Αγγλική η επινόηση του υβριδικού γεύματος κατά κάποιους, λέγεται πως το brunch δημιουργήθηκε στα τέλη του 1800 για τους γλεντζέδες του Σαββατόβραδου που το ξενυχτούσαν στα θέατρα, τα κλαμπ και τις μουσικές σκηνές των βρόμικων δρόμων της πόλης. H κοινωνική ανεκτικότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες στις συνήθειες του φαγητού τουλάχιστον και ξεχείλωσε το ωράριο του τυπικού πρωινού που οι Άγγλοι έπαιρναν νωρίς την Κυριακή λες και το ‘βλεπαν στον ύπνο τους. Αυτό όμως, μπορεί να είναι και ένα εντελώς απλοϊκό συμπέρασμα.
Αυγά και μπέικον –πιθανολογείται επίσης πως- τότε έκαναν την πρωτιά στις μεταγραφές του νέου γεύματος –η πληροφορία δεν έχει εξακριβωθεί. Για την ώρα, μια από τις πολλές συνταγές του συνδυασμού, που κυκλοφορεί ευρέως σε άπειρες παραλλαγές, δοκιμάστηκε με το μικρό κόλπο στο ψήσιμο και με φρυγανισμένα στικς ψωμιού αρωματισμένα με δενδρολίβανο. Μερικές φλούδες παρμεζάνες, θαλασσινό αλάτι, φρούτα δροσερά και η λιακάδα της βεράντας συμπλήρωσαν το πιάτο πασπαρτού και χόρτασαν την μεσημεριανή τεμπελιά με το παραπάνω.
Αν το τραγανό μπέικον και τα αυγά μάτια σας αρέσουν στο πρωινό, θα ευχαριστηθείτε ακόμη περισσότερο τα ψητά αυγά με μπέικον, με τον κρόκο τους τυλιγμένο στην γεύση του αλλαντικού να ‘τρέχει’ στο πιάτο γαργαλώντας και την τελευταία μπουκιά του ψωμιού μέχρι να βουτήξει μέσα του.
Στην επόμενη σελίδα: Αυγά με μπέικον στο φούρνο: παραλλαγές στο ίδιο φόντο
Αυγά με μπέικον στο φούρνο: παραλλαγές στο ίδιο φόντο
Κρατώντας την βασική ιδέα της θήκης μέσα στην οποία ψήνονται τα αυγά στο φούρνο και παίρνουν το σχήμα της, μπορείτε να παίξετε με τα υλικά. Αλλάζοντας τη σύνθεση και τη βάση, προσθέτοντας αρωματικά ή/και τυριά, θα έχετε ένα διαφορετικό κάθε φορά αποτέλεσμα.
Ιδού μερικά παραδείγματα:
- Προσθέστε φρέσκα αρωματικά (μαϊντανό, άνηθο, σχινόπρασο) ή ξερά ανάμεσα στο αυγό και στο μπέικον ή σοταρισμένο σπανάκι (χωρίς υγρά).
- Αντικαταστήστε το μπέικον με ένα ρουστίκ ζαμπόν ή με μπρεζάολα, βουτυρώνοντας πολύ ελαφρά τη φόρμα.
- Προσθέστε πάνω στα αυγά, στα τελευταία 2 λεπτά του φούρνου, φλούδες παρμεζάνας ή κάποιο κρεμώδες ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας (μπλε, στίλτον, γκορκοντζόλα, κατσικίσιο κλπ).
- Χρησιμοποιήστε φέτες τοστ (χωρίς την κόρα) για βάση, πιέζοντάς τες πάνω σε βουτυρωμένη φόρμα.
- Χτυπήστε τα αυγά σε ομελέτα, προσθέστε γάλα και αλατοπίπερο και ό,τι άλλο σας αρέσει (κομματάκια αλλαντικού, λαχανικά κλπ) και ψήστε τα για 10-12 λεπτά μέσα στις θήκες, με τη βάση της επιλογής σας.
- Κάντε το αποτέλεσμα πιο πικάντικο, προσθέτοντας καγέν και πάπρικα.
- Ανάλογα με τη σύνθεση, παίξτε και με τα συνοδευτικά και τις σάλτσες (μαγιονέζα, ολαντέζ ακόμη και η χτυπημένη ξινή κρέμα ταιριάζουν και στα αυγά και στο μπέικον).
Με δυο λόγια: Απολαυστικό πιάτο αυγών με πολλά πρόσωπα, που αν σερβιριστεί με σαλάτα ή λαχανικά (ψητά, βραστά, τηγανητά, στον ατμό) ή και άλλο συνοδευτικό παίρνει τη θέση του γρήγορου εύκολου γεύματος ανεξαρτήτως ώρας.
Στην επόμενη σελίδα: Πώς θα τα φτιάξεις
Προετοιμασία: 20-30 λεπτά όλα μαζί. Θα χρειαστείτε την κλασική φόρμα για τα μάφιν. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για κάθε άτομο)
2 φρέσκα αυγά
4 λεπτές φέτες μπέικον
1 ½ – 2 φέτες ψωμί για τοστ (με κόρα ή χωρίς) ή άλλο της αρεσκείας σας που να κόβεται σε λωρίδες
1 κ.γ. βούτυρο για το άλειμμα
1 κλαράκι δενδρολίβανο, τα φύλλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα σε φλούδες για το σερβίρισμα
1-2 σταγόνες λάδι τρούφας (προαιρετικά)
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε το ψωμί: Αλείφετε τις φέτες του τοστ ελαφρά με βούτυρο, προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι και φυλλαράκια απ’ το δενδρολίβανο. Κόβετε κάθε φέτα σε 4 λωρίδες και 1 λωρίδα σε 3 μικρότερα κομμάτια, που τα κρατάτε χωριστά. Βάζετε τα υπόλοιπα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 8-10 λεπτά.
Ετοιμάζετε τις βάσεις από μπέικον: Τοποθετείτε μέσα σε κάθε θήκη της φόρμας από 2 φέτες μπέικον, διπλώνοντάς τες και πιέζοντάς τες ώστε να καλύψουν τη βάση. Ψήνετε έτσι στον προθερμασμένο φούρνο για 5-6 λεπτά. Αφαιρείτε από τον φούρνο. Μέρος από το λίπος θα έχει λιώσει και το μπέικον θα έχει συρρικνωθεί ελαφρά παίρνοντας το σχήμα της θήκης, όντας επίσης κάπως σγουρό.
Γέμισμα – ψήσιμο: Βάζετε πάνω στο μπέικον-θήκη ένα κομματάκι ψωμιού (τα μικρά που κρατήσατε) και σπάζετε πάνω του ένα αυγό. Επιστρέφετε την φόρμα στο φούρνο και ψήνετε 10-12 λεπτά μέχρι το ασπράδι να στέκεται και να μην είναι υγρό αλλά ο κρόκος ζουμερός. Αν δημιουργηθεί κάποια μεγάλη φυσαλίδα, σπάστε την με οδοντογλυφίδα. Αποσύρετε.
Σερβίρισμα: Βγάζετε τα ψητά αυγά με μπέικον από τις θήκες της φόρμας με τη βοήθεια ενός μικρού πιρουνιού ή μαχαιριού ή σπάτουλας (με λίγη προσοχή) και τα μεταφέρετε σε πιάτα. Προσθέτετε τις φλούδες παρμεζάνας, 1-2 σταγόνες λάδι τρούφας πάνω στο καθένα και τις ψημένες λωρίδες ψωμιού μαζί στο πιάτο ή χωριστά.
Περισσότερες ιδέες αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.