Οι εκπλήξεις των Όσκαρ 2009.

03.02.2009
Η βραδιά της απονομής των "βραβείων όσκαρ" πλησιάζει και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν. "Αναμένονται όμως πολλές εκπλήξεις και ανατροπές" αυτό τουλάχιστον τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σίντ Γκάνις.

Η βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν. "Αναμένονται πολλές εκπλήξεις και ανατροπές", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Σίντ Γκάνις.

Οι διοργανωτές έχουν βάλει στόχο η τελετή της 22ης Φεβρουαρίου να είναι ξεχωριστή, εισάγοντας νέες πρωτότυπες ιδέες. Γι΄αυτό άλλωστε και κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Οι προετοιμασίες γίνονται μυστικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποιοι θα είναι οι απονείς.

"Οι κατηγορίες φέτος θα παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο", είπε ο Γκάνις: "Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό σώου, που δεν θα αφήσει κανέναν να βαρεθεί".

Όμως περισσότερο από την παρουσίαση, αυτό που τρώει τους υποψήφιους είναι η αγωνία τους για το αν θα κρατήσουν το χρυσό αγαλματίδιο, η οποία μεγαλώνει όσο πλησιάζει η μεγάλη βραδιά για το Χόλιγουντ.

Η Κέιτ Γουίνσλετ που διεκδικεί το βραβείο ερμηνείας στην ίδια κατηγορία με την Μέριλ Στριπ -που κατέχει το ρεκόρ με 15 υποψηφιότητες στο ενεργητικό της- δεν κρύβει το άγχος της: "Εχω καταλάβει ότι είμαι πολύ συναισθηματική. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να συγκρατήσω τα δάκρυα μου αν κερδίσω, αλλά ακόμη και αν χάσω"! Μπορεί για την Αγγλίδα ηθοποιό φέτος να είναι η χρονιά της επιβράβευσης, αλλά η ίδια δεν παύει να νοιώθει "σαν να είναι η πρώτη φορά!"

Ενώ λοιπόν η Κέιτ Γουίνσλετ είναι φαβορί, για τον Ρόμπερτ Ντάουν Τζούνιορ πέρασαν 16 χρόνια από την τελευταία του υποψηφιότητα. Επίσης, η επανεμφάνιση του Μίκι Ρούρκ στο κόκκινο χαλί είναι μπορεί να καταμετρηθεί ως ακόμα μία από φετινές εκπλήξεις : "Ημουν εκτός για 14 χρόνια", δήλωσε ο ηθοποιός που υποδύεται έναν παλαιστή, ενώ ο ίδιος παλεύει για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού. "Αυτό μου που προκαλεί εντύπωση είναι ότι πέρασαν τόσα χρόνια για ένα έχω μια δεύτερη ευκαιρία".

Για την Πενέλοπε Κρούζ η φετινή υποψηφιότητα για όσκαρ Β΄γυναικείου ρόλου, στην ταινία του Γούντι Άλεν, "Βίκυ, Χριστίνα, Μπαρτσελόνα" είναι η δεύτερη που κερδίζει στην καριέρα της.

"Είμαι χαρούμενη που είμαι μέρος μιας ομάδας ανθρώπων που μπορούν να δουλέψουν, και να ζήσουν κάνοντας το επάγγελμα που αγαπώ από τότε που ήμουν μικρό κοριτσάκι. Και μόνο αυτό είναι για μένα νίκη", τόνισε η ηθοποιός.

Ανάμεσα στους πρωτάρηδες της εκδήλωσης είναι η Μελίσσα Λέο, αλλά δεν φαίνεται ν' απασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα: "Είμαι ηθοποιός. Σκέπτομαι ποια θα είναι η επόμενη δουλειά μου. Τι χαρακτήρα θα υποδυθώ και τι θα ζητάει από μένα ο σκηνοθέτης. Δεν είχα ποτέ ονειρευτεί μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ακόμη και αν δεν κερδίσω, για μένα είναι αρκετά αυτά που ήδη έχω καταφέρει".

Ο Φράνκ Λανγκέλλα δεν πιστεύει ότι μια υποψηφιότητα για όσκαρ σηματοδοτεί την καριέρα του:

"Δεν πιστεύω ότι θα γίνω ξαφνικά ένας από εκείνους τους ηθοποιούς που βγάζουν εκατομμύρια κρατώντας ένα όπλο. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός που έχω την ευκαιρία να δουλεύω αν πάσα στιγμή στην σκηνή".

Τέλος, η νεαρή Βιόλα Ντέιβς δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της που είναι υποψήφια μαζί με βετεράνους των όσκαρ όπως ο Σόν Πέν, η Κέιτ Γουίνσλετ και η Μέριλ Στριπ: "Λένε ότι όταν σου συμβαίνει ένα σοβαρό ατύχημα, περνάνε από μπροστά σου σαν ταινία, οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής. Σίγουρα η παρουσία μου στα Όσκαρ θα είναι μια από αυτές"!