Δίκη Σεργιανόπουλου: "Προσπαθούσε να νικήσει τα πάθη του"

23.10.2009
Μανιοκαταθλιπτικός, αυτοκαταστροφικός, λόγω της άρνησής του να δεχθεί τη σεξουαλικότητά του, με τραύματα από την παιδική του ηλικία που τον σημάδεψαν για όλη του ζωή...

Μανιοκαταθλιπτικός, αυτοκαταστροφικός, λόγω της άρνησής του να δεχθεί τη σεξουαλικότητά του, με τραύματα από την παιδική του ηλικία που τον σημάδεψαν για όλη του ζωή...

Το ψυχογράφημα του πρόωρα χαμένου Νίκου Σεργιανόπουλου, όπως προέκυψε από τις συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη για τη δολοφονία του, μαρτυρά έναν απόλυτα δυστυχισμένο άνθρωπο, που τα μόνα που αναζητούσε μέσα από τα πάθη του ήταν η αγάπη και η επιβεβαίωση.

Όταν οι προβολείς έσβηναν, κατευθυνόταν στα κακόφημα στέκια και μέσα από τις επ’ αμοιβή ερωτικές συνευρέσεις αναζητούσε τη λύτρωση, την εξιλέωση. Τελικά, οι συνήθειές του τον σκότωσαν. Το δράμα του ξεκινάει πολλά χρόνια πριν...

«Είχε μια θηλυπρεπή πλευρά, την οποία προσπαθούσε να υπερνικήσει. Μου είχε πει πως μικρό τον φώναζαν "Νικολέτα"», κατέθεσε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο καθηγητής Θεάτρου Κωνσταντίνος Σφυρικίδης. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές στη Δραματική Σχολή.

Ο Σεργιανόπουλος δεν δέχθηκε ποτέ ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ίσως γι’ αυτό επί εφτά χρόνια είχε μια σχέση με γυναίκα, «την οποία διατηρούσε για τα μάτια του κόσμου, αφού μέσα σε αυτήν ένιωθε άβολα», όπως κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Αλεβιζόπουλος.

«Ο Νίκος δεν υπήρξε ευτυχής, δεν του άρεσε η ζωή του. Μου έλεγε: ?Γιατί να με κάνει η φύση έτσι και να αναγκάζομαι να συγχρωτίζομαι με λούμπεν στοιχεία?», επιβεβαίωσε ο Κωνσταντίνος Σφυρικίδης. «Μου είχε εκμυστηρευτεί ότι του άρεσαν οι άσχημοι, με τερατόμορφα χαρακτηριστικά άντρες, που δεν γυρίζει κανείς να τους ρίξει ματιά. Ήταν παθητικός ομοφυλόφιλος και προσπάθησε να αλλάξει τη φύση του με την κοκαΐνη και να γίνει σύμβολο του σεξ».

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις, η «γνωριμία» του Σεργιανόπουλου με την κοκαΐνη έγινε το 1990, για να φτάσει στη συστηματική χρήση πλέον το 2007. Όπως εξήγησε στην κατάθεσή του ο σκηνοθέτης Στράτος Μαρκίδης, ο Νίκος έκανε χρήση πριν από τα γυρίσματα «για να είναι σπινταριστός», ενώ η εξάρτησή του «ήταν ο λόγος που ο ηθοποιός συχνά καθυστερούσε στα γυρίσματα». Στην προσωπική του ζωή η σκληρή ναρκωτική ουσία είχε άλλο ρόλο: «Έπαιρνε κοκαΐνη για να μπορεί να έχει στύση», σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεβιζόπουλο.

Ο καθηγητής αποκάλυψε επίσης πως ο ηθοποιός, που τον είχε επισκεφθεί και ως ασθενής τα τελευταία χρόνια, έπασχε και από μανία καταδίωξης και έκανε χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων σε συνδυασμό με την κοκαΐνη. Κοκτέιλ που τον οδηγούσε σε «παρορμητική συμπεριφορά». «Ήταν παρανοϊκός, είχε έρθει τρεις φορές στο ιατρείο μου καμουφλαρισμένος, φορώντας γυαλιά, καμπαρντίνα και καπέλο. Ήταν καχύποπτος, πίστευε ότι τον θεωρούσαν τρομοκράτη για τα γυρίσματα που είχε κάνει στο Μαρόκο. Μιλούσε για συνωμοσία».