Το «φαινόμενο» Όπρα

28.01.2009
Τι να πει κανείς και κυρίως τι να γράψει για την Όπρα Γουίνφρι; Γι αυτή τη γυναίκα που έχει καταφέρει να εξελιχθεί για την Αμερική και όχι μόνο σε γκουρού, ιδέα και πανάκεια για όλα τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου;

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Τι να πει κανείς και κυρίως τι να γράψει για την Όπρα Γουίνφρι; Γι αυτή τη γυναίκα που έχει καταφέρει να εξελιχθεί για την Αμερική και όχι μόνο σε γκουρού, ιδέα και πανάκεια για όλα τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου; Αλήθεια, αν ρωτούσε κανείς τι είναι η Όπρα Γουίνφρι, θα μπορούσα να του δώσω όχι μία, αλλά πολλές απαντήσεις!

Είναι παρουσιάστρια και παραγωγός του «Οprah Winfrey show» (σ.σ.: του πιο επιτυχημένου προγράμματος του κόσμου με τις υψηλότερες τηλεθεάσεις στην ιστορία της τηλεόρασης).

Είναι έγκριτη κριτικός βιβλίων.

Είναι ηθοποιός με υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Είναι εκδότρια ενός πολύ επιτυχημένου περιοδικού, του «Ο».

Είναι η πιο πλούσια Αφροαμερικανίδα του 20ού αιώνα.

Είναι η Αφροαμερικανίδα με την πιο μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα όλων των εποχών.

Είναι η μόνη μαύρη δισεκατομμυριούχος του κόσμου.

Είναι κατά γενική ομολογία η πιο ισχυρή γυναίκα του πλανήτη σε ό,τι αφορά την επιρροή της στις μάζες!

Αυτή είναι η Όπρα Γουίνφρι σύμφωνα με τη γενική περιγραφή της έγκριτης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.

Όμως, ουσιαστικά αυτές οι γραμμές είναι πολύ «λίγες» για να περιγράψουν το φαινόμενο, όπως σας είπα και πριν ή, σύμφωνα με άλλους, τη βιομηχανία «Όπρα». Η εκπομπή της διαφημίζεται ως «το μοναδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή» και για την πλειονότητα του αμερικανικού λαού αυτό είναι αλήθεια.

Στο site της εκπομπής της υπάρχουν πληροφορίες για τα πάντα: από το πώς να «απεξαρτηθείς» από μια προβληματική σχέση και να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου μέχρι ποιο είναι το κατάλληλο κούρεμα για το σχήμα του προσώπου σου!

Κάθε αρχή και δύσκολη
Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησε το φαινόμενο Όπρα. Η Όπρα ή «Ο» για τα εκατομμύρια των φίλων της ξεκίνησε τη λαμπρή της πορεία στα μίντια ως ραδιοφωνική παραγωγός σε ένα μικρό επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθμό στη Νάσβιλ, ενώ πήγαινε ακόμη στο λύκειο. Στα 19 της ήταν η πρώτη μαύρη παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων της αμερικανικής τηλεόρασης. Έτσι, πολύ σύντομα πήρε μετεγγραφή σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό και από τις ειδήσεις μεταπήδησε σε ένα τηλεοπτικό τοκ σόου ως συμπαρουσιάστρια.

Το 1984 μετακόμισε στο Σικάγο, όπου ανέλαβε το πρωινό τοκ σόου του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού και μέσα σ' ένα μήνα η εκπομπή κατέλαβε την πρώτη θέση στην τηλεθέαση, ξεπερνώντας άλλους διάσημους παρουσιαστές.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η διάρκεια του σόου μεγάλωσε κατά μία ώρα και μετονομάστηκε σε «Οprah Winfrey show», κατακτώντας τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στην ιστορία της τηλεόρασης.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας μεγαλειώδους πορείας, που ανέδειξε την Όπρα σε διεθνούς φήμης τηλεπερσόνα δημιουργώντας μια σχολή που έκανε πολλούς και κυρίως πολλές να θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της και να φτάσουν την επιτυχία της. Στο πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν πολλά... αντίγραφα της Όπρα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου, καμία όμως δεν κατάφερε να έχει την ίδια επιτυχία.

Το 1988 η Όπρα εγκαινίασε τα «Ηarpo Studio», απ όπου βγαίνει η εκπομπή της μέχρι και σήμερα, και έγινε η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της σόουμπιζ που έχει δικά της στούντιο μετά τη Λούσιλ Μπολ και τη Μέρι Πίκφορντ!

Το σόου της είναι πρώτο σε τηλεθέαση επί 20 συνεχόμενα χρόνια και το παρακολουθούν περίπου 48 εκατομμύρια τηλεθεατές την εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναμεταδίδεται σε 132 χώρες του κόσμου.

Τον Απρίλιο του 2000 σε συνεργασία με τον εκδοτικό κολοσσό «Ηearst» προχώρησε στην έκδοση του μηνιαίου περιοδικού «Ο, the Oprah Winfrey magazine». Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα lifestyle περιοδικά των ΗΠΑ, με μέση κυκλοφορία 2,3 εκατομμύρια τεύχη το μήνα.

Το 2002 το περιοδικό της ξεκίνησε να κυκλοφορεί και στη Νότια Αφρική με την ίδια μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2004 το περιοδικό «Ο at home», ένα περιοδικό για την εσωτερική διακόσμηση, άρχισε και αυτό το επιτυχημένο ταξίδι του.

Επίσης, μέσα από τη «Ηarpo Films», την κινηματογραφική εταιρεία που ίδρυσε, μετέφερε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, είτε ως παραγωγός είτε ως σύμβουλος παραγωγής, κλασικά αλλά και μοντέρνα αριστουργήματα της λογοτεχνίας που γνώρισαν τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Το 1998 η διάσημη παρουσιάστρια συμμετείχε στην παραγωγή με την εταιρεία της και πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Ντάνι Γκλόβερ στην ταινία «Βeloved», που βασιζόταν στο βιβλίο της Τόνι Μόρισον σε σκηνοθεσία Τζον Ντέμι, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές!

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το είχε κάνει το 1985 στο ρόλο της «Σοφία» στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Color Ρurple», αποσπώντας με την ερμηνεία της υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Από τότε συμμετείχε σε αρκετές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες, πάντα σε ρόλους με νόημα και ουσία.

Η ιστοσελίδα της Όπρα στο Διαδίκτυο είναι ένας κόμβος ανταλλαγής πληροφοριών για τα πάντα. Από βιβλία μέχρι σχέσεις, καθώς επίσης ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας των εκατομμυρίων θαυμαστών της μεταξύ τους. Δέχεται περίπου 4.000.000 επισκέψεις το μήνα και 20.000 e-mail.

Τραυματικό παρελθόν
Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1954 σε ένα μικρό χωριό του Μιζούρι από ανύπαντρη μητέρα. Μεγάλωσε με τη γιαγιά της σε μια φάρμα, όπου σε ηλικία 3 ετών έκανε τις πρώτες «μεταδόσεις» της διαβάζοντας δυνατά ποιήματα.

Από τα 6 μέχρι τα 13 της χρόνια έζησε με τη μητέρα της στο Μιλγουόκι. Εκεί έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από διάφορους συγγενείς της μητέρας της, οπότε το έσκασε από το σπίτι και κατέληξε σε αναμορφωτήριο ανηλίκων, όπου όμως δεν έγινε δεκτή γιατί δεν υπήρχαν ελεύθερα κρεβάτια! Οι αρχές την έστειλαν να μείνει με τον αυστηρό πατέρα της Βέρνον, πράγμα που αποδείχτηκε σωτήριο.

Εκείνος την ανάγκασε να διαβάζει ένα βιβλίο την εβδομάδα και να γράφει μια ανάλυση γι αυτό, κάτι που αργότερα η διάσημη κόρη του αναγνώρισε ότι της έκανε πολύ καλό. Χάρη στη σκληρή εκπαίδευση στην οποία την είχε υποβάλει ο πατέρας της, η Όπρα όχι μόνο κατάφερε να μπει στο Πανεπιστήμιο της Νάσβιλ, αλλά κέρδισε και πολλές υποτροφίες και διακρίσεις.

Μια ζωή αρραβώνες
Ζει τους ατελείωτους αρραβώνες! Είναι αρραβωνιασμένη από το 1992 με ένα φουκαρά δημοσιοσχεσίτη και ζουν στις 5 βίλες που έχει στην Αμερική, όταν φυσικά η σχέση τους δεν περνάει κρίση. Φαίνεται πως δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τις πληγές της παιδικής της ηλικίας, γι αυτό και ουσιαστικά επέλεξε να προχωρήσει μόνη της στη διαδρομή της ζωής της. Εκτός από τη δουλειά της, η μόνη της μεγάλη αγάπη είναι τα σκυλιά της, τα οποία πραγματικά περνούν μια σκυλίσια ζωή που θα τη ζηλεύαμε όλοι!

Η φιλάνθρωπος παρουσιάστρια
Η Όπρα από πολύ μικρή πίστευε στη δύναμη της εκπαίδευσης ως μέσο απελευθέρωσης που δίνει στον άνθρωπο μια ευκαιρία για ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Ο οργανισμός Oprah Winfrey έχει σαν κύριο στόχο να βοηθάει παιδιά και νέους άντρες και γυναίκες απ όλο τον κόσμο να σπουδάσουν δίνοντας υποτροφίες και χρηματικά βοηθήματα.

Το 2002 το ίδρυμα επέκτεινε τις δραστηριότητές του παγκοσμίως, κάνοντας τεράστια εξόρμηση στη Νότια Αφρική. Η Όπρα μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα διέσχισαν όλη τη χώρα μοιράζοντας κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια όπου χρειαζόταν.

Παράλληλα, η Όπρα κατάφερε να συγκεντρώσει 10.000.000 δολάρια για να χτιστεί ένα πρότυπο σχολείο στη Νότια Αφρική. Το 1997 σε ένα επεισόδιο της εκπομπής η Όπρα ζήτησε από το κοινό να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι κάνοντας πράγματα για τους άλλους. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και έτσι δημιουργήθηκε το «Δίκτυο αγγέλων της Όπρα», μια φιλανθρωπική οργάνωση που κατάφερε να συγκεντρώσει 50.000.000 δολάρια μόνο από δωρεές τηλεθεατών, τα οποία διατέθηκαν σε ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη και η επιρροή της στην Αμερική, που το 1993 ο Μπιλ Κλίντον υπέγραψε το νόμο «Όπρα» δύο χρόνια μετά την ομιλία της στην Αμερικανική Γερουσία, όπου ζητούσε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στην οποία να υπάρχουν καταγεγραμμένοι όλοι οι βιαστές ανηλίκων!

Πολύ σημαντική είναι και η επιτυχία της λέσχης βιβλίου της, ενώ τα βιβλία που κυκλοφορούν υπό την ετικέτα της γίνονται αμέσως μπεστ σέλερ. Η κυρία «Ο» πρόσφατα μπήκε και στις θεατρικές παραγωγές, ανεβάζοντας μια παράσταση στο «Βroadway».

Έγινε διάσημη όμως και για έναν άλλο λόγο... Γιατί κατάφερε να αδυνατίσει και να παραμείνει αδύνατη στέλνοντας το δικό της μήνυμα σε εκατομμύρια υπέρβαρους ότι μπορούν να τα καταφέρουν, αρκεί να το αποφασίσουν. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα «Οprah Winfrey show», πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο, γιατί, ανάλογα με το θέμα που θα πετύχετε, μπορεί η εκπομπή που θα δείτε να είναι πραγματικά μια τηλεοπτική εμπειρία για όλους εσάς. Το ραντεβού μαζί της δίνεται μέσω του ΣΚΑΪ κάθε μεσημέρι στις 13:00!