Στα πρωινά δεν μπορείς να μαγειρέψεις σωστά

06.04.2010
Παραδοσιακή μαγειρίτσα αλλά και μια ανοιξιάτικη χορτόσουπα για αποτοξίνωση από το κρέας, μας προτείνει η Βέφα Αλεξιάδου.

Παραδοσιακή μαγειρίτσα αλλά και μια ανοιξιάτικη χορτόσουπα για αποτοξίνωση από το κρέας, μας προτείνει η Βέφα Αλεξιάδου. Μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε μια ελαφριά διατροφή και όχι δίαιτα, γιατί μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να μας επιβαρύνει με διπλά και τριπλά κιλά. Υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι η μητέρα της μεσογειακής διατροφής και πως τα τελευταία χρόνια δεν προσέχουμε τη διατροφή μας, αφού καθημερινά στο τραπέζι μας έχει γίνει απαραίτητο το κρέας. Γι’ αυτό και τονίζει πως η Σαρακοστή είναι μια καλή περίοδος, καθώς έχουμε τόσα πολλά λαδερά που είναι κύρια πιάτα και μας προσφέρουν όλες τις βιταμίνες, ενώ παράλληλα μας χορταίνουν.

Οσο για τη δική της... νηστεία από την τηλεόραση, μας απαντάει: «Μου λείπει η τηλεόραση, είναι φυσικό καθώς αγαπάω αυτό που κάνω και θέλω να γυρίσω. Θα ήθελα πολύ να κάνω μια εκπομπή σαν του Παρλιάρου, να μην είναι ζωντανή και καθημερινή, για να υπάρχει χρόνος να είναι οι συνταγές σωστές. Μια εκπομπή που θα υπάρχει η άνεση να μιλήσεις και να μπορέσεις να δώσεις αυτά που θέλεις με λεπτομέρειες, για να έχει αποτέλεσμα αυτό που κάνεις, να είναι μια ολοκληρωμένη εκπομπή. Το να μαγειρεύεις σε ένα τρίωρο πρόγραμμα που δεν υπάρχει χρόνος και που ο ένας θα ανακατεύει με την κουτάλα και ο άλλος θα ζυμώνει, δεν θα δείξεις τη σωστή συνταγή και ο κόσμος δεν θα πάρει αυτό που θες, αυτό δεν είναι εκπομπή μαγειρικής. Οχι, βέβαια, πως δεν θα πάρεις κάτι από όλο αυτό». Η κυρία Βέφα μπορεί να απέχει από την τι-βι, κατάφερε όμως να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, ένα βιβλίο με 600 απλές συνταγές με φρέσκα και υγιεινά προϊόντα, που καθιστούν την Ελλάδα μητέρα της μεσογειακής διατροφής.

Μαγειρίτσα
Μερίδες 12
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30’
Χρόνος μαγειρέματος 40’

Υλικά

  • 1/2 κιλού εντεράκια, λίγο ξίδι
  • 1 συκωταριά αρνίσια (1 κιλό περίπου)
  • 3 λίτρα νερό ή ζωμό κρέατος
  • 1/2 κούπας βούτυρο ή λάδι
  • 16 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κούπας ρύζι Καρολίνα
  • 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Πλύντε τα έντερα και γυρίστε το μέσα έξω, με τη βοήθεια μίας μικρής ξύλινης σούβλας. Πλύντε τα πάλι καλά.

Βάλτε τα σε μπολ με λίγο ξίδι κι αφήστε τα να σταθούν 10’.

Ξεπλύντε και ζεματίστε τα 3’-4’. Στραγγίστε και ψιλοκόψτε τα.

Αχνίστε τη συκωταριά και ψιλοκόψτε την.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το νερό, να βράσει.

Ρίξτε το βούτυρο, τη συκωταριά, τα εντεράκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και βράστε τα 20’ περίπου.

Ρίξτε το ρύζι και βράστε το, να μαλακώσει, 20’ περίπου.

Ετοιμάστε το αβγολέμονο κι αβγοκόψτε τη σούπα όπως στη συνταγή «γιουβαρλάκια αυγολέμονο».

Μπορείτε, αν θέλετε, να σοτάρετε τη συκωταριά και τα κρεμμυδάκια στο βούτυρο, πριν τα ρίξετε στον ζωμό. Ετσι όμως η σούπα γίνεται πιο βαριά.

Σερβίρετέ τη ζεστή. Εναλλακτικά, φτιάξτε τη μαγειρίτσα μόνο με συκωτάκια.

Ανοιξιάτικη χορτόσουπα
Μερίδες 4
Χρόνος προετοιμασίας 30’
Χρόνος μαγειρέματος 45’

Υλικά

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1/3 κούπας λάδι
  • 300 γρ. λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες πατάτες, σε κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια καρότα, σε κύβους
  • 1 πράσο, το άσπρο μέρος, σε κομματάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φετάκια
  • 1 μικρό βολβό φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 κούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια σέλινο
  • 2 μέτριες ντομάτες, τριμμένες ή 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάλτε σε κατσαρόλα τον ζωμό ή το νερό, το λάδι, αλάτι και πιπέρι σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάστε και σιγοβράστε 45’ περίπου, να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει ελαφρά η σούπα. Σερβίρετέ την ζεστή σε βαθιά πιάτα. Πασπαλίστε την με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδέψτε την με κρουτόν, μπουκίτσες ψωμιού φρυγανισμένες σε λάδι. Αν δεν βάλετε τις ντομάτες, ρίξτε στη σούπα 1/4 κούπας χυμό λεμονιού, όταν την κατεβάσετε από τη φωτιά.

Ντορέλλα Μπαμπαλού