Το σιρόπι βιασμού και στην Ελλάδα

20.02.2009
Ενα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια παίρνει σάρκα και οστά. Το σιρόπι ή χάπι του βιασμού, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόνο σε υπόθεση κινηματογραφικής ταινίας μπορούσε να συναντήσει κανείς, κυκλοφορεί

Ενα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια παίρνει σάρκα και οστά. Το σιρόπι ή χάπι του βιασμού, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόνο σε υπόθεση κινηματογραφικής ταινίας μπορούσε να συναντήσει κανείς, κυκλοφορεί στην αγορά, σπέρνοντας τον πανικό κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό. Γι αυτό, κορίτσια, προσοχή! Μην αφήνετε ποτέ το ποτήρι από το χέρι σας, όταν έχετε βγει να διασκεδάσετε.

Ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί περιστατικά βιασμού κυρίως νεαρών γυναικών με τη χρήση της ουσίας GHB, γι αυτό και έχει γίνει γνωστή ως σιρόπι βιασμού. Μία και μόνο σταγόνα είναι αρκετή για να κάμψει τις αντιστάσεις του υποψήφιου θύματος και να επιφέρει απώλεια συνείδησης.

Η δράση του συγκεκριμένου ναρκωτικού ξεκινάει 10-20 λεπτά μετά τη χρήση του και διαρκεί έως και 4 ώρες ανάλογα με τη δόση, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο.

Το GHB προκαλεί έντονη ζαλάδα, υπνηλία, τάση προς εμετό, σύγχυση και μειωμένη αίσθηση των αντανακλαστικών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή σε επίπεδα που να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Η ουσία αυτή αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό, γι αυτό είναι δύσκολο να διαγνωστεί η χρήση της με εξετάσεις αίματος. Το θύμα στην ουσία χάνει τις αισθήσεις του και σε περίπτωση βιασμού δεν μπορεί να αντιδράσει.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι πρόκειται για πολύ φτηνό ναρκωτικό, αφού 1 γραμμάριο κοστίζει μόλις 10 ευρώ, γεγονός που το κάνει προσιτό σε όλους. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή, αλλά και σε σκόνη.

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό έφτασε και στην Ελλάδα και μόλις τον περασμένο μήνα αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν έναν 23χρονο που είχε στην κατοχή του περίπου 2,5 κιλά αυτής της ουσίας. Φυσικά, κανείς δεν θα ήθελε να φανταστεί τι θα γινόταν αν η συγκεκριμένη ποσότητα είχε διοχετευθεί στην αγορά.