Τα πάντα για το ψάρι

27.04.2010
Οι Έλληνες ως κατεξοχήν ναυτικός λαός έχουμε μακρά παράδοση στο ψάρεμα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά γενικότερα είχαν ιδιαίτερη θέση στα πλούσια συμπόσια των προγόνων μας.

Οι Έλληνες ως κατεξοχήν ναυτικός λαός έχουμε μακρά παράδοση στο ψάρεμα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά γενικότερα είχαν ιδιαίτερη θέση στα πλούσια συμπόσια των προγόνων μας. Αλλά και μέχρι σήμερα αποτελούν «κλασική αξία» στη μεσογειακή διατροφή. Βρίσκονται στο μέσο της μεσογειακής πυραμίδας και συστήνεται να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση, κατά προτίμηση 1-3 φορές. Η νοστιμιά του ψαριού εξαρτάται από τον τόπο που ζει, την τροφή που τρώει και κυρίως την εποχή του ψαρεύεται. Η κατάλληλη εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξή του έχει ολοκληρωθεί. Αυτή την εποχή πρωταγωνιστούν: παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, συναγρίδα, πέρκα, χάννος, σκορπίνα, γοβιός, στήρα, σφυρίδα, ροφός και χέλι.

Διατροφική αξία
Περιέχουν αρκετά μέταλλα και βιταμίνες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών βιολογικής σημασίας.

Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη, βιταμίνες, όπως Α, Β, Ε, D και Κ, ασβέστιο, νάτριο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ιώδιο.

Πού κάνουν καλό

Βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης και τη συγκέντρωση, τα λίπη τους είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά ως ω-3, τα οποία προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν αρκετές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, τον καρκίνο του μαστού ή του προστάτη.

Τα ω-3 έχουν σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, εμποδίζουν την εμφάνιση αρρυθμιών και της αθηροσκλήρωσης και παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες οι οποίες σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπιδίων.

Τα ω-3 είναι απαραίτητα σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης, καθώς τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, αυξάνουν τη συγκέντρωση και την ψυχοκινητική εξέλιξη, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και οξύνουν τα αντανακλαστικά.

Τι πρέπει να ξέρω

Για να βεβαιωθείτε ότι τα ψάρια είναι φρέσκα, θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως:

  • Τα μάτια να είναι λαμπερά και τα βράγχια να έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ.
  • Να είναι υγρά και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά.
  • Να είναι σκληρά και άκαμπτα. Αν πιέσετε το ψάρι με το δάχτυλο, να μη μένει σημάδι και το κρέας του να είναι τόσο ελαστικό, που να επανέρχεται γρήγορα.
  • Το φρέσκο ψάρι που μόλις έχει αλιευθεί είναι εντελώς άοσμο και το κόκαλό του είναι λευκό και αποσπάται εύκολα η σάρκα του.
  • Αν θέλετε να διατηρήσετε τα φρέσκα ψάρια στο ψυγείο, πρέπει να ξέρετε ότι η καταλληλότερη θερμοκρασία είναι στους 0° C.
  • Τέλος, το κατεψυγμένο ψάρι είναι σαφώς προτιμότερο από ένα μπαγιάτικο, με την προϋπόθεση βέβαια να έχει καταψυχθεί σωστά και να μην έχει αποψυχθεί μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.