Nα σε κεράσουμε ένα λουκουμάκι;

11.03.2013
Λουκουμάκια να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Συνώνυμο της ελληνικής παραδοσιακής φιλοξενίας, το λουκούμι, με τη γλυκιά γεύση και τη μαστιχωτή υφή, συνοδεύει, από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια, τις γευστικές μας αναμνήσεις!

Πώς να αντισταθείς σε τόσες γεύσεις;

Μόνο του, μαζί με τον ελληνικό καφέ ή το λικέρ και απαραίτητα με ένα ποτήρι δροσερό νερό, το λουκουμάκι προκαλεί με τη γλύκα του. Ποιος μπορεί να περιοριστεί σε ένα μόνο, όταν υπάρχουν τόσο πολλές και διαφορετικές γεύσεις που θυμίζουν περιβόλι: τριαντάφυλλο, λεμόνι, μανταρίνι, μαστίχα... Αλλά και είδη με εξωτικές ονομασίες, όπως ραχάτ σεράι ή σουτζούκ λουκούμ με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.

Μπουκίτσες όλο γλύκα

Παράδοση γενεών στην τέχνη των λουκουμιών έχει η Σύρος, με τις θρυλικές μπουκίτσες, αλλά και η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα με τα λουκούμια τεντούρα, η Κομοτηνή, οι Σέρρες με τους ακανέδες και, φυσικά, η Χίος με τα λουκούμια μαστίχας. Στην Ελλάδα το λουκούμι έφτασε από την Πόλη στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ οι Έλληνες τεχνίτες πρόσθεσαν τα δικά τους στοιχεία στην κλασική συνταγή.

Παραλλαγές στο ίδιο μοτίβο

Τα σουτζούκ λουκούμ, σπεσιαλιτέ της Κομοτηνής, έχουν μια περίπλοκη διαδικασία στην ετοιμασία τους: τα καρύδια περνιούνται σε σπάγκο, που στη συνέχεια βουτιέται ξανά και ξανά στο μίγμα που βράζει στο λουκουμοκάζανο, ώσπου να σχηματιστεί ένα είδος λουκάνικου. Όταν κρυώσει, κόβεται σε ροδέλες ή κομμάτια και σερβίρεται.

Το ραχάτ σαράι είναι πιο απλό στην ετοιμασία του και περιέχει μούστο, σουσάμι και ξηρούς καρπούς.

Οι ακανέδες Σερρών είναι μια ακόμα εκδοχή λουκουμιού, που εκτός από τα βασικά συστατικά περιέχουν και βούτυρο, όπου και κρύβεται η ιδιαίτερη νοστιμιά τους, η οποία οφείλεται και στο νερό πηγής στην περιοχή Λαϊλιά, όπου και φτιάχτηκαν για πρώτη φορά.

Και χωρίς λιπαρά

Με ελάχιστες θερμίδες (μόλις 60 η μπουκίτσα) και χωρίς καθόλου λιπαρά, το λουκουμάκι είναι μια πρόκληση. Όπως μας λέει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, το λουκούμι περιέχει ανά 50 γραμμ. προϊόντος:

160,5 θερμίδες (kcals) ? 42,85 γραμμ. υδατάνθρακες ? 0 γραμμ. πρωτεΐνες και 0 γραμμ. λίπος

Δoκιμάσαμε και σας προτείνουμε

Λουκούμια με γεύση Ελλάδας

Από τη ΧΙΟ:
«Άνεμος», με φυσική μαστίχα, τριαντάφυλλο, ούζο.

«Mastiha Shop», με μαστίχα και επικάλυψη σοκολάτας, τριαντάφυλλο κ.α.

Από τη ΣΥΡΟ:
«Λειβαδάρας», με καρύδα, περγαμόντο, τριαντάφυλλο, μαστίχα.

«Κορρές», χειροποίητα.

«Δεναξά», με μέλι και καρύδι, ανθόνερο και μαστίχα, αμύγδαλο και σοκολάτα.

Από την ΠΑΤΡΑ:
«Σκιαδαρέσης», με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μπαχαρικά.

«Τεντούρα Κάστρο Χάχαλης», το πρώτο μαύρο λουκούμι, με εκχύλισμα τεντούρας, κανέλα, γαρίφαλο κ.α.

Από την ΚΡΗΤΗ:
«Γκούντελου», μπουκίτσες.

Από το ΝΑΥΠΛΙΟ:
«Μελόκηπος», ραχάτ με αμύγδαλα, καρύδα, πορτοκάλι, μαστίχα.

Ακανέδες από τις ΣΕΡΡΕΣ:
«Ρούμπου», από τον πρώτο διδάξαντα, βραβευμένοι και εξαιρετικοί.

«Βασάκης», παραδοσιακοί και φτιαγμένοι με μεράκι.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ