Γλυκό κουταλιού καρπούζι

06.07.2010

Υλικά

  • Φλούδες από ένα μεγάλο καρπούζι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2-3 κουτ. σούπας μέλι ή γλυκόζη
  • 2 βανίλιες
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • 5 ποτήρια νερό
  • Λίγη μαστίχα Χίου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τις φλούδες του καρπουζιού από το πράσινο μέρος, ώστε να πάρετε μόνο το λευκό (θα πρέπει να είναι περίπου 1 κιλό), και το κόβετε σε μπαστουνάκια.

2. Βάζετε τα κομματάκια του καρπουζιού σε κατσαρόλα, ρίχνετε όσο νερό χρειαστεί για να τα σκεπάζει και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου.

3. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε σε κρύο νερό. Τα αφήνετε για μισή ώρα. Τα ξανασουρώνετε, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε γα 2 ώρες περίπου.

4. Στη συνέχεια βάζετε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με τα 5 ποτήρια νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας διαρκώς στην αρχή, για να λιώσει η ζάχαρη καλά.

5. Ρίχνετε το καρπούζι και τα αφήνετε όλα μαζί να σιγοβράσουν για μισή ώρα περίπου με σκεπασμένο καπάκι.

6. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κρυώσει καλά. Τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες.

7. Την επόμενη μέρα ρίχνετε στην κατσαρόλα το μέλι ή τη γλυκόζη, τις βανίλιες, τη μαστίχα (προαιρετικά), το χυμό λεμονιού και τα βράζετε πάλι όλα μαζί για μισή ώρα. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.