ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ξίδι λευκό
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. σούπας μπαχάρι ολόκληρο
- 1 κουτ. σούπας κόλιαντρο ολόκληρο
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κιλά παντζάρια
- 4 φιλέτα κολιό καπνιστό (ή ρέγγα)
- 3 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 μήλο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι, το μπαχάρι, το κόλιαντρο, τη δάφνη, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις κρυώσουν, τα τοποθετούμε στο μείγμα του ξιδιού, τα μεταφέρουμε όλα μαζί σε πλαστικό μπολ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να μαριναριστούν για 3 ημέρες. Την ημέρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα, κόβουμε τα παντζάρια σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τον κολιό, τις πατάτες, το μήλο, λίγο από το υγρό στο οποίο μαρινάραμε τα παντζάρια, αρκετό πιπέρι και δυόσμο και σερβίρουμε.