Η παλαιομοδίτικη απόλαυση του τεΐου μετ’ αποστάγματος εμπνέει τους σύγχρονους μπάρμαν για τη δημιουργία αφυπνιστικών κοκτέιλ.
H τελετουργία του τσαγιού αποτελεί για την Ανατολή μια πνευματική διαδικασία που στοχεύει στον εξαγνισμό της καθημερινότητας. Για τη Δύση, πάλι, είναι μια ευκαιρία για συνάντηση σε μια ατμόσφαιρα εκλεπτυσμένη. Η συνύπαρξη του ροφήματος με το αλκοόλ δεν συνηθίζεται, εκτός ίσως από κάποιο εκλεκτό λικέρ στην Ιταλία, την Αυστρία ή τη Βαυαρία. Παρ’ όλα αυτά, η ανάμειξη ζεστού τσαγιού με αλκοόλ αποτελεί μια μυστική συνταγή που γνωρίζουν -εδώ και αιώνες- όλες οι γιαγιάδες του κόσμου και τη συνηθίζουν τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. Η ιδέα της δημιουργίας κοκτέιλ με ανάμειξη τσαγιού, αλκοόλ και φρούτων θεωρήθηκε καινοτομία τη δεκαετία του ’90 και έκανε διάσημα τα λονδρέζικα μπαρ. Το μυστικό βρισκόταν στην αρμονική ισορροπία premium spirits και εκλεκτών ποικιλιών τσαγιού. Ο μπάρμαν έβαζε το τσάι σε αλκοόλ -συνήθως σε τζιν ή βότκα- για 16 έως 20 ώρες. Επειτα, τοποθετούσε το μείγμα στο ψυγείο. Τη στιγμή που θα σερβιριζόταν το κοκτέιλ, χρησιμοποιούσε ως «καμβά» το μείγμα, προσθέτοντάς του διάφορα υλικά. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη φαντασία, την αλχημιστική αίσθηση του δημιουργού, μα πάνω απ’ όλα από την καλή διάθεση των συνδαιτυμόνων.B. KAPAΓIANNH
TIME FOR TEA COCKTAILS
HOT ISLA TEA
- 1 φακελάκι oolong ή gunpowder tea
- ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
- 1 μέρος Lagavulin
Βυθίζουμε το τσάι στο ζεστό νερό και το αφήνουμε μισό λεπτό. Αναμειγνύουμε με το Lagavulin και σερβίρουμε.
HOT CRANBERRY ORANGE TEA
- 1 φακελάκι Tetley Cranberry Herbal Tea
- ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
- 1 μέρος Cointreau
- 2-3 φέτες πορτοκάλι
Αναμειγνύουμε το ζεστό νερό με το τσάι για μισό λεπτό και έπειτα προσθέτουμε το Cointreau. Γαρνίρουμε με τις φέτες πορτοκάλι και σερβίρουμε.
ICE ANGEL FACE TEA
- 1 φακελάκι Εarl Grey tea
- ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
- 1 μέρος τζιν Tanqueray No Τen
- 1 μέρος Αpricot brandy
- 2-3 φέτες λεμόνι
Αφήνουμε το φακελάκι με το τσάι στο ζεστό νερό για 1 λεπτό. Αναμειγνύουμε τα υλικά με πάγο και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι και σερβίρουμε.