Ο παράδεισος των Κυκλάδων

23.07.2007
Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο. Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, κάπου θα συναντηθούμε. Οι συντάκτες του ΛΟΙΠΟΝ βρίσκονται παντού. Δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, κρίνουν, καταγράφουν και σας ταξιδεύουν εκτός πόλης. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς. Στείλτε μας ό,τι καταγράφει το κινητό, ο φακός και το βλέμμα σας, για να γίνουν οι διακοπές μας ακόμα καλύτερες.

Κέα ή Τζια
Το νησί του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους, καθώς είναι τόσο κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά συνάμα σε οδηγεί και τόσο μακριά!

Η Τζια είναι ένας προορισμός που μέσα σε λίγη ώρα σου επιτρέπει να χαλαρώσεις από την ένταση των γρήγορων ρυθμών της πόλης. Με μακραίωνη ιστορία και πάμπολλες φυσικές ομορφιές, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ολιγοήμερες διακοπές. Περίπου μιάμιση ώρα διαρκεί το ταξίδι που οδηγεί τον επισκέπτη από το λιμάνι του Λαυρίου σ' εκείνο της Κορησσιάς, προσφέροντας έτσι την τέλεια απόδραση. Σε ένα κυκλαδίτικο νησί που δεν είναι κλασικό κυκλαδονήσι!

Μπορεί λοιπόν να είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, όμως η έντονη βλάστηση, οι άγριοι ορεινοί όγκοι του, τα λιβάδια του και οι ελαιώνες, ακόμη και η διαφορετική αρχιτεκτονική δίνουν στην Τζια ένα μοναδικό χρώμα.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς από το λιμάνι της Κορρησιάς είναι πως πρόκειται για έναν άγονο και άνυδρο τόπο. Κάτι, όμως, που δεν ισχύει και γίνεται αμέσως αντιληπτό, καθώς προχωρώντας σιγά σιγά προς την ενδοχώρα διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για ένα νησί αλλιώτικο. Οι εναλλαγές στις εικόνες είναι άμεσες, από το γυμνό τοπίο στο γεμάτο βλάστηση.

Από την Κορησσιά, το λιμάνι που είναι διάσημο από την αρχαιότητα, ανηφορίζουμε στην πρωτεύουσα, την Ιουλίδα, με τα όμορφα στενά και τα λευκά σπιτάκια της. Στην πολυτραγουδισμένη βρύση του Ροκομένου αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που βρίσκεται εκεί, διότι οι δρόμοι της Ιουλίδας δεν είναι φτιαγμένοι για τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα, ενώ από την «πιάτσα» προσφέρεται μια απαράμιλλης ομορφιάς θέα στο Αιγαίο. Βγαίνοντας από τη Χώρα και κατευθυνόμενοι προς τα ανατολικά, συναντάμε δύο από τις καλύτερες παραλίες του νησιού: Συκαμιά και Καληδονήχι. Την κοσμική ζωή τη συναντάμε στο Βουρκάρι, το γραφικό λιμάνι που γεμίζει με γιοτ και αμέτρητους φίλους του νησιού.

Πέντε χιλιόμετρα από το Βουρκάρι είναι ο όρμος του Οτζιά, με τη σπάνια φυσική ομορφιά και τη μεγαλύτερη παραλία της Τζιας. Στα νότια βρίσκεται ο Κούνδουρος, τουριστικός οικισμός με πανέμορφες παραλίες και εντυπωσιακούς πετρόχτιστους μύλους, που έχουν αναπαλαιωθεί και πλέον κατοικούνται. Κοντά του βρίσκεται η Αρχαία Καρθαία, όπου σώζονται θεμέλια ναών της Δήμητρας, της Αθηνάς και του Απόλλωνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο, της φυσικής ομορφιάς της Κέας βρίσκεται «κρυμμένο» από τους κεντρικούς δρόμους και περιμένει υπομονετικά τους οδοιπόρους να το ανακαλύψουν.

Τι θα δείτε
Οι φυσιολάτρες και οι φίλοι της πεζοπορίας στην Κέα θα βρουν τον ιδανικό τόπο Κι αυτό γιατί το νησί προσφέρει μια απολαυστική διαδρομή 36 χλμ. που ακολουθεί λιθόστρωτα καλντερίμια χτισμένα κατά μήκος της υπαίθρου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Τα περισσότερα από τα μονοπάτια αυτά χρονολογούνται από τους αρχαίους χρόνους και συγκεκριμένα από τον 7ο-6ο π.Χ. αιώνα! Σήμερα κάποια από αυτά τα μονοπάτια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και προσφέρονται για περιπάτους. Κατά μήκος των διαδρομών υπάρχουν πινακίδες σήμανσης και προορισμού.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ο Λέοντας της Κέας ή Λιόντας, όπως τον λένε οι ντόπιοι, το επιβλητικό γλυπτό, σμιλεμένο πάνω σε σχιστόλιθο που χρονολογείται από τους αρχαϊκούς χρόνους, η Ακρόπολη της Ιουλίδας, η αίθουσα τέχνης «Βουρκαριανή», ο ελληνιστικός πύργος της Αγίας Μαρίνας και οι τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού αποτελούν βασικά αξιοθέατα. Δεν είναι, όμως, τα μόνα Η καμινάδα, ύψους πάνω από 45 μέτρα, στον οικισμό της Κορρησιάς σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Όπως και η ιστορία της, καθώς αποτελεί μέρος του εργοστασίου της Εμαγέ, το οποίο λειτούργησε από το 1927 μέχρι το 1957 και ήταν το μοναδικό ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής σμαλτωμένων σκευών και το μεγαλύτερο της Μεσογείου, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων.

Πού θα κολυμπήσετε
Πολλές και όμορφες παραλίες μπορεί να βρει ο επισκέπτης της Τζιας. Κάποιες σε μικρούς κολπίσκους και άλλες με μεγάλες αμμουδιές.

Στις περισσότερες από αυτές θα βρείτε ταβέρνες και καφετέριες, είτε δίπλα σχεδόν στο κύμα είτε σε μικρή απόσταση. Η πιο δημοφιλής παραλία είναι το Γιαλισκάρι, με τη «χρυσή» άμμο, τα τιρκουάζ νερά και τ αρμυρίκια. Πιο νότια η παραλία της Κορησσιάς, με ψιλή άμμο και ήρεμα νερά, ενώ στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο ορμίσκος Ξύλα, καθώς και οι εκτεταμένες παραλίες των Πησσών και του Κούνδουρου. Η άμμος είναι το κύριο συστατικό για τις παραλίες του Ορκού, της Συκαμιάς, της Ψιλής Άμμου, του Καληδονηχίου και του Σπαθιού, που βρίσκονται και αυτές στη δυτική πλευρά του νησιού, ενώ στα βόρεια είναι ο Οτζιάς.

Επώνυμοι φίλοι
Στο όμορφο νησί των Κυκλάδων έχουν έπαυλη και το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι οι πολιτικοί Θόδωρος Πάγκαλος και Νόρα Κατσέλη, οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας και Αλέξης Παπαχελάς, οι τραγουδιστές Νότης Σφακιανάκης και Γιάννης Κότσιρας, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αργύρης Μήτσου.

Πάντως, κάθε Σαββατοκύριακο στη μαρίνα με τα πολυτελή σκάφη αναψυχής, στα σοκάκια της Χώρας, αλλά και έξω από το hot spot των celebrities bar «Βινύλιο» θα δείτε μερικά από πιο τρανταχτά ονόματα της εγχώριας showbiz: Όλγα Τρέμη, Αλέξης Κούγιας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Άβα Γαλανοπούλου και Χριστίνα Θεοδωροπούλου.

Πού θα μείνετε
Μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι λίγα, αλλά είναι πολλά τα διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της Τζιας ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τα ξενοδοχεία ξεχωρίζουμε το «Κea Βeach» στην περιοχή του Κούνδουρου, το «Κarthea» στο λιμάνι, με το που θα φτάσετε από Αθήνα, το «Οniro», στο λιμάνι επίσης, το «Filoxenia» στη Χώρα, τις «Λεύκες» στο Βουρκάρι και το «Γαλήνη» στις Πήσσες.

Πού θα φάτε
Στο Βουρκάρι όλα συμβαίνουν τόσο φυσικά, που νιώθεις το χρόνο να παγώνει. Στον παραλιακό δρόμο για τον Οτζιά θα έχεις τη γοητευτικότερη ευκαιρία να δεις το ηλιοβασίλεμα στη «Στροφή του Μίμη», στης Καλομοίρας για τους ντόπιους. Τρώγοντας τα φρεσκότερα ψάρια του νησιού, δοκιμάζοντας τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και τα παγωτά-υπερθέαμα σ' ένα τοπίο που, ακόμη και αν σε λούσει το φως της νύχτας, τα αναμμένα πεφτάστερα-μπάλες στην επιφάνεια της θάλασσας, τα φωτεινά χαρτοφάναρα κατά μήκος της παραλίας, τα πιθάρια που βγάζουν μουσική και τα τραπέζια στην άμμο συνθέτουν το πιο ατμοσφαιρικό περιβάλλον που θα αιχμαλωτίσει όλες τις αισθήσεις σου. Για reserve και πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 22880-21480.

Πώς θα πάτε
Η σύνδεση με το λιμάνι του Λαυρίου είναι καθημερινή και το ταξίδι διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Επίσης, υπάρχει σύνδεση με τη Σύρο και την Κύθνο.

Διακοπές με σκάφος
Για τους λάτρεις της θάλασσας που θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές που κρύβουν τα ελληνικά νησιά, τις ανέγγιχτες και απομονωμένες παραλίες, η λύση είναι μία: διακοπές με σκάφος. Και αυτό δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η Ελλάδα διαθέτει αρκετές μαρίνες για να «δέσουν» τα σκάφη τους εκείνοι που θα επιλέξουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Τον οποίο ακολουθούν αρκετοί επώνυμοι Έλληνες και ξένοι Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από τις μαρίνες που υπάρχουν ανά την ελληνική επικράτεια, ορισμένες εκ των οποίων έχουν τιμηθεί και με «Γαλάζια Σημαία» για τις υπηρεσίες τους.

1) Μαρίνα Ζέας (Πειραιάς): Το 80% των σκαφών αναψυχής βρίσκονται στη συγκεκριμένη μαρίνα, την οποία έχουν τιμήσει αρκετοί μεγιστάνες του πλούτου: ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αλλά και (μεταξύ άλλων) οι οικογένειες Χατζηϊωάννου και Γουλανδρή.

2) Μαρίνα Φλοίσβου (Άλιμος): Η πιο μεγάλη μαρίνα, με δυνατότητα ελλιμενισμού σχεδόν 1.000 σκαφών, την οποία επιλέγουν σχεδόν όλοι οι VIPs.

3) Μαρίνα Τούρλου (Μύκονος): Στον Τούρλο είναι η μαρίνα στην οποία μόνιμα είναι δεμένο το σκάφος της οικογένειας Κόκκαλη. Εκεί «δένουν» και τα σκάφη των Κοντομηνά και Κούγια.

4) Μαρίνα Sani (Χαλκιδική): Η επιλογή αρκετών Θεσσαλονικέων. Το σκάφος της οικογένειας Λάτση έχει δέσει αρκετές φορές, ενώ πρόσφατα «έπιασαν» στη μαρίνα οι Παπαρίζου και Ζήνα.

5) Μαρίνα Γουβιών (Κέρκυρα): Το κέντρο ιστιοπλοϊας στο Ιόνιο και ένας από τους προορισμούς για το σκάφος του Κοπελούζου, ενώ συχνά εκεί θα «πιάσει» και το κότερο της Γιάννας Αγγελοπούλου. Τακτικός θαμώνας και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αλλά και ο γιος Στέγκος.

6) Μαρίνα Κω (Κως): Προσελκύει τους περισσότερους από τους «σκαφάτους». Στη μαρίνα δένουν συχνά αρκετοί σεϊχηδες, επίσης οι Μπραντ Πιτ και Τομ Κρουζ έχουν περάσει από εκεί, όπως και ο Τέρενς Κουίκ αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Παπαδάκης!

7) Μαρίνα Μανδρακίου (Ρόδος): Βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου. Ο πιο διάσημος που κάθε χρόνο το σκάφος του φιγουράρει στη μαρίνα είναι ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

8) Μαρίνα Φισκάρδου (Κεφαλλονιά): Η πιο «χάι» μαρίνα του νησιού, που προσελκύει πολλούς επωνύμους. Στη μαρίνα αυτή λοιπόν εθεάθη ο Βαρβιτσιώτης, αλλά και τα σκάφη των ιδιοκτητών της Pirelli και της Ίντερ, της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας του Μιλάνου, καθώς και των δύο γνωστών πιλότων αγώνων Φόρμουλα 1 Κούλθαρντ και Μπάτον.

9) Μαρίνα Αγ. Νικολάου (Λασίθι): Στον κόλπο του Μαραμπέλλου, στην αγκαλιά της πόλης, βρίσκεται η μαρίνα που φιλοξενεί τακτικότατα τα δύο μεγάλα σκάφη της οικογένειας Λάτση, ενώ αρκετά συχνά «δένουν» εκεί και τα κότερα που νοικιάζουν επώνυμοι ηθοποιοί από το εξωτερικό.

10) Μαρίνα Μήλου (Μήλος): Μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις είναι η μαρίνα της Μήλου, στην οποία «δένουν» σχεδόν κάθε χρόνο τόσο ο Μικρούτσικος όσο και ο Μάκης Μάτσας. Στη συγκεκριμένη μαρίνα «έδεσαν» το περασμένο καλοκαίρι η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ.

Τελευταία τροποποίηση στις 04.02.2023 - 22:49