Χταπόδι οχταπλόκαμο κι οχταπλοκαμοχτάποδο. Αυτό είναι ένας γλωσσοδέτης που κινδυνεύει να χαθεί και είπα να σας τον θυμίσω ίσως και να σας τον γνωρίσω.
Τώρα σε ό,τι αφορά το χταπόδι εκτός από νόστιμο είναι και ένα από τα πιο ευφυή πλάσματα του ζωικού βασιλείου.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη στον πλανήτη, αλλά εμείς ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε τουλάχιστον τα δύο βασικά, αυτό του κανονικού χταποδιού είτε έχει μακριά και λεπτά είτε κοντά και χοντρά πλοκάμια έχει δυο σειρές βεντούζες σε κάθε πλοκάμι.
Αντίθετα οι μοσχίτες έχουν μόνο μια σειρά.
Μια συμβουλή, αν σε κάποιους δεν αρέσει το τηγάνι ας βράσουν το χταπόδι με ελάχιστο νερό και ξίδι για μισή ώρα (ανάλογα με το μέγεθός του). Οσο για τη φάβα που τρώνε πάρα πολύ στην Μυτιλήνη είναι από αρακά αποξηραμένο, όσο για την... παντρειά της σας λέω τούτο μόνο:
Η μαγειρική είναι κάτι που εξελίσσεται συνεχώς και καλά κάνει.
Αρκεί να μην προσπαθούμε να... παντρέψουμε αταίριαστα πράγματα!!!
Χταπόδι στιφάδο
Υλικά
- Eνα χταπόδι δύο κιλά περίπου
- Αλεύρι, ελαιόλαδο
- Ντομάτες, μαϊντανός, κρεμμύδι, σκόρδο και ελαιόλαδο
- Κρεμμύδια στιφάδου, φύλλα δάφνης, κουκούτσια μπαχάρι, πράσινες και μαύρες ελιές
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, βράζοντας τις τριμμένες ντομάτες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό, η δόση είναι περίπου δύο κούπες.
Κόβουμε τα πλοκάμια, αλευρώνουμε ένα ένα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το χταπόδι στη σάλτσα να βράσει καλά, για μισή ώρα περίπου, ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε.