Τέλεια τάρτα λεμονιού αλά Pandespani

15.07.2010
Η συνταγή για την τέλεια τάρτα λεμονιού έφτασε στα χέρια μας. Διάβασε παρακάτω πώς θα κάνεις του υπόλοιπους να γλύφουν τα δάχτυλα τους!

Την συνταγή εδώ υπογράφει ο Aion και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Την είχε στείλει προ καιρού με e-mail και οδηγίες για ψήσιμο σε ...επαγγελματικό φούρνο - σημαντική λεπτομέρεια που για κάποιο ανεξήγητο λόγο πρόσεξα όταν είχα ήδη πασαλειφτεί με τη ζύμη! Οπότε, η πρώτη παρασκευή της τάρτας λεμονιού ήταν μάλλον περιπετειώδης στο συντονισμό των θερμοκρασιών και εφευρετική σε επίπεδο χρησμών Πυθίας! Το αποτέλεσμα εξίσου μυστηριωδώς και σχεδόν τυχαία (ναι, αλήθεια λέω) εστέφθη με επιτυχία. Η τάρτα ψημένη ήταν πολύ νόστιμη, αποζημιώνοντας με το άρωμα και την γεύση της, η οποία είναι και δεν είναι γλυκιά λόγω του λεμονιού και του μοσχολέμονου, άλλως λάιμ. "Μπορείς να φας λεμόνι και να μην ξινίσεις τα΄μούτρα σου;" αναρωτιέται στα καταλανικά (Si menges una llimona sense fer ganyotes) ο Ισπανός Σέρζι Πάμιες στον τίτλο του λεμονοβιβλίου του (εκδόσεις Πάπυρος-Letras). Η απάντηση είναι "ναι", εν προκειμένω. Έφαγα μόνη μου πάνω από την μισή τάρτα για επιδόρπιο και πρωινό και ...φυσικά απέτυχα στις διαπραγματεύσεις με τη ζυγαριά, που σε συνδυασμό με το γνωστό κοκκινιστό, τον πουρέ και κόκκινο κρασί μου πέταξε προκλητικά στο καντράν της τα ολοστρόγγυλα κιλά 48!
Το θέμα (των θερμοκρασιών, για τη ζυγαριά...κιχ) συζητήθηκε e-mailικά, ως προς τα τεχνικά, με τον Aion(-τα) - με "τρώει" αυτή η αιτιατική παραφωνία-, ο οποίος άρχισε να μαγειρεύει από τα εννέα του χρόνια και είναι σήμερα επαΐων της κουζίνας, εκπαιδευμένος στα εστιατορικά και το hotel management με degree και εμπειρία μεταξύ άλλων στις κουζίνες των Hilton, Lycabetous, Life Gallery, Poseidon Resort Loutraki, Park Hotel Athens, και Grand Resort Lagonissi.
Την ξανάκανα λοιπόν την τάρτα λεμονιού ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα και πέτυχε, άρα σας την μεταφέρω μετά χαράς.

Προετοιμασία: Η ζύμη μπορεί να ετοιμαστεί πολύ νωρίτερα ή και την προηγουμένη και να μπει στο ψυγείο. Αφήστε την λίγο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, σ’ αυτή την περίπτωση. Το καλύτερο είναι η τάρτα να ψηθεί την ίδια μέρα που θα σερβιριστεί (2-3 ώρες πριν). Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας είναι μια περίπου ώρα.
Η κρέμα λεμονιού στην συνταγή είναι (κατ’ εμέ) τέλεια, (γιατί) δεν είναι σούπερ γλυκιά. Αν δεν είστε αυτής της γευστικής άποψης, θα πρέπει να αυξήσετε την ζάχαρη στα 100 γρ.
Σημείωση: Kρατήστε την συνταγή της ζύμης που είναι χρήσιμη και για άλλες τάρτες.

Υλικά (για 1 τάρτα 28 εκ. ή 7-8 μικρές σε φορμάκια διαμ. 8 εκ περίπου)
250 γρ. αλεύρι
75 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο μαλακό
1 αβγό
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1-2 κ.σ. νερό
25 γρ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα
για την κρέμα λεμονιού
2 αβγά
70 γρ. ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι και μισό λάιμ
100 ml κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
ξύσμα από το λεμόνι
για το ψήσιμο
φασόλια ξερά ή ρύζι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη βάση: Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, την άχνη, το αλάτι και την βανίλια. Προσθέτετε το μαλακό βούτυρο και δουλεύετε το μίγμα με το χέρι ώσπου να έχετε μια ζύμη που τρίβεται. Ρίχνετε το αβγό και 1- 2 κουταλιές νερό και ζυμώνετε γρήγορα μέχρι η ζύμη να είναι ομοιογενής. Tην κάνετε μια μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την βάζετε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Την βγάζετε και την αφήνετε 10-15 λεπτά να έρθει πάλι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημείωση: O Aion επισημαίνει ότι αυτό είναι και το μυστικό. Η ζύμη μετά την ξεκούραση της στο ψυγείο, πρέπει να ξαναμαλακώσει, πράγμα που επηρεάζει και το αποτέλεσμα του ψησίματος.

Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με την ζύμη ένα φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών και 2-3 εκ. μεγαλύτερο σε επιφάνεια από την φόρμα και το απλώνετε με προσοχή στην αλειμμένη με βούτυρο βάση για τάρτα. Με μαχαιράκι κόβετε σε ευθεία τα τελειώματα των τοιχωμάτων. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο, το τοποθετείτε στην επιφάνεια της ζύμης και το σκεπάζετε με φασόλια ή ρύζι.

Ψήνετε την βάση στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρείτε το χαρτί και τα φασόλια (ή ρύζι), ψήνετε άλλα 10 λεπτά, μόλις να ροδίσει και την βγάζετε. Κατεβάζετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την κρέμα λεμονιού: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε πολύ καλά με blender χειρός για 10 λεπτά μέχρι να έχετε ένα κίτρινο υγρό. Με κουτάλι αφαιρείτε όλο τον αφρό που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε.
Αδειάζετε την κρέμα στην τάρτα και ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου, στους 160 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει το μπισκότο και η κρέμα να πήξει και να γυαλίσει (ο σωστός χρόνος να την βγάλετε είναι λίγο μετά το σημείο που αρχίζει να βράζει, γιατί συνεχίζει να πήζει καθώς κρυώνει).

Σερβίρισμα: Aφήνετε την τάρτα λίγο να κρυώσει και την βγάζετε από την φόρμα. Η πρόταση του Αion είναι να την σερβίρετε με σιρόπι καραμέλας και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ