Νότες, χρώματα και πάθος έρχονται και φέτος να αγκαλιάσουν την τηνιακή γη και τα γραφικά χωριά του Δήμου Εξωμβούργου. Φως, αέρας και θάλασσα είναι στοιχεία έμπνευσης και αποτελούν σταθερό φάρο καλλιτεχνικής αναφοράς στο φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και με το οποίο στοχεύει να «παντρέψει» το νεότερο μουσικό πολιτισμό με τις παραδόσεις της «άλλης Τήνου», των κορυφαίων καλλιτεχνών της γλυπτικής και της ζωγραφικής. Της «χειροποίητης» Τήνου, όπως έλεγε ο Κορνήλιος Καστοριάδης Το φεστιβάλ αγκαλιάζει όλες τις τέχνες μέσα από ένα ποικίλο πρόγραμμα, το οποίο υπόσχεται ποιοτική ψυχαγωγία, αναδεικνύοντας παράλληλα το φυσικό τοπίο, την ιστορία και την κληρονομιά ενός από τα πιο πλούσια σε καλλιτεχνική παράδοση νησιά της Ελλάδας. «Τα ανέγγιχτα από τον άκρατο εκσυγχρονισμό και αυθεντικά κυκλαδίτικα χωριά του δήμου μας γίνονται και πάλι τα τόσο όμορφα και μοναδικά μονοπάτια που, αφού τα διαβούμε, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ήχους μελωδικούς, να δούμε εικόνες διαφορετικές, να μυρίσουμε μυρωδιές καλοκαιριού, να γευτούμε γεύσεις αλλιώτικες αλλά και να σύρουμε χορούς ντόπιους γεμάτους ιστορία και παράδοση», αναφέρει ο δήμαρχος Εξωμβούργου Παναγιώτης Κροντηράς, που βλέπει ότι το φεστιβάλ έχει γίνει πλέον θεσμός και είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στους λάτρεις του πολιτισμού σε όλο τον κυκλαδίτικο χώρο, ενώ και πανελλαδικά αποσπά κάθε χρόνο τις καλύτερες κριτικές
Για περίπου δυόμισι μήνες, λοιπόν, η Τήνος θα ζει στον παλμό του φεστιβάλ, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές και εικαστικές παρεμβάσεις. Και όλα αυτά τόσο στο Δήμο Εξωμβούργου όσο και σε άλλα μέρη του νησιού, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του που επιχειρούν οι διοργανωτές περιλαμβάνοντας στο μενού μεταξύ άλλων και γιορτές κρασιού και μελιού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Θέμης Ροδαμίτης, ενώ στη συνέχεια επισημαίνουμε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ανά κατηγορία.
Μουσική: Ο Σέρβος τρομπετίστας Μπόμπαν Μάρκοβιτς, ο γιος του Μάρκο και η μπάντα σε ρυθμούς των τσιγγάνων Ρομά των Βαλκανίων (28/7, Στενή). Con Fussion Quartet με έργα συνθετών από Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.ά. (31/7, Ξινάρα). Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου (8/8, Λουτρά). Ρεσιτάλ των Ιβ Μουάν (πιάνο) και Μαϊτέ Μουάν (τραγούδι) με τη συμμετοχή της πιανίστριας Μέμας Ειρηναίου (9/8, Λουτρά). Συναυλίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων (13/8, Βώλαξ), των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ζουγανέλη (16/8, Λουτρά) και του Χρήστου Νικολόπουλου με τον Δημήτρη Μπάση (22/8, Λουτρά).
Θέατρο: «Δόνια Ροζίτα» του Λόρκα (26/7, Λουτρά). «Ο στρατός της σωτηρίας» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη από την ομάδα «Το Σπίτι με τα Δώρα» με τον Κοσμά Φοντούκη σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή (4/8, Κουμάρος).
Εικαστικά: Έκθεση ζωγραφικής-γλυπτικής από τη Μαργαρίτα Μαραβέλια (24/7, Κάμπος).
«Τα ελάχιστα πράγματα», σειρά εκδηλώσεων για τη διάσωση και συντήρηση ιστορικών μνημείων. Έκθεση θρησκευτικών εικόνων από διάφορα δόγματα και πολιτισμούς με τίτλο «Οι Παναγίτσες του κόσμου» (29/7, Λουτρά).
«Ο Μικελάντζελο στην Τήνο», ομιλία του Μάνου Στεφανίδη (31/7, Λουτρά). Εικαστική παρέμβαση περί παιχνιδιών του Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο «Χρόνος παρακείμενος» (1/8, Φαλατάδος). Έκθεση ζωγραφικής του Ρώσου Αντρέι Σιρικόφ (12/8, Εξώμβουργο). Οι καλαθοπλέχτες του χωριού Βώλαξ παρουσιάζουν την τέχνη τους (27/8, Βώλαξ).
Λογοτεχνία: Τρεις συγγραφείς και τα βιβλία τους, Ρον Γουόλκι («Luminous Εncounters»), Ειρήνη Αναστασάκη («Ιστορίες από την Τήνο») και Χάρης Μαθιόπουλος («Αι ευχαί») παρουσιάζονται από τη Μικέλα Χαρτουλάρη (14/7, Ξινάρα). Αφιερώματα στον Κωνσταντίνο Καβάφη (28/8, Μονή Βρυσιώτισσας) και στην «Ασκητική» του Καζαντζάκη (31/8, Βώλαξ).
Τοπικά: Έκθεση προς τιμήν της εφημερίδας «Τηνιακή Φωνή» του Χρήστου Καστορίνη (1981-2000). Θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, Αντώνης Δελλατόλας, Πόπη Διαμαντάκου, Κωνσταντίνος Αλαβάνος (5/8, Κώμη).
Γιορτή του ρακιού (8/9 Φαλατάδος). Γιορτή του μελιού (14/9, Κάμπος).