Τυπικά υλικά: 2 μέτριες ντομάτες, 1/2 αγγουράκι, 1/2 κρεμμύδι, 1/2 πράσινη πιπεριά, 5 μαύρες ελιές, 1 κουταλιά κάππαρη, αλάτι, 30 γραμμ. τυρί φέτα, ρίγανη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Είναι ένα ιδιαιτέρως υγιεινό γεύμα -κι όχι απλώς «σαλάτα»!- γεμάτο λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, αποδίδει πολλές θερμίδες, που προέρχονται από τα λιπαρά του ελαιολάδου και της φέτας, και έχει αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο. Για να μειώσετε τη θερμιδική επιβάρυνση, χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο και τη φέτα με φειδώ και αποφύγετε τις υπερβολές στα επιπλέον συνοδευτικά, όπως στο ψωμί ή στο αλκοόλ.