Πορτοκάλι

17.06.2010

Υλικά

  • 1 κιλό πορτοκάλια
  • 1 λεμόνι
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Κόβετε τα πορτοκάλια και το λεμόνι, αφού τα πλύνετε πολύ καλά, σε όγδοα και αφαιρείτε με το ψαλίδι τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια. Αυτά που αφαιρείτε τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζετε με ένα μέρος του νερού.

2. Ψιλοκόβετε τα κομμάτια των φρούτων με το μαχαίρι ή το ψαλίδι. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με το υπόλοιπο νερό και αφήνετε να σταθούν 24 ώρες.

3. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Στραγγίζετε μέσα το νερό των κουκουτσιών και δένετε τα κουκούτσια σε ένα τουλουπάνι. Τα βάζετε στην κατσαρόλα με τα πορτοκάλια.

4. Σιγοβράζετε για 40 λεπτά περίπου, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

5. Δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, ώσπου να δέσει, ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει στον πάτο.

6. Κατεβάζετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τον αφρό και το τουλουπάνι με τα κουκούτσια. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα, για να μοιραστούν τα κομματάκια παντού.

7. Βάζετε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Στο ψυγείο διατηρείται για ένα χρόνο.