Πολύ σκληρός για να πεθάνει

23.01.2009
Κάποτε είχε όλα όσα επιβάλλει το μοντέλο ενός λαμπερού σταρ. Αρρενωπή εμφάνιση, ταλέντο, χρήματα, δόξα, κατακτήσεις και μια κούκλα, την Κάρε Ότις, για σύζυγο. Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις του όμως τον έστειλαν στο ναδίρ.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Κάποτε είχε όλα όσα επιβάλλει το μοντέλο ενός λαμπερού σταρ. Αρρενωπή εμφάνιση, ταλέντο, χρήματα, δόξα, κατακτήσεις και μια κούκλα, την Κάρε Ότις, για σύζυγο. Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις του όμως τον έστειλαν στο ναδίρ. Φέτος όχι απλώς επέστρεψε, αλλά κατάφερε να κερδίσει ένα Χρυσό Λέοντα, μια Χρυσή Σφαίρα και να διεκδικεί ακόμη και το Όσκαρ! Μετά από δεκαπέντε χρόνια και αφού έχει κάνει άπειρες συνεδρίες ψυχοθεραπείας ο Μίκι Ρουρκ επέστρεψε. Με τη συγκλονιστική ερμηνεία του στο «Τhe Wrestler» ο 53χρονος ηθοποιός κέρδισε ήδη το Χρυσό Λέοντα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας και τη Χρυσή Σφαίρα Α Ανδρικού Ρόλου στο Λος Άντζελες και τώρα όλοι στοιχηματίζουν υπέρ του για τα φετινά Όσκαρ.

Το χαρακωμένο του πρόσωπο θα δείχνει πάντα τα σημάδια που έχουν αφήσει οι λανθασμένες επιλογές στην ψυχή του, κάτι που ο ίδιος δεν δείχνει να έχει πρόβλημα να παραδεχθεί. «Έπιασα πάτο», θα παραδεχθεί στους δημοσιογράφους μετά τη βράβευσή του, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της επιστροφής ήταν μακρύς».

Πράγματι έτσι είναι. Μετά από σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους σκηνοθέτες της 7ης Τέχνης και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες, όπως οι «Αταίριαστος» και «Δαιμονισμένος άγγελος», ο Μίκι Ρουρκ είχε φτάσει από περιοδικά της εποχής να συγκρίνεται με τους Τζέιμς Ντιν και Μάρλον Μπράντο. Όχι για πολύ όμως, αφού τίναξε τα πάντα στον αέρα, εγκατέλειψε το Χόλιγουντ και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πυγμαχία. Έτσι απέκτησε πολλά σημάδια στο πρόσωπό του, αλλά προκάλεσε πολλά και στη σύζυγο του, γι αυτό και κατηγορήθηκε για βιοπραγία εις βάρος της. Στη ζωή του λέγεται πως είχαν μπει η κοκαϊνη και το αλκοόλ, χωρίς ωστόσο οι φήμες να επιβεβαιωθούν.

Τις ηχηρές συμμετοχές σε blog busters ακολούθησαν ρολάκια σε b-movies, που έπιασαν πάτο. Ο Μίκι Ρουρκ βούλιαξε στα χρέη, έχασε το σπίτι του και έφτασε στο σημείο κάποια στιγμή να μείνει μόλις με 200 δολάρια στην τσέπη του.

Ο ίδιος ομολόγησε τις καταστροφικές επιλογές του σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: «Ήμουν αλαζόνας και εγωιστής». Επίσης, αποδέχτηκε και τα βίαια ξεσπάσματά του αποκαλύπτοντας πως ζούσε μια ζωή γεμάτη θυμό και αδιέξοδα. Όπως έχει δηλώσει, μετά από έξι χρόνια που ασχολήθηκε με το μποξ, όταν θέλησε να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη, όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Δικαιολογημένα, κατά τον ίδιο, λόγω της άσχημης συμπεριφοράς του. Όμως, δεν είχε πιάσει ακόμη τελείως πάτο. Όταν έχασε το σπίτι του, η γυναίκα του τον εγκατέλειψε και για να ζήσει αναγκάστηκε να πρωταγωνιστήσει σε πάμφθηνες και εξευτελιστικές παραγωγές. «Ήμουν ένα αξιοθρήνητο ζώο και το μόνο που με απέτρεψε να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα ήταν το γεγονός ότι είμαι καθολικός», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε συνέντευξή του.

Στη συνέχεια ξεκίνησε την ψυχοθεραπεία, αλλά μέχρι και σήμερα αρνείται το γεγονός ότι ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ και την ηρωίνη. Αποδίδει αυτά τα δημοσιεύματα σε κακόβουλους του Χόλιγουντ, ενώ έχει δηλώσει πολλές φορές πως έχασε στην οικογένειά του πολλά αγαπημένα του πρόσωπα από τον αλκοολισμό και δεν θα ήθελε και αυτός να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Ο Μίκι δεν έχει πρόβλημα να παραδεχθεί πως αν και εγκατέλειψε οριστικά τα ρινγκ, η πυγμαχία αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγάλη αγάπη της ζωής του. Αποχώρησε όταν οι γιατροί του επισήμαναν πως θα χάσει οριστικά τη μνήμη του, ενώ για πάρα πολλά χρόνια δεν μπορούσε να πάει να παρακολουθήσει αγώνα μποξ.

Μια ζωή σαν παραμύθι
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, το πραγματικό όνομα του Μίκι είναι Φίλιπ Αντρέ Ρουκ τζούνιορ και είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας καθολικών με καταγωγή από τη Σκοτία και την Ιρλανδία. Με χωρισμένους γονείς, ο Μίκι είχε πρότυπο τον πατέρα του, ο οποίος είχε γραφείο τελετών και μανία με το body building. Έτσι, σε πολύ μικρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με το μποξ, ενώ στα 19 του βρέθηκε στην πετυχημένη σχολή υποκριτικής του Λι Στράσμπεργκ στη Νέα Υόρκη. Τότε έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά, όχι όμως με τον καλύτερο τρόπο και συμμετείχε σε 78 οντισιόν για να εξασφαλίσει τους πρώτους του ρόλους. Οι πρώτοι ασήμαντοι ρόλοι του έγιναν στο «1941» (1979) του Σπίλμπεργκ και στην «Πύλη της Δύσης» του Τσιμίνο. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως ένας σκληρός τύπος με επιθετική συμπεριφορά και βρόμικη γοητεία.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε δίπλα στην Κιμ Μπάσιντζερ, στην πασίγνωστη ταινία ερωτισμού από τον Άντριαν Λάιαν «9 1/2 εβδομάδες». Ταινία ερωτισμού και η «Άγρια ορχιδέα» με συμπρωταγωνίστριά του την Κάρε Ότις. Εξαιρετική η ερμηνεία του στο «Μπαρφλάι», δίπλα στην Ντάναγουεϊ, ενώ θα συζητηθεί πολύ όταν υπό τις οδηγίες του Άλαν Πάρκερ έγινε «Δαιμονισμένος άγγελος».

Όσο για καλλιτεχνικούς ρόλους, ήταν πολύ καλός στον «Αταίριαστο» του Κόπολα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ιδιόρρυθμος, σκληρός, βίαιος, διαφορετικός. Ο ίδιος μίλησε πρόσφατα για τις κορυφαίες συνεργασίες που είχε. «Έτυχε να βρεθούν στο δρόμο μου δύο άνθρωποι στους οποίους χρωστάω τα πάντα. Ο ένας ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, που μου ανέθεσε να παίξω τον Μοτορσάικλ Μπόι στον Αταίριαστο. Ο άλλος ήταν ο Μάικλ Τσιμίνο, με τον οποίο δουλέψαμε στην Πύλη της Δύσης και στη Χρονιά του δράκου».

Πολυτάραχη ήταν πάντα και η προσωπική του ζωή. Έχει συνδεθεί ερωτικά με πανέμορφες γυναίκες, όπως η Κιμ Μπάσιντζερ, η Ντιάνα Κάουφμαν, η ηθοποιός και μοντέλο Τέρι Φάρελ, αλλά και η Ουκρανή σούπερ μόντελ Σάσα Βόλκοβα. Στο ενεργητικό του έχει δύο γάμους. Ένα με την Ντέμπρα Φερ, με την οποία παντρεύτηκε το 1981 και χώρισε το 1989, και τον πολυζητημένο δεύτερο με την Κάρε Ότις, που είχε προκαλέσει για την αληθινή ερωτική σκηνή τους στην «Άγρια ορχιδέα» και έληξε με άσχημο τρόπο το 1994, με την ηθοποιό να τον κατηγορεί ότι την κακοποιούσε σωματικά.

Τη διθυραμβική επιστροφή του τη χρωστάει σε έναν και μόνο άνθρωπο. Πρόκειται για τον καταξιωμένο Ντάρεν Αρανόφσκι, που πίστεψε στο ταλέντο του και στην ταινία «Τhe Wrestler» του έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν ενός κουρασμένου και ξεπεσμένου παλαιστή του κατς που βιώνει την καθημερινότητα με παρακμιακό τρόπο. Σε αυτόν άλλωστε αφιέρωσε και τη Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για την εξαιρετική ερμηνεία του στην απονομή που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στο Λος Άντζελες.