενήσι απέχει από την Αθήνα 293 χιλιόμετρα. Θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στο ύψος της Λαμίας θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για Καρπενήσι. Από εκεί το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό απέχουν 15 χλμ. Εναλλακτικά, με ΚΤΕΛ, από Αθήνα για Καρπενήσι. Η διαδρομή διαρκεί 4-5 ώρες και το εισιτήριο στοιχίζει 40 ευρώ μετ’ επιστροφής (τηλ.: 22370-80013).

5 λόγοι για να βρεθείτε στο Μικρό και το Μεγάλο Χωριό
1. Για να χορέψετε στο χιόνι, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου στο Βελούχι, που βρίσκεται στη θέση Διαβολότοπος. Προσφέρει δέκα πίστες διαφορετικής δυσκολίας, καταστήματα, εστιατόριο και καφετέρια σε υψόμετρο 1.840 μέτρων (τηλ.: 22370-21111).

2. Για να επισκεφτείτε και να προσευχηθείτε στο Μοναστήρι της Παναγιάς Προυσσιώτισσας με τη θαυματουργή εικόνα.

3. Για να περπατήσετε, αν έχει καλό καιρό, μέχρι τη «Μαύρη Σπηλιά», περνώντας ανάμεσα σε καταρράκτες και διασχίζοντας ξύλινες γέφυρες.

4. Για να δοκιμάσετε τα τοπικά αλλαντικά της αλλαντοποιίας Στρεμμένος, με ένα εξαιρετικό προσούτο, αντάξιο ιταλικού.

5. Για να φτάσετε μέχρι το φαράγγι Πανταβρέχει, αφού πρώτα περάσετε από την κορυφή του βουνού, κοντά στην οποία βρίσκεται η θέση Λακκώματα, όπου έγινε και η φημισμένη μάχη της Καλιακούδας.