Το φαγητό του Μουντιάλ

06.07.2010
Τι χρειάζεστε; Καλή παρέα και λαχταριστές νοστιμιές, φτιαγμένες από τα χεράκια σας. Βγάλτε κόκκινη κάρτα στα delivery, βάλτε τα δικά σας γκολ στη γεύση...

Λάβετε θέση, αρχίζουν τα ματς! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία, συγκεντρώστε την οικογένεια, προσκαλέστε εκλεκτούς φίλους. Και για να γίνει πιο όμορφη η βραδιά, φροντίστε να υπάρχουν τα ανάλογα φαγητά. Αλλά μην παραγγείλετε πάλι απέξω!

Τι μπορείτε να φτιάξετε;
Ατελείωτη η λίστα! Από πάσης φύσεως μεζεδάκια, καναπεδάκια, μπουκίτσες, σπρινγκ ρολς, μπουρεκάκια, μεξικάνικα τάκος, σαντουιτσάκια, πίτσες, κεφτεδάκια, σουβλάκια και άλλες λιχουδιές που τρώγονται με το χέρι (finger food) μέχρι ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας και η φαντασία σας: μακαρονάδες, μπιφτέκια, κοτόπουλο, μπριζολάκια και θαλασσινούς μεζέδες, ακόμα και πιο πολύπλοκα πιάτα. Λόγω όμως των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών και της μεγάλης διάρκειας των ποδοσφαιρικών αγώνων, βολεύουν περισσότερο όσα διατηρούνται για αρκετή ώρα, χωρίς να αλλοιώνονται η ποιότητα και η γεύση τους.

Καναπεδάκια
Μικρά και λαχταριστά...

Φτιάξτε τα με διάφορα υλικά και ποικιλία γεύσεων, σε ποσότητα ανάλογη των καλεσμένων σας. Για τη βάση χρησιμοποιήστε φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, τις οποίες θα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια με κουπ πατ. Αντί ψωμιού ή επιπλέον αυτού, φτιάξτε καναπεδάκια με κράκερ, φρυγανιές, κρίθινα παξιμαδάκια (ντακάκια), ρυζογκοφρέτες ή ψημένες και κομμένες πιτούλες.

Με αλλαντικά και τυρί: Αλείφετε τα ψωμάκια με άλειμμα τυριού (spread) ή τα καλύπτετε με τυρί τοστ. Προσθέτετε διαφορετικό αλλαντικό σε κάθε ψωμάκι, π.χ. γαλοπούλα, χοιρινό ζαμπόν, ζαμπόν κοτόπουλου, προσιούτο, παριζάκι ή σαλάμι αέρος, και στο κέντρο βάζετε προαιρετικά μία λεπτή ροδέλα αγγουράκι ή τουρσί.

Με μελιτζανοσαλάτα: Αλείφετε τα ψωμάκια με μελιτζανοσαλάτα και προσθέτετε από ένα ντοματάκι στο καθένα.

Με μοτσαρέλα και ντομάτα: Πάνω σε κάθε ψωμάκι βάζετε μοτσαρέλα κομμένη στο ίδιο μέγεθος, προσθέτετε μια ροδέλα ξεφλουδισμένης ντομάτας και στο κέντρο μισή μαύρη ελιά.

Με πάστα ελιάς: Αλείφετε την πάστα ελιάς στα ψωμάκια και πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη. Το αφήνετε ως έχει ή προσθέτετε λιαστή ντομάτα ή μια λεπτή φέτα βραστό αβγό, αλάτι και πιπέρι.

Με τονοσαλάτα: Βάζετε 1-2 κουταλάκια τονοσαλάτα σε κάθε ψωμάκι και από πάνω μια ροδέλα ντομάτας.

Ιδέα! Για γλυκά καναπεδάκια με κρεμώδη τυριά, μέλι και αποξηραμένα φρούτα, πριν κόψετε το ψωμί, φρυγανίστε το και αφήστε το να κρυώσει. Το φρυγανισμένο ψωμί ταιριάζει πολύ και σε αλμυρά καναπεδάκια.

Λουκανικομπουκίτσες
Μπουκιά και απόλαυση...

Υλικά για 20 τεμάχια: 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1/3 ψιλοκομμένο κρεμμύδι 300 γραμμ. ψιλοκομμένα λουκάνικα Φρανκφούρτης 200 γραμμ. ψιλοκομμένα μανιτάρια ?2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός 200 γραμμ. φρέσκο τυρί κρέμα 1 φύλλο σφολιάτας ή φύλλο κρούστας

Οδηγίες: Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανοίγετε το φύλλο σφολιάτας με τον πλάστη, ώστε να γίνει πιο λεπτό. Βάζετε τη γέμιση στο φύλλο και την απλώνετε να πάει παντού. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό και το κόβετε σε περίπου 20 μικρότερα κομμάτια, γύρω στα 2,5 εκ. το καθένα. Βουτυρώνετε ένα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Ιδέα! Με τον ίδιο βασικό τρόπο φτιάχνετε επίσης μπουκίτσες κάθε είδους ή μεγαλύτερες «φλογέρες» με όποια άλλη γέμιση θέλετε, π.χ. με φέτα, ανθότυρο, κίτρινα τυριά, αλλαντικά, κοτόπουλο, λαχανικά και συνδυασμούς αυτών.

Μεζεδάκια
Ετοιμάστε τα λίγο πριν από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή...

Αλλαντικά: Γεμίζετε μια πιατέλα με συνδυασμό αλλαντικών και άλλων υλικών. Για παράδειγμα, προσιούτο με πεπόνι, σαλάμι σε μπαγκέτα, γαλοπούλα με ρωσική σαλάτα, λουκανικάκια τυλιγμένα με μπέικον, καπνιστή μπριζόλα.

Κεφτεδάκια: Με κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό ή κοτόπουλου, απλά ή πικάντικα. Εναλλακτικά, μικροί ψευδοκεφτέδες με πατάτα ή λαχανικά.

Κλαμπ σάντουιτς: Με ψωμί τοστ, κοτόπουλο, μπέικον, μαγιονέζα, βραστά αβγά, φύλλα μαρουλιού, ντομάτα και, προαιρετικά, μαγιονέζα.

Κοτόπουλο: Φτιάχνετε σουβλάκια με μαριναρισμένα κομματάκια από στήθος κοτόπουλου. Τηγανίζετε μπουτάκια, φτερούγες ή κοτομπουκιές παναρισμένες με αλεύρι.

Κριτσίνια: Τυλίγετε στο πάνω μέρος κάθε κριτσινιού μια φέτα προσιούτο και τα σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι. Αν προτιμάτε τα κριτσίνια πιο πικάντικα, τυλίγετε στην άκρη τους από μια λωρίδα ψημένο μπέικον και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί ένταμ.

Λαχανικά: Σερβίρετε διάφορα ωμά λαχανικά κομμένα σε λωρίδες, όπως καρότα και αγγουράκι, σκέτα ή μαζί με κάποιο ντιπ. Εναλλακτικά, κόβετε λαχανικά (ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, φρέσκα μανιτάρια κ.ά.) σε μικρότερα κομμάτια και τα περνάτε εναλλάξ σε καλαμάκια για σουβλάκια.

Μεξικάνικο φαγητό: Μπουρίτος, τάκος και φαχίτας ετοιμάζονται μέσα σε 15-20 λεπτά. Απλώς, προμηθευτείτε το «πακέτο» που περιέχει τις αντίστοιχες πίτες, τα μπαχαρικά και την απαραίτητη σάλτσα και προσθέστε κρέας, λαχανικά, τριμμένο τυρί ή όποιο άλλο υλικό επιθυμείτε. Για τους φανατικούς των τσιπς, φτιάξτε γκουακαμόλε με αβοκάντο και σερβίρετέ το με τσιπς καλαμποκιού.

Μπουρεκάκια: Παίρνετε φύλλα κρούστας, τα κόβετε στα τέσσερα και τα λαδώνετε καλά. Τα γεμίζετε με μίγμα από τυριά, αλλαντικά και λαχανικά, τα οποία έχετε ήδη πολτοποιήσει στο μπλέντερ, τα τυλίγετε σε ρολό και τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο.

Μπρουσκέτες: Κόβετε κατά μήκος μπαγκέτες, τις περιχύνετε με ελαιόλαδο. Βάζετε μοτσαρέλα και ρίγανη ή καπνιστό τυρί με λιαστή ντομάτα και τις ψήνετε στο γκριλ. Εναλλακτικά, κόβετε την μπαγκέτα σε φέτες και τις βάζετε στο φούρνο μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτετε σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι και βασιλικό ή μελιτζάνα και φέτα και ψήνετε για ακόμα 1-2 λεπτά.

Σπρινγκ ρολς λαχανικών
Τρώγονται εν ριπή οφθαλμού...

Υλικά για 20 τεμάχια: Φρέσκο κρεμμυδάκι Κολοκυθάκια Καρότα Κόκκινη πιπεριά (από περίπου 150 γραμμ. έκαστο) Μαϊντανός και άνηθος (από 1/2 ματσάκι) Ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί Αλάτι, πιπέρι 20 ρυζόφυλλα κορν φλάουρ

Οδηγίες: Πλένετε, στεγνώνετε και ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρετε σε ελάχιστο λάδι και τα σβήνετε με κρασί. Στραγγίζετε τα λαχανικά και αλατοπιπερώνετε. Γεμίζετε κάθε ρυζόφυλλο και διπλώνετε σε ρολάκια. Αλευρώνετε με το κορν φλάουρ και τα σοτάρετε σε τηγάνι με λίγο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ιδέα! Τα λεπτά ρυζόφυλλα γίνονται εξαιρετικά με γέμιση τόνου, δυόσμου και κόλιανδρου, καπνιστά τυριά, ντομάτα και αλλαντικά. Επίσης, με ψιλοκομμένο χοιρινό ή κοτόπουλο, λαχανικά και σάλτσα σόγιας, γιαουρτιού ή από σησαμέλαιο. Για να τα φτιάξετε, βυθίστε τα πρώτα σε ζεστό νερό για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν απλώστε τα πάνω σε καθαρή πετσέτα και γεμίστε τα με τα υλικά της προτίμησής σας.

Πιτοδημιουργίες
Οι πίτες για σουβλάκι σάς λύνουν τα χέρια και αρέσουν σε όλους...

Αλμυρή πίτα: Αλείφετε κάθε πίτα με λίγο ελαιόλαδο και τη ψήνετε σε σχάρα ή στο γκριλ. Σερβίρετε με τυρί φέτα ή γκούντα, μαύρες ελιές κομμένες στη μέση, κομμένη ντομάτα και αρκετή ρίγανη.

Πίτα - πίτσα: Αλείφετε κάθε πίτα με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε από πάνω τα υλικά της αρεσκείας σας (τυρί, ζαμπόν, ντομάτα κ.ά.) και ψήνετε στο γκριλ ή στην τοστιέρα για λίγα λεπτά.

Πίτα σουβλάκι: Αφού ψήσετε τις πίτες, τις γεμίζετε με τα υλικά της αρεσκείας σας, τις διπλώνετε και τις τυλίγετε με λαδόκολλα. Για τη γέμιση ψήνετε σουβλάκια χοιρινά, κοτόπουλου, λαχανικών, κεμπάπ και λουκάνικα ή χρησιμοποιήστε κατ’ επιλογή αλλαντικά, τυριά, ωμά λαχανικά, τζατζίκι και σάλτσες γιαουρτιού, μουστάρδας ή μαγιονέζας.

Σκεπαστή πίτα: Βάζετε στις μισές πίτες τυρί ένταμ, φέτες γαλοπούλας, ντομάτα και κρεμμύδι. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες, φτιάχνοντας τρόπον τινά «σάντουιτς». Ψήνετε στο φούρνο ή την τοστιέρα.

Ιδέα! Αντί των κλασικών πιτών ή επιπλέον αυτών, δοκιμάστε μεξικάνικες, αραβικές, κυπριακές ή ποντιακές (περέκ).

Πίτσες στα γρήγορα
Το φαγητό της αντροπαρέας...

Φτιάχνετε πίτσες μεγάλου ή μικρού μεγέθους, με δική σας ζύμη, αγοραστή έτοιμη βάση ή μεγάλου διαμέτρου αραβική πίτα. Βάζετε από πάνω σάλτσα ντομάτας και τα υλικά της αρεσκείας σας, όπως:

Διάφορα τριμμένα κίτρινα πικάντικα τυριά, χοιρινό ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια, πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες και κρεμμύδι τριμμένο.

Κασέρι κομμένο σε φετάκια, μανιτάρια και πιπεριά.

Μοτσαρέλα, μπέικον και τσένταρ.

Ντομάτα κομμένη σε ροδέλες, τυρί φέτα λιωμένο με πιρούνι, μαύρες ελιές και πιπεριά.

Τριμμένο τυρί γκούντα, μανιτάρια, φέτες χοιρινού ζαμπόν και λωρίδες μπέικον.

Τυρί ένταμ σε φέτες, φέτες χοιρινού ζαμπόν ή γαλοπούλας και ψιλοκομμένες μαύρες ελιές.

Τι θα πιούμε;
Οι καλύτερες επιλογές είναι η παγωμένη μπίρα, το δροσερό κρασάκι, το ουζάκι και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, κάποιο light αναψυκτικό. Φυσικά, πρέπει να διατηρείτε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο, πίνοντας νερό, γιατί το φαγητό, το ποτό και η ένταση του αγώνα ανεβάζουν τη θερμοκρασία κατακόρυφα!

Και για το τέλος τι;
Ένα δροσερό καλοκαιρινό γλυκό, κάποιο γιαουρτογλύκισμα, μια-δυο μπάλες παγωτό ή μια παγωμένη φρουτοσαλάτα κλείνουν με τον πλέον γευστικό τρόπο μια όμορφη ποδοσφαιρική βραδιά και αφήνουν τους πάντες ευχαριστημένους, χωρίς νικητές και ηττημένους.

Από την Κυριακή Μαυρίδου