Μπριάμ

04.07.2011

Μερίδες 6

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30’
Χρόνος ψησίματος: 40’

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1/2 κιλό κολοκύθια
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 2 μεγάλα καρότα (προαιρετικά)
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 πιπεριές Φλώρινας
  • 1/4 κούπας λάδι και έξτρα για το τηγάνισμα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε φετάκια
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Πλύντε και κόψτε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε χοντρά κομμάτια. Αλατίστε κι αφήστε τα σε τρυπητό, χωριστά, 1 ώρα.Ξεπλύνετέ τα, στίψτε τα να φύγει η περίσσεια του νερού και τηγανίστε τα ελαφρά σε λάδι. Κατ’ άλλον τρόπο, αλείψτε τα κομμάτια με λάδι, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι και ψήστε τα στο γκριλ. Ετσι το φαγητό γίνεται ελαφρύτερο.

2. Καθαρίστε τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Τηγανίστε ελαφρά τις πατάτες και τα καρότα και ψήστε τις πιπεριές.

3. Ζεστάνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, να μαραθούν. Ρίξτε τις ντομάτες και βράστε 10΄. Ρίξτε κι ανακατέψτε τον μαϊντανό και κατεβάστε τη σάλτσα από τη φωτιά.

4. Βάλτε τα διάφορα λαχανικά σε γιουβέτσι ή πυράντοχο σκεύος με διάμετρο 35 εκ., περιχύστε με τη σάλτσα κι ανακατέψτε τα ελαφρά. Σκεπάστε και ψήστε το μπριάμι στους 1800C, 30’ περίπου. Αφαιρέστε το κάλυμμα και ψήστε το 10’ ακόμη. Ζεστό ή κρύο είναι το ίδιο νόστιμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ