Απόδραση στο όνειρο!

20.07.2007
Η τουριστική ανάπτυξη δεν έχει αγγίξει ακόμη «γερά» το νησί.

Η τουριστική ανάπτυξη δεν έχει αγγίξει ακόμη «γερά» το νησί. Η απόσταση που χωρίζει τη Σίκινο από τον Πειραιά απαιτούνται σχεδόν 8 με 10 ώρες για να «πιάσει» πλοίο στο λιμάνι του έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα του νησιού και έχει κρατήσει μακριά τη «βαβούρα». «Οι επισκέπτες του νησιού μας είναι συνειδητοί τουρίστες. Άνθρωποι που ξέρουν να ξεχωρίζουν το καλό από το μέτριο», μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Συρίγος. «Όσοι έρχονται έχουν επιλέξει τη Σίκινο με προσοχή και οι περισσότεροι εξ αυτών θα έρθουν και θα ξανάρθουν», πρόσθεσε ο κ. Συρίγος, ο οποίος επιχειρεί να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν στη Σίκινο. «Είμαστε ένα από τα πιο ήσυχα νησιά, με την τουριστική περίοδο να κρατάει από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Ευελπιστούμε, όμως, ότι θα πετύχουμε να τραβάει η τουριστική σεζόν περισσότερο. Και σ' αυτό θα μας βοηθήσει σίγουρα το γεγονός ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το νησί σε μόλις 4 ώρες, με το Highspeed μέσω Ίου», συμπλήρωσε ο κοινοτάρχης του κυκλαδικού νησιού.

Τα πέτρινα σπίτια, με τα φροντισμένα παρτέρια, τα ασβεστωμένα σκαλοπάτια και τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων, καθιστούν τη Σίκινο ένα μαγευτικό προορισμό.

Οι σχεδόν 300 μόνιμοι κάτοικοι βρίσκονται στους δύο μοναδικούς οικισμούς, τη Χώρα και την Αλοπρόνοια, το λιμάνι της Σικίνου. Οι δύο οικισμοί απέχουν 3,5 χλμ. μεταξύ τους, απόσταση όχι και τόσο απαγορευτική, ακόμη και αν την πραγματοποιήσει κάποιος με τα πόδια. Υπάρχει, συγκοινωνία με το λεωφορείο, που συνδέει το λιμάνι με τη Χώρα και με την Επισκοπή, όπου δεσπόζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τι θα δείτε
Η Επισκοπή είναι ένα από τα σημεία που αξίζει να δει ο επισκέπτης του νησιού. Η Χώρα είναι ένας από τους ομορφότερους οικισμούς στις Κυκλάδες, ενώ πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο σαν κάστρο που πρόσφερε καταφύγιο όταν οι κάτοικοι ήθελαν να γλιτώσουν από τους πειρατές.

Πού θα κολυμπήσετε
Η πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες γίνεται είτε με τα πόδια είτε με καϊκια. Θα ευχαριστηθείτε το μπάνιο στην αμμουδιά της Αλοπρόνοιας, κοντά στο λιμάνι, ενώ στο Διαλισκάρι, στον Αγ. Παντελεήμονα και στον Αϊ-Γιώργη θα πάτε με καϊκι. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και η Μάλτα, ο Καρράς, τα Σαντορινέικα, η Πέτρα και ο Αϊ-Γιάννης.

Επώνυμοι φίλοι
Οι γνώστες των μυστικών του νησιού δεν είναι αρκετοί, αλλά υπάρχουν κάποιοι που το έχουν ξεχωρίσει και φροντίζουν να είναι τακτικοί επισκέπτες του. Μεταξύ αυτών είναι φυσικά οι βουλευτές των Κυκλάδων, που φροντίζουν να ξεκουράζονται συχνά πυκνά στις παραλίες του, όπως και η Μάγια Τσόκλη, που φροντίζει κάθε χρόνο να περνάει κάποιες μέρες των διακοπών της στη Σίκινο. Τελευταία και ο Θέμος Αναστασιάδης συμπεριλαμβάνει το νησί στην πορεία του σκάφους του!

Πού θα μείνετε, τι θα φάτε
Οι επιλογές στη διαμονή είναι λίγες και καλές! Ξεχωρίζουν το «Ρorto Sikinos» και οι «Καμάρες» στην Αλοπρόνοια και στη Χώρα οι «Ζαγοραίος», «Μαράκης» και «Μαριέτης». Όσον αφορά στο φαγητό, ψαράκι στο «Στέκι του Γαρμπή» στη Χώρα, μαγειρευτά στο «Μελτέμι», κρεατικά στο «Έτσι κι Αλλιώς» και εκπληκτική ρεβιθάδα στον «Λουκά».