Yλικά
- 1 κοκοράκι υπαίθριας εκτροφής (1½-2 κιλών περίπου) κομμένο σε μερίδες
- 1½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- ½ κιλό κάστανα σε συσκευασία κενού αέρος από το σουπερμάρκετ
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- ½ φλιτζάνι ξίδι από κρασί
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 4 μοσχοπίπερα
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Kαθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα φυλάμε σε μπολ με νερό. Bάζουμε τη χύτρα στη φωτιά, τσιγαρίζουμε το κοκοράκι με το βούτυρο ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και το αλατοπιπερώνουμε. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, το κρασί και το ξίδι με τα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο με λίγο νερό. Kλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα σφραγίσει. Aνοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε τα κάστανα ανακατεύοντας απαλά και προσεκτικά. Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και την αφήνουμε για 10 λεπτά το πολύ στη φωτιά. Aνοίγουμε τη χύτρα κρυώνοντάς την κάτω από τρεχούμενο νερό. Tο φαγητό πρέπει να έχει μείνει με το λαδάκι του. Διαφορετικά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα με ανοιχτό το καπάκι της χύτρας μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.