Κλασικό παγωτό βανίλια (χωρίς παγωτομηχανή)

17.08.2011

Υλικά

  • 3 κρόκοι αβγών
  • 300 γραμμ. γάλα με 1,5% λιπαρά
  • 300 γραμμ. κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι βανίλια ή 1 βανίλια

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα με το κλωναράκι βανίλιας κάθετα χαραγμένο ή με τη βανίλια.

2. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτετε λίγο από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι τους 84-85° C.

3. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα σ’ ένα άλλο, κρύο σκεύος. Αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Αφαιρείτε το κλωναράκι βανίλιας.

4. Αδειάζετε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο και το τοποθετείτε στην κατάψυξη. Ανακατεύετε ανά μισή ώρα επαναλαμβάνοντας τουλάχιστον 5 φορές.

Παραλλαγή: Το συγκεκριμένο παγωτό γίνεται πολύ εύκολα με γεύση σοκολάτας ή μόκας. Στην πρώτη περίπτωση προσθέτετε στο γάλα 2 κουταλιές της σούπας κακάο και στη δεύτερη 1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ.