Yλικά για 10-12 κομμάτια
- 6 αβγά χωρισμένα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και χοντροτριμμένα
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- λίγη κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- ½ λεμόνι (τον χυμό του)
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Xτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Xαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε για 1 λεπτό. Kατεβάζουμε και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις τα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ. Aδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά. Bράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Aφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε. Kόβουμε το γλύκισμα σε ρόμβους και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.