Κάψε θερμίδες ροχαλίζοντας!

05.02.2009
Οσοι ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου καίνε τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγαν εάν είχαν κάνει μισή ώρα έντονη γυμναστική!

Οσοι ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου καίνε τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγαν εάν είχαν κάνει μισή ώρα έντονη γυμναστική! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια μελέτης για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην υπνική άπνοια. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι αληθινό, γι αυτό μη διαμαρτύρεστε αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει, όταν μάλιστα έχει και κάποια παραπάνω κιλά. Σκεφτείτε ότι καίει πολύ περισσότερες θερμίδες. Βέβαια, αν το πρόβλημα είναι έντονο, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό, γιατί συνήθως το ροχαλητό κρύβει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Περισσότερη ενέργεια
Οι Αμερικανοί επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός στο ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια. Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζουν και Βρετανοί συνάδελφοί τους από το νοσοκομείο «Τζον Ράντκλιφ» της Οξφόρδης και το αποδίδουν σε τρεις λόγους:

Όσοι ροχαλίζουν περνάνε λιγότερο χρόνο σε φάση βαθύ ύπνου, οπότε η θερμοκρασία του σώματος φυσιολογικά πέφτει.

Ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια προσπαθώντας να αναπνεύσουν.

Κάθε φορά που ο ύπνος διακόπτεται από τα αναπνευστικά προβλήματα το σώμα τους πυροδοτεί μια δόση αδρεναλίνης, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες.

Στο πλαίσιο της έρευνας μέτρησαν και τον αριθμό των θερμίδων που έκαιγαν σε φάση ηρεμίας 212 ασθενείς. Κατά μέσο όρο οι εθελοντές έκαιγαν 1.763 θερμίδες την ημέρα όταν ήταν σε ηρεμία, αλλά όσοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα άπνοιας έκαιγαν 1.999 θερμίδες. Από την άλλη, όσοι αντιμετώπιζαν ηπιότερο πρόβλημα έκαιγαν περίπου 1.600 θερμίδες.