Κινέζικο φαγητό: 5 συνταγές που ταιριάζουν σε κάθε δίαιτα -χωρίς τύψεις

23.10.2019
Κινέζικο φαγητό: 5 συνταγές που ταιριάζουν σε κάθε δίαιτα -χωρίς τύψεις
Αν είσαι λάτρης του κινέζικου φαγητού και προσέχεις παράλληλα τη διατροφή σου, θα χαρείς πολύ με αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι το κινέζικο φαγητό μπορεί να είναι φανταστικό για το hangover, όχι όμως πάντα τόσο καλό για μια υγιεινή διατροφή.

Eπίσης, δεν είναι και το πιο ιδανικό εάν προσπαθείς να μειώσεις τους υδατάνθρακες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσα πολλά δημοφιλή πιάτα είναι γεμάτα με αμυλούχες τροφές όπως το ρύζι, το ψωμί και τα noodles, υποστηρίζει μιλώντας στο womenshealthmag, η Rebekah Blakely, διαιτολόγος στα site The Vitamin Shoppe και Only Me.

Άι στο καλό, ακόμη και το αγαπημένο μας fortune cookie, είναι υδατάνθρακας, λέμε εμείς!

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις ένα κινέζικο γεύμα χωρίς τύψεις!

Με λίγες κατευθυντήριες γραμμές (όπως η εναλλαγή του ρυζιού ή των ζυμαρικών με λαχανικά στον ατμό, η παραγγελία καθαρής σούπας χωρίς wontons και egg rolls και η αποφυγή λιπαρών και γλυκών σαλτσών), μπορείς να φτιάξεις το ιδανικό κινέζικο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Εδώ είναι πέντε πιάτα κινέζικης κουζίνας που κρατήσόν τους δατάνθρακες... χαμηλά.

Καυτερή και ξινή σούπα

H καυτερή και ξινή σούπα, τυπικά γίνεται με ζωμό, λαχανικά όπως μανιτάρια και κρεμμύδια, αυγά, λάδι, καρυκεύματα και tofu και περιέχει περίπου 10 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι, λέει η Blakely.

Λόγω της ποικιλίας των συστατικών, είναι επίσης γενικά μια επιλογή υψηλής θρεπτικής αξίας.

Επειδή μερικά κινέζικα εστιατόρια μπορούν να προσθέσουν άμυλο αραβοσίτου σε σούπες για να τις κάνουν πιο πηχτές, ζήτησε στη δική σου να μειώσουν περισσότερο το άμυλο καλαμποκιού ώστε να μειωθεί η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λέει η Blakely.

Βοδινό με μπρόκολο

Το βοδινό κρέας και το μπρόκολο είναι ένα κινέζικο κλασικό takeout φαγητό και μια φανταστική επιλογή χαμηλών υδατανθράκων.

Τραγανά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το μπρόκολο και τα κομματάκια του κρέατος, όλα μαγειρεμένα σε σούπα με σάλτσα σόγιας, συνθέτουν ένα απλό και ικανοποιητικό γεύμα.

«Είναι συνήθως ένα χαμηλό σε θερμίδες και σε υδατάνθρακες πιάτο, αρκεί να μην το φορτώνεις με ρύζι και noodles», λέει η Blakely.

Κινέζικο pepper steak

Εάν το μπρόκολο δεν είναι το καλύτερο σου, επίλεξε αυτό το παρόμοιο πιάτο. Το κινέζικο pepper steak περιέχει μια ποικιλία πιπεριών και καρυκευμάτων, λέει η Blakely. Δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι πιάτο με βάση το κρέας και τα λαχανικά, οι υδατάνθρακες παραμένουν χαμηλοί.

Επιπλέον, οι πιπεριές είναι γεμάτες με βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει όλο το σίδερο από το κρέας σου.

Mu Shu χοιρινό τυλιγμένο σε μαρούλι (αντί για πιτάκια)

Το Mu Shu χοιρινό, μαγειρεμένο με μαρούλι και κάσιους σε hoisin, σάλτσα σόγιας, και σκόρδο, είναι βασικά η επιτομή του delish.

Eπίλεξε μαρούλι αντί για το συνηθισμένο wrap από pancake, για να αισθανθείς καλύτερα τη γεύση του κρέατος που είναι στη γέμιση. Και δεδομένου ότι το μαρούλι δεν περιέχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, επίλεξε αυτό το υψηλό σε πρωτεΐνη πιάτο για την keto δίαιτα.

«Παίρνεις λίγη ζάχαρη από τη hoisin σάλτσα, αλλά οι υδατάνθρακες παραμένουν γύρω στα 10 γραμμάρια ανά μερίδα», λέει η Blakely.

Κινέζικη σούπα με αυγά

Δημιουργείται από το χτύπημα των αυγών σε ζωμό και με επικάλυψη από πράσινα κρεμμύδια, λάδι, και καρυκεύματα.

Όπως η καυτερή και ξινή σούπα, αυτό το πιάτο περιέχει συχνά άμυλο αραβοσίτου για να του δώσει μια πιο παχιά υφή, αλλά «αν αποφύγεις να το γεμίσεις με τραγανά wonton strips, αυτό το πιάτο θα έχει περίπου 10 γραμμάρια σε υδατάνθρακες», λέει η Blakely.