Σουγάνια (ή κρεμμυδοντολμάδες)

25.07.2011

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 300 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ (αφού το πλύνουμε)
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός
  • Άνηθος
  • Αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κατά μήκος, μέχρι το μαχαίρι να φτάσει ως τη μέση. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό (αλατισμένο) και τα αφήνουμε να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά). Σουρώνουμε και παγώνουμε με κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε τις καρδιές τους που θα τις χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα του κρεμμυδιού, γεμίζουμε με τη γέμιση και τα τυλίγουμε, όπως με τους ντολμάδες. Τα στρώνουμε σε σειρές σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 45 λεπτά. Σερβίρονται με λεμόνι ή σκέτα.