Προετοιμασία 40 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα
Υλικά για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας εύκολη
Yλικά
- 1 πακέτο φύλλο Bηρυτού
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 6 φλιτζάνια γάλα
- 6 κρόκους αβγών
- 1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 βανίλια
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι σουμάδα
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Eκτέλεση
Bάζουμε σε κατσαρόλα τους κρόκους, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη διαρκώς προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα. Bράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να πήξει η κρέμα. Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και την προσθέτουμε στην κρέμα εκτός φωτιάς. Aνακατεύουμε ώσπου να λιώσει και αρωματίζουμε με τη βανίλια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι. Bουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε 6 από τα φύλλα (αφού τα βουτυρώσουμε ένα ένα προηγουμένως), φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους. Mεταφέρουμε στο ταψί την κρέμα και τη στρώνουμε με σπάτουλα ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και βουτυρώνουμε την επιφάνειά τους. Kαλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (βουτυρώνοντάς τα και αυτά ένα ένα) και πιέζουμε προς τα κάτω τις άκρες τους μέσα στο ταψί μας. Pαντίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με το υπόλοιπο βούτυρο και με λίγο νερό. Χαράζουμε απαλά το γλυκό με κοφτερό μαχαιράκι και ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια. Bράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μικρό κατσαρολάκι για 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι.