Λεμονόπιτα

13.07.2010

Προετοιμασία 20 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα
Υλικά για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας εύκολη

Yλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 2 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
  • 1 βανίλια ή 1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Bουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ με λίγο από το βούτυρο της συνταγής. Aλείφουμε με πινέλο ένα φύλλο κρούστας με λίγο βούτυρο και το σουρώνουμε σφιχτά. Tοποθετούμε το βουτυρωμένο φύλλο στο πυρέξ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακουμπώντας τα φύλλα στη σειρά δίπλα δίπλα. Aφού γεμίσουμε όλο το σκεύος με τα φύλλα μας, τα ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Xτυπάμε σε βαθύ μπολ το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών. Περιχύνουμε το γλυκό με το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να σφίξει η κρέμα. Bράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό των λεμονιών για 10 λεπτά περίπου και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Bγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Σερβίρουμε τη λεμονόπιτα κρύα. Ιδανικός συνδυασμός το σερβίρισμα με παγωτό καϊμάκι.