Βίδες με γλυκόξινες μελιτζάνες: η Caponata του "νονού" αλά Pandespani

01.07.2010
Η καπονάτα (caponata) προέρχεται από τη χώρα του "νονού" και είναι ανάλογα πολυπρόσωπη.

Η καπονάτα (caponata) προέρχεται από τη χώρα του "νονού" και είναι ανάλογα πολυπρόσωπη. Αποτελεί από μόνη της νοστιμότατη σαλάτα, συνοδεύει τέλεια ψητό κρέας ή ψάρι και δένει απίθανα με ζυμαρικά. O γευστικός συνδυασμός, βέβαια, της μελιτζάνας με την ντομάτα απαντάται σχεδόν σε κάθε κουζίνα της Μεσογείου αλλά η συγκεκριμένη γλυκόξινη άκρως τερψιλαρύγγια εκδοχή ανήκει στη Σικελία (Capunata alla Siciliana). Διάφορες παραλλαγές της βασικής συνταγής ντύνουν την γήινη καπονάτα αρκετά εκκεντρικά, προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά (όπως αγγινάρες, πιπεριές, πατάτες, καρότα ή άγρια σπαράγγια) και κατά περίπτωση ξηρούς καρπούς και σταφίδες που εντείνουν την μελωμένη της γεύση. Στο Παλέρμο της προσθέτουν ολόκληρα μικρά χταποδάκια και κουκουνάρι (Capunata Palermitana) και αν την φάτε σαν ορεκτικό σ’ ένα εστιατόριο για τους ντόπιους όπως το Chin-Chin, που είναι ένας μικρός θησαυρός, θα γλείφετε τα δάκτυλά σας.

Castello di Carini

Η αριστοκράτισσα τοπική συνταγή ωστόσο, έχει τίτλο ευγενείας και κρύβει μια ολόκληρη ιστορία-θρίλερ και θρύλο. Λέγεται Capunata Barunissa di Carini ή Caponata della Baronessa di Carini όπερ η "καπονάτα της βαρώνης του Καρίνι" από το ομώνυμο μεσαιωνικό καστέλο κοντά στο Παλέρμο. Ο μύθος αφηγείται πως η βαρώνη Laura Lanza di Trabia, σύζυγος του Don Vincenzo La Grua - Talamanca, δολοφονήθηκε από τον πατέρα της μαζί με τον εραστή της Ludovico Vernagallo, για λόγους τιμής και χωρίς πολλές διευκρινήσεις πέραν της αναγγελίας του θανάτου. Από τότε λοιπόν, κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, στην επέτειο του θανάτου της λέγεται ότι εμφανίζεται στο κάστρο, στον τοίχο του δωματίου του φόνου, το αποτύπωμα ενός ματωμένου χεριού! Η ιστορία-θρύλος που μιλάει για την ανεκπλήρωτη αγάπη της για τον Vernagallo έγινε ακόμη πιο γνωστή χάρις στο μιούζικαλ που ανέβηκε στο Θέατρο Μassimo, του Παλέρμο. ‘Oσο για την καπονάτα της ευγενούς και αδικοχαμένης βαρώνης, αλοίμονο, επιδεικνύει για του λόγου το αληθές γούστο στον πλούτο των υλικών και δαπανηρή πολυτέλεια (άλλωστε η βαρώνη δεν ζούσε σε εποχή κρίσης) και περιέχει ξιφία, αστακό, μύτες σπαραγγιών, γαρίδες και αυγοτάραχο!

Προετοιμασία: Κάντε την καπονάτα αρκετά πριν, ακόμη καλύτερα την προηγουμένη. Θα είναι πιο νόστιμη. Η συνταγή είναι πιο απλή απ’ ό,τι φαίνεται και ο χρόνος προετοιμασίας είναι περίπου 40 λεπτά.

Υλικά (για 4 άτομα)
3 μεσαίες μελιτζάνες (700γρ.) πλυμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους (2 εκ. περίπου)
30 ml. ελαιόλαδο
3 ντομάτες χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 μεσαίο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
4-5 κομμάτια σέλερι, τα εσωτερικά τρυφερά
2 κ.σ. κάπαρη, πλυμένη και στεγνή
5 ελιές γίγας κομμένες σε ροδέλες ή 1/2 φλ.τσ. πράσινες ελιές χωρίς τα κουκούτσια
5-7 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κύβος ζάχαρη μαύρη (1κ.γ.)
½ φλ. τσ. ξύδι από λευκό κρασί
50 ml λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
φλύδες λεμονιού
1 πακέτο fusili (500 γρ.)

Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Ρίχνετε αλάτι στις μελιτζάνες και τις αφήνετε για 1 ώρα σε σουρωτήρι (αν βιάζεστε min. 30 λεπτά). Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε ελαφρά με χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα υγρά. Tις τηγανίζετε σε καυτό λάδι (180 βαθμούς C), σε δόσεις, 5-7 λεπτά τη φορά, μέχρι να χρυσίσουν.
Σημείωση: Oι ντομάτες αποφλοιώνονται εύκολα αν τις βάλετε για 2 λεπτά σε νερό που βράζει.
Kάνετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το σωτάρετε μέχρι να μαλακώσει (χωρίς να αλλάξει χρώμα). Ρίχνετε το σκόρδο και τις ντομάτες και σοτάρετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη και πιπέρι και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά για άλλα 10 λεπτά.
Ζεματίζετε το σέλερι (στο ίδιο νερό με τις ντομάτες) για 4-5 λεπτά και το κόβετε σε κομμάτια του 1 εκατ. Τα ρίχνετε στη σάλτσα μαζί με την κάπαρη και τις ελιές. Προσθέτετε τις τηγανισμένες μελιτζάνες, ανακατεύετε με προσοχή (ευγενικά, να μην διαλυθούν και γίνουν πολτός) και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε τον μαϊντανό και αφήνετε τη σάλτσα για 30 λεπτά (στην ησυχία της) σε θερμοκρασία δωματίου.
Βράζετε τα μακαρόνια: Βράζετε τα fusili σε μπόλικο αλατισμένο νερό al dente, σύμφωνα με το χρόνο του πακέτου. Τα στραγγίζετε, κρατώντας (πάντα) λίγο (1/2 φλ.) από το νερό που έβρασαν για την περίπτωση που χρειαστεί να προστεθεί (με φειδώ) στη σάλτσα. Ρίχνετε την καπονάτα στα ζυμαρικά και ανακατεύετε.
Σερβίρισμα: Aδειάζετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα σε βαθιά πιατέλα και γαρνίρετε με τις φλούδες λεμονιού.
Τι θα πιείτε: Ένα Malbec-Merlot Rose από την Αργεντινή δένει τέλεια με τις γήινες γεύσεις και τον γλυκόξινο χαρακτήρα.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ